Nikoli mým jménem

28. 12. 2011 13:13:13
Předvánoční čas byl letos nejdramatičtějším předvánočním časem od roku 1989 a jednou z událostí, jež, a musím říci, že právem, vzbudila pozornost, byla kondolence předsedy KSČM jménem KSČM, tedy i jménem mým, Kim Čong-unovi. K tomu mohu říci jen jediné: Nikoli mým jménem!

Říkám to proto, že je pro mě důležitější svědomí než věrnost jakékoli organizaci, a také proto, že jsem hluboce přesvědčen, že severokorejský režim nemá s ideály socialismu a komunismu pranic společného, neboť je to dle mého názoru prachbídná orientální despocie. Co by vůbec mohlo být egalitářskému ideálu komunismu vzdálenější než autokratická vláda přecházející ze zbožštěného otce na syna, přičemž upozorňuji, že kult osobnosti v KLDR již zřejmě dospívá do bodu, kdy se zemřelí Kimové stávají, podobně jako císařové Říma, regulérními bohy – viz například zprávy o zázracích v souvislosti s úmrtím Kim Čong-ila. Komunisté oprávněně kritizují společenskou nerovnost a vládu finanční oligarchie, ale není snad vláda božské dynastie skutečné demokracii ještě vzdálenější, než současná podoba západní demokracie? Za sebe musím říci, že coby komunista a sekularista musím jednoznačně odmítnout vládu založenou na rodových privilegiích a (krypto)náboženském posvěcení.

Neméně důležitou překážkou jakékoli akceptace severokorejského režimu je jeho praktická politika, jež vyústila v hladomory, které si vyžádaly přinejmenším statisíce a nejspíš miliony obětí, chronickou podvýživu většiny obyvatel (zatímco vedení si užívá až absurdního luxusu) a samozřejmě v teror stalinského typu se vším, co k němu patří.

Z hlediska teoretického severokorejská politicko-náboženská doktrína čučche vychází ze stalinismu, maoismu a neokonfuciánství - a chci věřit, že ani jeden z těchto tří směrů není něčím, k čemu by se současní čeští komunisté měli programově hlásit, pakliže platí naše vlastní slova, že „[p]rogramovým cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, postavená na maximální občanské samosprávě, prosperující a sociálně spravedlivá, pečující o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír.“

Vskutku si nedokáži představit něco, co by bylo těmto ideálům, ideálům, které mne mimo jiné přesvědčily, že má smysl do strany vstoupit, vzdálenějšího, než severokorejská společnost.

Lze samozřejmě argumentovat tím, že i přes vzájemné rozdíly by měli být komunisté ke svým soudruhům v cizině solidární, ale ptám se: Je naším soudruhem někdo jen proto, že se v souvislosti s ním se objevuje slovo „komunistický“ či „socialistický“, případně někdo, kdo sám sebe těmito slovy označuje, nicméně jeho vidění světa a politická praxe se významnou měrou odlišují od našich? Vždyť konec konců i Adolf Hitler by nacionální socialista. Kam až může taková solidarita vůbec zajít?

Rád bych řekl, že jsem o celé záležitosti hodně přemýšlel, rozhodně nejsem člověk, který se nechává ovlivnit mediální masáží, chovám kupříkladu nemalé sympatie k Fidelu Castrovi, bojuji proti démonizaci s asistencí NATO zavražděného Muammara Kaddáfího, a plně si také uvědomuji, že mnohdy není snadné zhodnotit činy určitého politika jako jednoznačně dobré či zlé, protože se vždy odehrávají ve velmi složitém kontextu. Nicméně ať se snažím sebevíc, nedaří se mi nalézt na současné politice Kimovské dynastie nic, co bych měl nebo chtěl ocenit, respektive nic, co by ji v pozitivním smyslu odlišovalo od vlády jiných autokratických diktátorů vládnoucích s pomocí silné armády.

Chápu, že například vlády některých států mohou považovat vzhledem ke svým politickým zájmům za užitečné vyjádřit severokorejskému režimu soustrast, praktická politika někdy prostě musí být cynická, ale co může svou kondolencí získat KSČM, to opravdu nechápu. Mrzí mne to o to víc, že mě potěšilo, jak se Vojtěch Filip vyjádřil k úmrtí Václava Havla. To bylo vyvážené a mohl jsem se s tím ztotožnit. Naproti tomu musím pokládat kondolenci severokorejskému režimu za zbytečnou, netaktickou a především neodrážející vidění světa těch komunistů, kteří slova o demokratické a pluralitní společnosti myslí vážně, protože v tomto případě nejde jen o projevení lidskosti, ale o politický akt. Proto se bohužel musím od tohoto projevu soustrasti coby člen komunistické strany distancovat, jinak bych se nedokázal vyrovnat se svým svědomím.

Poznámka: V intencích tohoto článku jsem napsal a 23. 12. 2011 odeslal Vojtěchu Filipovi a redakci Haló novin otevřený dopis. Pakliže se dočkám vyjádření, budu informovat. Pakliže nikoli, nebude to znamenat můj odchod z KSČM, to by bylo ukvapené a nedospělé, ale budu si to pamatovat.

EDIT: Na webu KSČM bylo zveřejněno stanovisko. Chápu, jak je myšleno, ale nemohu se s ním ztotožnit. V případě, že by strana kondolovala všem zesnulým nejvyšším státníkům bez výjimky, akceptoval bych to, takto ne. To, že je celá kauza použita proti KSČM je zcela očekávatelný vývoj událostí - nedovedu si představit počin, který by byl předvídatelněji komentován. Nicméně si nemyslím, že by to jakkoli opravňovalo úvahy o kriminalizaci KSČM.

Autor: Jaroslav POLÁK | středa 28.12.2011 13:13 | karma článku: 18.48 | přečteno: 1728x

Další články blogera

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 391 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma článku: 6.22 | Přečteno: 151 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 606 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1346

Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...