Minimum o depresi

13. 05. 2013 9:40:50
Deprese je závažné a někdy i smrtelné onemocnění, jež postihuje až 10% populace. Následující článek shrnuje na základě odborné literatury nejdůležitější fakta o tomto onemocnění, jež je stále opředeno některými mýty a polopravdami, i když se v posledních letech informovanost o něm přeci jen zvyšuje.
A man walking to the edge of a wooden dock over the ocean.
A man walking to the edge of a wooden dock over the ocean.Free Stock Photo

Deprese je závažné, často chronické, onemocnění mozku, které postihuje až 10% obyvatelstva, přičemž ženy jsou 2,5x více ohroženy než muži a je zachycen 1,5-3x častější výskyt v určitých rodinách.

Příznaky deprese (Pro diagnózu deprese musí být přítomno nejméně 5 z níže uvedených příznaků téměř denně po dobu nejméně 2 týdnů a musí představovat změnu oproti předchozímu chování. Jedním z přítomných symptomů musí být buď depresivní nálada, nebo ztráta zájmu a neschopnost se radovat.)


- Depresivní nálada po většinu dne
- Zřetelně snížený zájem, snížená schopnost se radovat a apatie po většinu času
- Významná ztráta hmotnosti a snížená chuť k jídlu (90%) nebo přírůstek hmotnosti a zvýšená chuť k jídlu (10%)
- Insomnie (nespavost) - 90% nebo hypersomnie (zvýšená spavost) - 10%
- Psychomotorická agitovanost (neklid) nebo retardovanost (zpomalenost)
- Únavnost nebo ztráta energie
- Pocity méněcennosti nebo nadměrné viny, sebeobviňování, sebelítost
- Snížená schopnost soustředění se, myšlení a rozhodování
- Opakované myšlenky na sebevraždu

Deprese je spojena s výrazně nižší mírou sociálního uplatnění a fyzické výkonnosti, než chronická onemocnění jako jsou diabetes, hypertenze či artritida.

U deprese je vysoká mortalita. 15-20% depresivních pacientů spáchá dokonanou sebevraždu. Nemocný může o sebevraždě i hovořit, přičemž rozhodně neplatí, že ten, kdo o sebevraždě mluví, ji nespáchá (je to velmi nebezpečný mýtus).

Vznik depresivního onemocnění stále není plně objasněn, patrně je výsledkem interakce stresu a genetických faktorů.

Deprese není slabostí charakteru, ale duševní nemocí, která se vůlí nedá zvládnout. Je spojena s mozkovými strukturálními a funkčními změnami. Biologickým základem deprese je dysfunkce neurotransmiterových systémů centrální nervové soustavy.

- Neurotransmitery jsou (zjednodušeně řečeno) látky, které zodpovídají za správnou komunikaci mezi nervovými buňkami.

- Nesprávné fungování noradrenalinu v mozku zodpovídá za únavu, apatii, anhedonii (neschopnost prožívat štěstí), nedostatek iniciativy, nesoustředěnost, nevýkonnost, hypochondrické prvky, sebevražednost.

- Nesprávné fungování serotoninu způsobuje úzkost, vzrušivost, vztahovačnost a impulzivitu.

Zvláště v akutním stadiu narušuje deprese nejen oblast nálady, ale také myšlení, paměť, psychomotoriku, a imunitu. Je často doprovázena somatickými příznaky jako jsou svalově-kostní bolest, bolesti zad, bolesti hlavy či nespecifické bolesti. Provází ji patologická únava.

Bryce Warnes: Depression

Deprese se u 70-80% pacientů opakují. Až u 20% pacientů neustoupí zcela některé příznaky, které pak přetrvávají po měsíce i léta. Pacienti prožívají v depresivních obdobích až 1/5 svého života. V případě, že se období deprese střídají s obdobími mánie (patologicky povznesená nálada spojená s přemrštěnou aktivitou, hyperaktivitou a nedostatkem soudnosti), hovoříme o bipolární poruše (dříve maniodepresivní psychóza). Tam je třeba léčit pacienta také stabilizátory nálady.

Až 3-5% evropské i americké populace trpí tzv. dystymií, což je porucha nálady odpovídající mírné depresi (projevuje se nízkým sebevědomím, sníženou schopností prožívat radost, zhoršenou soustředivostí, prožitky osamělosti a prázdnoty). Aby se jednalo o dystymii, musí tyto poruchy převažovat 2 roky a déle. Na dystymii může "nasednout" těžká depresivní porucha.

Depresivní porucha může být spojena s úzkostnou poruchou (vyznačuje se přehnaným strachem, obavou z ohrožení v každodenních událostech, výrazným napětím, podrážděnosti a vegetativními příznaky). Pak hovoříme o smíšené úzkostně-depresivní poruše.

Léčba deprese:

U mírných forem depresivních epizod je účinná psychoterapie, u středně těžkých a těžkých depresí není samotná psychoterapie účinná a je nutná léčba antidepresivy (kombinace s psychoterapií se ovšem doporučuje - zvyšuje úspěšnost léčby).

Antidepresiva nejsou návyková a nejsou to žádné "veselé prášky". Zdravý člověk by po jejich užití pociťoval pouze nežádoucí účinky. Antidepresiva se snaží nastolit v mozku normální chemickou rovnováhu. Začínají účinkovat obvykle až po dvou a více týdnech pravidelného užívání a je třeba je užívat dlouhodobě a často i doživotně.

U většiny nemocných, kteří podstoupí řádnou léčbu, antidepresiva zaberou a dojde k vymizení příznaků nemoci. Část pacientů je na léčbu rezistentních a je třeba vyzkoušet kombinace léků, případně i elektrokovulze (tzv. "elektrošoky").

Cílem tohoto referátu bylo nastínit čtenáři základní a nejdůležitější objektivní fakta o depresi co nejsrozumitelnější a současně stručnou formou. Nakolik se mi to podařilo, posuďte sami.

Zpracováno zejména podle:

BOUČEK, J., PIDRMAN, V. Psychofarmaka v medicíně. GRADA Publishing, Praha 2005.

***

Pokud vás tato problematika zajímá, přečtěte si třeba také vzpomínání psychiatra Cyrila Höschla na jeho pacienta - herce Miloše Kopeckého.

Autor: Jaroslav POLÁK | pondělí 13.5.2013 9:40 | karma článku: 18.61 | přečteno: 1324x

Další články blogera

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 391 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma článku: 6.22 | Přečteno: 151 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 606 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1346

Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...