Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Knihy otupují myšlení a jejich notoričtí uživatelé hloupnou“

Tak prý „Chytré telefony otupují myšlení a jejich notoričtí uživatelé hloupnou“. Inu, patrně lze změřit, že existují nějaké kognitivní důsledky faktu, že lidé si méně pamatují a více hledají, ale je to skutečně hloupnutí, nebo spíše přechod na jinou úroveň naší práce s informacemi?

Jedná se o podobnou situaci, jaká nastala po rozšíření písma ve starověkém světě. Tehdejší „psychologové“ by patrně lamentovali, že za jejich mladých let vzdělanci dokázali udržet v paměti eposy o desetitisících či statisících veršů (a skutečně: V nepísemných kulturách mají lidé obdivuhodnou paměť na takové věci!), zatímco nyní lidé duševně zlenivěli a jejich paměť nahradily knihy na hliněných tabulkách či papyrových svitcích.

Kdo by se také učil zpaměti třeba 110 tisíc dvojverší eposu Mahábhárata, když si ji může přečíst a vytvořit si skutečný nebo myšlenkový rejstřík, který mu umožní najít v ní to, co potřebuje? Mimochodem: Věděl jsem, že Mahábhárata má přes 100 tisíc dvojverší, neznal jsem však přesné číslo. Mohl jsem vstát, vyhledat v knihovně příslušnou literaturu a informaci najít. Použil jsem ale Wikipedii, protože to je prostě rychlejší.

Pokud vývoj půjde dál tak, jako doposud, což bych rozhodně uvítal, nakonec s internetem "kyberpunkově" splyneme. Stane se naší součástí ještě nerozlišitelněji, než jak je tomu dnes. A lidé budou efektivnější. Je koneckonců fuk, jestli člověk vyřeší problém "vlastní hlavou" nebo schopností efektivně vyhledávat informace v síti.

Ano, lidé se změní a bude možná třeba redefinovat koncept inteligence – no a co?

Je třeba si uvědomit, že technologie nejsou něčím vnějším, co nás o něco okrádá (byť se tak mohou v důsledku současného socioekonomického uspořádání světa jevit), jsou naším rozšířeným fenotypem (jak jej definoval Dawkins) stejně, jako je bobří hráz rozšířeným fenotypem bobřích genů. Je to náš zvnějšněný potenciál. Jsme to my sami.

Člověk připojený k síti, jehož mozek si pamatuje mnohem méně, než mozek starého Inda naplněný Mahábháratou, není hloupější – jeho paměť je ve skutečnosti závratně bohatší – a to, že je to paměť „externí“, na tom nic nemění. Tak, jako naše tělo není prakticky schopno existovat bez vnějších věcí jako jsou oděv a nástroje, a pokládáme za samozřejmé, že jsme obklopeni spoustou věcí, které nám usnadňují život, není žádný důvod, proč trvat na tom, že by mozek, coby součást těla, neměl rovněž používat veškeré nástroje, které jsou k dispozici a které si sám vytvořil. 

Tak jako nás písmo, respektive informace uložené v knihách, připravilo o schopnost držet v paměti rozsáhlé knihovny textů, připraví nás internet ještě o další kus schopnosti a ochoty učit se zpaměti velké množství dat. Nepokládám to za žádnou tragédii, pakliže to bude kompenzováno schopností hledat a nacházet relevantní informace a třídit je podle závažnosti a věrohodnosti, tedy kritickým myšlením. To je totiž v současné době u části populace vážný problém (projevující se ve víře v různé konspirační teorie apod.).

Dále bude třeba v rámci školství nějak smysluplně určit, jaká je nezbytná míra informací, které člověk v hlavě mít musí prostě proto, aby věděl, že nějaké téma, k němuž by si mohl dohledat informace, vůbec existuje. 

Rovněž pokud jde o zkoušky ve škole, bude třeba celý systém od základu změnit. Nemůžeme žáky připravovat na život tak, že je budete nutit dělat něco, co v životě nikdy dělat nebudou.

Pokud jde o mě, tak i když mám jisté staromilské záliby, jako je focení na film, občasný poslech gramodesek a četba papírových knih, internetovým technologiím (a také biotechnologiím) jednoznačně fandím a jsem technooptimista. Věřím, že internetové rozšíření vědomí je skvělá věc, jsem přesvědčen, že povedou-li současné technologie k nutnosti redefinice člověka, bude to krok správným směrem, protože člověk se musí změnit, aby přežil. Navíc je internet místem, kde již nyní existují enklávy ryzího a fungujícího komunismu (svobodný software, Creative Commons...) - což nemohu nemilovat.

Takže ne, nehloupneme ani nemoudříme, prostě fungujeme jinak, než generace před námi. A je to tak v pořádku. Jistě – pokud by došlo k nějaké katastrofě a my bychom tyto technologie ztratili, byli bychom po nějakou dobu v nevýhodě, ale lidský mozek je plastický – kdybychom se se vrátili, třeba po jaderném holocaustu, zpět do neolitu, naši vnuci či pravnuci by už zase znali zpaměti rozsáhlé veršované eposy o bájném zlatém věku, v němž si lidé nemusili nic pamatovat, a jeho ohnivém konci...

 

* * *

BTW: Kdyby Miloš Zeman kromě své, jistě rozsáhlé a bohatě zásobené, nicméně místy dost útržkovité a zamlžené paměti používal i internet, patrně by nedošlo k té trapné blamáži s neexistujícím Peroutkovým článkem :-P

Autor: Jaroslav POLÁK | pátek 20.3.2015 1:04 | karma článku: 14,10 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 418x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články