Sněžná myš

Portugalská básnířka María Ana dos Santos (*1970), rodačka z univerzitního města Coimbra, na sebe poprvé upozornila v roce 1990 svojí prvotinou Tíseň prostoru (O Aperto Do Espaço), v níž formou křehké lyriky popisuje svou nemoc –

 – těžkou a nezvladatelnou agorafobii.

Báseň „Sé Velha“, popisující její meditaci ve stejnojmenné románské katedrále v Coimbře, kterou ve skutečnosti nikdy na vlastní oči nespatřila, předznamenává, jak uvidíme, mnohé z její další tvorby. María Ana nikdy neopustila svůj rodný dům a péči svých rodičů, nikdy nechodila do školy, ale dostalo se jí soukromého vzdělání a možnosti trávit většinu času v rozsáhlé knihovně svého otce, Joaa Manuela dos Santos, profesora latiny na místní univerzitě. Její poesie je proto plná odkazů na klasickou literaturu a někteří kritikové jí, dle mého názoru neprávem, vytýkají přílišnou vyumělkovanost. Možná právě v reakci na tuto kritiku šokovala v roce 1995 převážně katolickou zemi sbírkou pornografické poesie Předčasná ejakulace lubrikačního gelu (A Prematura Ejaculaçao do Gel Lubrificante), v níž otevřeně a naturalisticky popisuje své erotické fantazie. Sbírka nebyla veřejností přijata a autorce byla mnohými kritiky doporučena odborná péče.

Roky plynuly a na Maríu Anu se pozapomnělo. Autorka se však nenechala odradit a plných jedenáct let strávila nad tvorbou svého nejrozsáhlejšího díla Sněžná myš (O Rato de Neve). Jedná se o téměř tisícistránkový román popisující cestu kryptozoologa Fernanda de Mondego severní Kanadou. Protagonista však nehledá žádnou místní variantu sněžného muže či jiného monumentálního živočicha, nýbrž mýtickou sněžnou myš, která žije v závějích a za bezměsíčných nocí se ukazuje uprostřed silnic šokovaným řidičům. María Ana vytvořila monumentální fiktivní cestopis, v němž barvitě popisuje zvyky obyvatel severu Kanady i indiánské obřady a vypráví povídačky osamělých lovců kožišin. Autorka přirozeně nikdy v těch místech nebyla a dokonce si zakázala zjistit jakékoli informace o místech, která popisuje. Čerpá tedy jen ze své fantazie a útržků informací, které se o Kanadě víceméně náhodně dozvěděla. Výsledkem je proto nikoli realistický příběh, nýbrž jakási moderní obdoba Mandevillova cestopisu. Přesto je autorčina Kanada popsána do neuvěřitelných podrobností a jak příběh, tak i svět, do něhož je zasazen, je soudržný a komplexní stejně, jako například svět Tolkienova Pána prstenů. Leitmotivem celého díla rozlehlost. Kanada je pro autorku symbolem všeho, co ji děsí a současně přitahuje. Lze si všimnout, že scény, v nichž je hrdina knihy v nebezpečí, se odehrávají ve dne a za dobré viditelnosti, zatímco chvíle, kdy si protagonista užívá bezpečí a klidu, se odehrávají v noci nebo v mlze, tedy za viditelnosti ztížené. Autorčina agorafobie tak zcela převrací běžné stereotypy spojené s bezpečím a nebezpečím. Sama sněžná myš je svou nepatrností mocným symbolem převrácení navyklého způsobu pohledu na svět a na to, co je a co není skutečně důležité.

Najde Fernando de Mondego sněžnou myš? Je sněžná myš skutečným živočichem z masa a kostiček, nebo spíše přízrakem, za jehož spatření se platí zdravým rozumem? Proč zažívá s každým dalším dnem své cesty stále bizarnější a neuvěřitelnější situace?

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha v češtině a patrně ani v angličtině hned tak nevyjde, dovolím si spoiler (pokud budete chtít knihu číst a nechcete být připraveni o překvapení, přeskočte prosím následující odstavec!)

- - -

Protagonista v závěru knihy zjišťuje, že ve skutečnosti sněžnou myš již spatřil – a to záhy po svém příjezdu do Kanady – a celé jeho následující dobrodružství bylo halucinací. Skutečně cestoval mnoha místy té země, autorka se nerozhodla využít tradiční klišé, kdy by celé dobrodružství označila za sen či šílenství prožité v psychiatrické léčebně, ale vše, co viděl a prožil, bylo pokřivením a dezinterpretací reality, jejíž skutečná povaha zůstává zahalena tajemstvím. Sněžná myš vede Fernanda po spirále směrem pryč od sebe a vlastně i směrem pryč z běžné reality. Naznačuje tedy autorka, že běžná realita je ve skutečnosti sněžnou myší, a spatříme-li tedy realitu takovou, jaká je, vydáme se nevyhnutelně na cestu šílenství?

- - -

O Rato de Neveje pozoruhodný román, prozrazující, že je napsán básnířkou. Někdo by mu mohl vytknout přílišnou rozvláčnost, ale osobně se domnívám, že právě autorčino zabíhání do detailů je jedním z nejpůsobivějších zabíhání, s jakými jsem se kdy v literatuře setkal, protože autorčin přístup k detailům je tak nesmírně jiný, že se jej čtenář hned tak nenabaží. Pozoruhodný je i autorčin přístup k povahokresbě – její postavy jsou nesmírně věrohodné v jejím světě a současně by působily naprosto nevěrohodně, pokud by byly zasazeny do obvyklého příběhu. Jakoby nebyla hranice mezi postavami a prostředím – jsou vzájemně propojené a společně vytvářejí kontext, o nějž autorka usiluje.

Je to magická kniha. Jen se trochu obávám, zda jsem díky četbě této knihy sám nespatřil zlověstnou siluetu sněžné myši a nevykročil jsem, aniž bych si toho povšiml, na cestu šílenství.

---

DOS SANTOS, M. A. O Rato de Neve, Livros Vertical : Lisboa, 2008. 979 stran.

---

Kniha, jejíž recenzi jste právě dočetli, neexistuje . Ale to konec konců přeci není důvod, proč o ní nenapsat. Recenze dalších fiktivních knih naleznete v mé knížce Bizarní atraktor, jež je stále ještě v prodeji a kterou si také můžete zdarma stáhnout v různých formátech pro čtečky, talety a telefony na stránkách Městské knihovny v Praze.

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 21.6.2015 18:00 | karma článku: 15,42 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:08

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni doma přikryl textilem a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články