Hra o duše

15. 11. 2015 14:04:08
Pokud jde o teroristické útoky, hodně se mluví o zabíjení těla a příliš málo o zabíjení duše. Je však třeba si uvědomit, že cílem teroristů není zabíjení těla, to je jen prostředek primárně sloužící zabíjení duše.

---

„A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou; bojte se toho, který může i duši i tělo zahubit v pekle.“ Mat. 10,28

„Ať na rtech nemám slovo zlé / a srdce záštím prolezlé / ať neotročí pohled můj. / Když marnost láká, při mně stůj.“ Ambrožova ranní píseň

Pokud jde o teroristické útoky, hodně se mluví o zabíjení těla a příliš málo o zabíjení duše. Je však třeba si uvědomit, že cílem teroristů není zabíjení těla, to je jen prostředek, krutý a nelidský prostředek sloužící k zabíjení duše. Dívám-li se pak kolem sebe, s hrůzou spatřuji, jak úspěšní v tom teroristé a jejich jejich tuzemské převodové páky jsou.

Je hloupé se domnívat, že konkrétní usmrcené lidské bytosti jsou cílem samy o sobě. Skutečným terčem každého teroristického útoku je společenství, do jehož srdcí chtějí teroristé zasít strach a nenávist, kterou strach rodí. Záměr teroristů je vpravdě ďábelský – zahubit duši Evropanů, učinit z nich stínové obrazy sebe sama,tvory plné zloby a nenávisti, kteří zapomenou na všechno, co je dosud činilo lidmi a příslušníky evropské civilizace. Učinit z nich své kolaboranty, náměsíčné spolupracovníky na díle zkázy. A jak jen se jim to daří! Jak jen se jim to daří i u nás – a bez jediného výstřelu!

Úspěch, s nímž se Islámskému státu daří přimět lidi, aby volali po omezení demokracie a vládě generálů, úspěch, s nímž se Islámskému státu daří zmanipulovat lidi, aby útočili proti nositelům hodnot, jež Islámský stát nenávidí, je dechberoucí. Islámský stát se nemusí obtěžovat s útoky na bojovníky za lidská práva a občanské svobody, nemusí osobně bojovat s těmi, kteří pomáhají lidem, jenž před ním s hrůzou prchají, nemusí terorizovat ty, kteří si vzali za svou ježíšovskou lásku k bližnímu – má na to své lidi. Tuto svou agendu takříkajíc „outsourcoval“ a s plnou důvěru ji předal svým nejspolehlivějším kolaborantům, jakými jsou u nás Konvička, Okamura, Bartoš a mnozí další, prezidenta republiky nevyjímaje. Kolaborantům, kteří, zatím naštěstí jen verbálně a často skrze své ovečky, volají po zvěrstvech, které si se zvěrstvy Islámského státu v ničem nezadají. Ukázkovým příkladem kolaborace Martina Konvičky s Islámským státem je jeho článek, v němž radí, „jak se bránit“: Volá v něm po zákazu islámu, uzavření hranic, militarizaci společnosti, dokonce po „dotírání na katedry orientalistiky“ apod., ale koordinovaný rázný ozbrojený boj proti Islámskému státu součástí jeho agendy (nepřekvapivě!) není. Co by si taky chudák bez kolegů islamistů, kteří mu poskytují raison d’être, počal?

Uvědomme si, že Islámský stát není ani náhodou tak silný, aby mohl dobýt Evropu silou, protože drtivá většina světových muslimů jeho boj nesdílí a sdílet nehodlá (kdyby ano, tak nás už dávno utloukli čepicemi). Tuto skutečnost si IS samozřejmě uvědomuje, proto se snaží rozvracet Evropu zevnitř, útočit na jejího ducha a marginalizovat její hodnoty skrze lidi, kteří (a to je obzvláště ďábelské!) ničení těchto hodnot prohlašují za jejich ochranu.

Islámský stát rovněž, a zdá se, že celkem úspěšně, usiluje o to, aby vina za jeho zvěrstva byla přenesena na jeho vlastní nepřátele, na muslimy, kteří se nehodlají přizpůsobit představě o tom, jaký má správný muslim být, představě, na níž se tak báječně shodují islamisté s „islamoklasty“.

Již jsem téměř ztratil důvěru v český lid, navzdory hluboké úctě a obdivu, jež chovám k těm, kteří nezištně obětují svůj čas a peníze a s velkým úsilím pomáhají lidem v nouzi, aby za to od majority sklidili výsměch a urážky,k těm, kteří ještě v praxi bojují za ony hodnoty, o nichž se tolik mluví. Vždyť co může být nejzřetelnějším důkazem vítězství anticivilizačních hodnot teroristů než nadávka „dobroser“, jíž jsou častováni ti, kdo činí dobro a volají po dobru? Co může být větším a znepokojivějším důkazem vítězství zla, vítězství těch, kdo zabíjejí duši, než kolektivní výsměch dobru?

Zdá se mi, že přeprogramování a zotročení kritické hodnoty české populace se islamistům již povedlo a bude obtížné to zvrátit. Jsem šťastný, že jsme součástí Evropské unie a doufám, že její civilizovanější členové nenechají naše hodnoty (které lze hájit jen a pouze jejich uskutečňováním, v žádném případě jejich popíráním!) padnout.

Nad Islámským státem je třeba zvítězit fyzicky i duchovně současně. Je třeba jej fyzicky eliminovat – zničit jeho centrum a pochytat a potrestat jeho stoupence, ať už jsou kdekoli. To je válka a je třeba počítat s tím, že budou další útoky a další mrtví. Ale to by byli v každém případě. Myslet si, že se Evropa může proti teroristům nějak opevnit a nepustit je dovnitř, je zcela naivní.

Neméně důležité je ale zvítězit nad IS duchovně. Nenechat se nakazit jeho nenávistí, nenechat se připravit místními populistickými kolaboranty teroristů o křesťanské, osvícenské a sociální hodnoty, na něž jsme právem hrdi, a jimž hrozí, že se stanou jen floskulemi, bezobsažnými hesly.

Ti, jejichž duše jsou v této chvíli mrtvé či, v lepším případě, v komatu, mne bezpochyby za má slova zahrnou nenávistí a zlobou, podobnými nenávisti a zlobě jejich nepřiznaných pánů, blízkovýchodních loutkářů z IS. Přesto doufám, že má slova snad aspoň někomu pomohou a dodají mu trochu síly vzorovat zlu. Je nemožné se dokonale zabezpečit proti smrti těla. Ta může přijít kdykoli a kdekoli a dříve či později dostihne každého z nás. Ne o tělo, ale o duši se bojme, protože duše je to, oč se tu hraje.

---

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 15.11.2015 14:04 | karma článku: 18.89 | přečteno: 930x

Další články blogera

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 391 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma článku: 6.22 | Přečteno: 151 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 606 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1346

Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...