Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vstupenka do nebe?

Nežijete-li trvale v nějaké zapadlé vísce, patrně jste se již někdy narazili na horlivé evangelizátory snažící se vám na náměstí či nároží pokud možno hlasitě a exaltovaně zprostředkovat svou podobu víry...

Ale evangelizátoři jsou jen jedním podnětem pro napsání této reflexe toho, jak osobně tyhle věci vlastně chápu, dalším podnětem je moje bývalá žena Lucienne, s níž mám vřelý přátelský vztah a která se mě nedávno zeptala, jestli mi má víra pomáhá.

To není vůbec špatná otázka, zvláště pokud ji položí člověk, který praktikuje (novo)pohanství, v jejím případě konkrétně určitou podobu Wiccy, a je zvyklý řešit s božstvy své praktické problémy stylem „Já vám přinesu oběť a vy mi prosím zajistěte zmírnění zdravotních problémů, větší úspěchy v práci apod.”. Aby bylo jasno - v žádném případě takové počínání nechci nějak snižovat či dokonce zesměšňovat! Jednak je to dle mého soudu zcela přirozené lidské chování (a člověk ani nemusí praktikovat nějaké náboženství, běžně to dělají i pověrčiví lidé, kteří se jinak pokládají za bezvěrce), jednak jsem sám v tomto módu v minulosti fungoval (a jistou dobu dokonce docela úspěšně). Tyto věci skutečně mohou fungovat - byť třeba na bázi placebo efektu a neurolingvistického programování (což je můj aktuální pohled na věc).

Pomáhá mi moje víra? No, jak se to vezme. Rozhodně ne v tom „pohanském” smyslu - ve skutečnosti je to spíš něco, co život v praktických ohledech občas i komplikuje - tak už to u etických závazků bývá. Ale k tomu se ještě dostaneme. Nyní se vraťme k těm evangelizátorům.

Podle stoupenců různých, nejen evangelikálních, křesťanských směrů jsme všichni v důsledku své hříšnosti odděleni od Boha a duchovně mrtví a (i když u nás o tom evangelikálové tolik, aspoň na svých webech, veřejně nepíší) odsouzeni k věčným posmrtným pekelným útrapám (protože pro člověka je nemožné být bezhříšný a trest za hřích je absolutní) pokud „nepřijmeme Ježíše Krista jako svého pána a spasitele”, třeba prostřednictvím této standardizované modlitby:

„Pane Ježíši, potřebuji tě.
Děkuji ti za to, že jsi zemřel na kříži za mé hříchy.
Otvírám ti dveře svého života a přijímám tě jako svého Spasitele a Pána.
Děkuji ti za odpuštění hříchů.
Ujmi se vedení mého života a změň mě, abych byl takovým, jakým mě chceš mít.”

Nuže, koneckonců proč ne, já osobně s výše uvedenou modlitbou ani s tou myšlenkou oddělenosti od Boha vlastně nemám žádný zásadní problém (s peklem ano, ale k tomu se dostanu), ale oč přesně tu vlastně běží? Ach ano, ovšem, je to vstupenka do nebe!
Existují i jiné vstupenky do nebe, o nichž jejich držitelé tvrdí, že právě ty jejich jsou ty zaručeně jediné pravé nebo přinejmenším nejlepší, kupříkladu „Ašhadu lá iláha illálláhi wa Muhammadun rasúlulláhi.” nebo „Haré Krišna Haré Krišna Krišna Krišna Haré Haré. Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré.” či třeba „Namu Amida Butsu”.

Vlastně, když o tom tak přemýšlím, zatímco ty ostatní zmíněné vstupenky do nebe jsou svými majiteli chápány povětšinou jako nejlepší, právě jen ta křesťanská je často zcela jednoznačně prezentována jako jediná pravá, což mě poněkud rozčiluje.

Vstupenka do nebe... Potřebujeme vůbec něco takového? Například židé se bez toho docela dlouho obešli a až když za Makabejského povstání umírali bohabojní židé pro svou víru, vznikla opravdu silná poptávka po napravení křivd, kterou uspokojila myšlenka budoucího vzkříšení a soudu. V jihovýchodní Asii se z podobných důvodů objevila nauka o reinkarnaci a v Řecku poněkud vágní představy o Hádu, kde se výjimečně zkaženým a výjimečně dobrým duším dostává trestů a odměn, zatímco duše průměrné balancují na prahu nebytí v jakémsi poloexistentním stavu. Židé i křesťané pak operovali se vzkříšením a zapletli do toho i řecké představy v Platónově interpretaci, což po pravdě řečeno nejde tak úplně dobře dohromady. Aby v tom byl skutečný zmatek, objevily se posléze v (kabalistickém) židovství i představy o reinkarnaci (gilgul).

K čemu je to ale vlastně dobré? Po pravdě řečeno docela dobře chápu lidskou potřebu po napravení křivd, protože, jak nás učí třeba kniha Jób, svět není moc fér místo - dobrým lidem se stávají zlé věci a zlí lidé často unikají oněm pověstným božím mlýnům. Ale některé směry křesťanství dotáhly celou myšlenku ještě mnohem dál. Najednou už nejde o srovnání vychýlených vah Spravedlnosti. Nikdo není spravedlivý, všichni jsme beznadějně hříšní a z toho titulu odsouzení k věčnému (obvykle je tím myšleno nekonečné trvání) utrpení v pekle. Pokud ale provedeme invokaci a uzavřeme pakt s Ježíšem (a následně to neodvoláme), máme vstupenku do nebe. To, že ne každý je schopen takového „skoku víry” nehraje roli - dobří lidé půjdou do pekla, spasení lidé půjdou do nebe.

Zde je důležité poznamenat, že takto vypjatá forma křesťanské víry je u nás velmi okrajová (k evangelikálnímu křesťanství se hlásí cca 0,3 % obyvatel a nevěřím, že všichni jsou tak striktní), nicméně v některých oblastech USA (konkrétně v tzv. Biblickém pásu) je to dominantní směr a hlásí se k němu třeba i exprezident Bush Jr.

Nicméně i tak vnímá většina křesťanů svou víru hodně exkluzivně a odvolává se na známý novozákonní verš „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.” (Jan 14,6)

Dobře, ale o čem to zde vlastně mluvíme? O vstupence do nebe? Nebo o něčem mnohem podstatnějším, totiž o lásce k bližnímu a spáse skrze bližního?

Představme si nyní, že neexistuje žádný Plán, který má Bůh se mnou, s vámi, se světem. Že žijeme na bleděmodré tečce kdesi v závratně velkém, možná nekonečném, a zcela lhostejném kosmu, že neexistuje žádná posmrtná odměna ani trest, žádné zázračné vyústění dějin, že každý z nás jednou zemře, že i lidstvo nakonec zcela zanikne, že sám vesmír se v předaleké budoucnosti změní v obrovské pusté a prázdné (tohu va bohu!) místo, v němž se nakonec zastaví veškerý pohyb a tím i čas. Že neexistují žádné zázraky ve smyslu nadpřirozených zásahů do přírodních zákonů, protože - jak ukázal už Hume - není žádný opravdu dobrý důvod věřit, že takové zázraky existují (protože abychom uznali zázrak, přirozené vysvětlení údajného zázraku by muselo být méně věrohodné než samo porušení přírodních zákonů - a ve všech dosavadních případech údajných zázraků lze najít přijatelné přirozené vysvětlení).

Otázka zní: Pokud tomu tak je, má i přesto smysl věřit v Ježíše? A pokud ano, co to vlastně znamená?

Rozhodně to v takovém případě neznamená věřit ve vstupenku do posmrtného nebe, protože nyní vycházíme z předpokladu nic takového neexistuje. Mimochodem - nemůžeme smysluplně hovořit o existenci nebo neexistenci transcendentního Boha, jak jsem objasnil jinde, ale pokud jde o nadpřirozeno, posmrtnou existenci nevyjímaje, pohybujeme se stále v oblasti empirie a možného poznání - nadpřirozené je empirično, které se neřídí přírodními zákony, a má smysl prohlásit, že něco takového neexistuje nebo že existence něčeho takového je krajně nepravděpodobná.

Vynecháme-li nadpřirozeno, co nám zůstane?

Ježíš sám řekl, co znamená v něj věřit:

„Tehdy mu spravedliví odpovědí: ‚Pane, kdy jsme tě spatřili hladového a dali jsme ti najíst, nebo žíznivého a dali jsme ti napít? Kdy jsme tě spatřili jako cizince a ujali jsme se tě, nebo nahého a oblékli jsme tě? Kdy jsme tě spatřili nemocného nebo ve vězení a přišli jsme za tebou?‘
Král jim odpoví: ‚Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších bratří, mně jste učinili.‘“ (Matouš 25, 34-40)

Tohle je podle mě praktická definice víry v Ježíše - víra v to, co Ježíš dělal, přesvědčení, že strádající bližní je Pánbůh v nesnázích. Respektive že onou „cestou k Otci”, „cestou, pravdou a životem”, kterou je Ježíš, je Ježíš v bližním, k němuž se nějak vztahujeme. To je spása skrze člověka, pakliže se k němu vztahujeme s láskou, respektive duchovní smrt, jsme-li lhostejní.

Vynecháme-li nadpřirozeno, zůstane nám bližní.

Otázka tedy zní: Má smysl přistupovat k bližnímu (v tom smyslu, jak jej definoval Ježíš) s ježíšovskou láskou i v případě, že opravdu žijeme v lhostejném vesmíru, neexistuje žádný Plán a žádná nadpřirozená spása, žádné nebe, žádné peklo ani žádný poslední soud nenastanou? Jsem hluboce přesvědčen, že jen ten, který na tuto otázku odpoví kladně, chápe, oč tu vlastně běží, tedy že zde běží o mravní zákon, který je nezávislý na jakékoli empirii - ať už přirozené nebo nadpřirozené, že zde běží o transcendenci, která je realizována v člověku tím, že koná dobro bez ohledu na vlastní zájmy, i když to nemůže druhým přesvědčivě dokázat.

Uvěřit v Ježíše znamená uvěřit, že to jde, že to je možné, a to znamená získat vnitřní svobodu - svobodu od všudypřítomného biologického a sociálního determinismu.

Znovu opakuji: Nelze to dokázat, je to víra, životní postoj založený na hodnotách, které platí bez ohledu na to, jak moc lhostejný vesmír ve skutečnosti je. Je to víra, která nepotřebuje posmrtný život, odměny a tresty, Velký Plán ani jiné nadpřirozené haraburdí.

Jistě jste již z mých slov vyčetli, že nevěřím v nadpřirozeno a vše, co s ním souvisí. Nesoudím ty, kteří v takové věci věří. Konec konců jistě i Ježíš, coby člověk své doby, v takové věci věřil. Ale nejsem vševědoucí a možná se mýlím. Třeba Plán existuje, stejně tak zázraky a jednoho dne budu vzkříšen z mrtvých (v posmrtný osobní život duše, jak je běžně představován, ale opravdu nevěřím, to je vnitřně velmi nekonzistentní přesvědčení, mimo jiné proto, že by implikovalo nadbytečnost těla - ještě se k tomu v budoucnu vrátím).

Podstatné z mého pohledu je, že to ve skutečnosti podstatné není - pakliže se někdo snaží následovat Ježíše v jeho pojetí bližního jen proto, aby získal vstupenku do nebe, jeho počínání je založeno na špatných důvodech. Pokud někdo dokonce ignoruje Ježíšovu praktickou víru a je přesvědčen, že stačí prostý akt víry v nějaké spásonosné mýtické schéma, navíc třeba zprostředkované tou „jedinou pravou církví”, je dle mého soudu úplně mimo. Naopak může člověk toto všechno dělat a dělat to ze správných důvodů a přitom být ateista nebo vyznávat jiné náboženství - a přesto, biblicky řečeno, „přichází k Otci skrze Krista”, protože je celkem jedno, jak se k tomu dobral, ale dělá to. Ta exkluzivita není dogmatická nýbrž praktická. A vstupenka do nebe je nepodstatná, možná dokonce kontraproduktivní.

A to je ona protestantská spása z víry a ne ze skutků v mém pojetí: Nejde o magickou víru ve spásonosný (p)akt spočívající v uznání Ježíše Krista jako spasitele, jde o víru spočívající v přesvědčení, že to, co Ježíš dělal, jeho revoluční přístup k bližnímu, bylo správné a je správné v těchto šlépějích kráčet ne proto, že si tím vysloužíme nějakou odměnu, ale prostě proto, že to rozpoznáme jako hodnotu o sobě.

Ale to neznamená, že bych myšlenku vzkříšení a soudu zavrhl docela - chápu ji jako působivý mýtický obraz, který sděluje něco podstatného, totiž že člověk je jako tělesná, v čase a prostoru přítomná bytost, zodpovědný za své činy a že nemůže spasit sám sebe, že spása je možná jen skrze člověka, bližního, Krista v bližním, ve vztahu Já-Ty. Jinak je odsouzen přebývat v osobním pekle, které není o nic méně hrozné než to nadpřirozené, v něž někteří lidé věří.

Pomáhá mi moje víra? Ano, pomáhá mi v tom smyslu, že mne po malých krůčcích činí lepším člověkem, že mne vede k lítosti nad špatnými činy, jichž jsem se dopustil, a dává mi odhodlání je neopakovat. Současně mi umožňuje přijmout fakt, že jsem pouhý člověk a pokud spadnu, stále ještě mohu vstát - a že toto platí i pro ostatní, proto nemám právo se nad ně povyšovat. Taková pomoc znamená mnoho. Ale pokud jde o zdravotní obtíže, finanční nesnáze a jiné světské věci, tam mi víra nijak přímo nepomáhá. Ale pomáhají mi lidé, bližní, a to rovněž znamená mnoho, velice mnoho, protože i v tomto případě lze setkání s bližním chápat jako setkání s Bohem.

Ano, ovšem: Vím, že to, co jsem napsal, je hodně neortodoxní, že je proti němu možné vznést spoustu biblických námitek, ale prostě nemohu jinak. Nemohu popřít způsob, jak chápu svět a člověka ve světě. Nemohu lhát sobě ani druhým. A konec konců: Není lepší být heterodoxní a ortopraktický - než naopak?

Prostě chci jít tou cestou, byť často nedokonale a s četnými klopýtnutími, protože ta cesta má smysl sama o sobě a sama v sobě. Tato cesta, pravda a život, čili Kristus, je zázrak („vzkříšení a život”), nikoli však nadpřirozený, ale transcendentní... Nejvyšší čas zmlknout!

 

 

Autor: Jaroslav POLÁK | úterý 1.3.2016 23:49 | karma článku: 18,47 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,37 | Přečteno: 418x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 12,98 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 9,85 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,22 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,30 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Buďme více lidmi

Dlouhou dobu jsem na blog nic nenapsal, protože na téma „koronavirus“ psalo leckde mnoho povolanějších, a jiná témata mi připadla aktuálně nepodstatná. Myslím však, že nastal čas přijít s troškou do mlýna...

13.5.2020 v 23:28 | Karma: 18,91 | Přečteno: 719x | Společnost

Jaroslav POLÁK

Vytěžování smrti

Zemře někdo slavný, spadne letadlo, padnou vojáci v Afghánistánu... a začne to, čemu říkám mediální vytěžování smrti. A ptám se, je to opravdu nutné?

2.10.2019 v 17:10 | Karma: 18,90 | Přečteno: 756x | Média

Jaroslav POLÁK

Proč po nás Bůh chce, abychom byli cudní, a co to vlastně znamená?

Včera zveřejnila Eman Ghalebová úvahu o tom, co pro ni znamená tradiční šátek a podělila se i o zkušenosti muslimských žen, které byly z pragmatických důvodů donuceny se jej vzdát. Má to širší souvislosti...

2.10.2019 v 7:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Všichni tady chcípneme

Část mladých lidí si bolestně uvědomuje, že se patrně nedožije stáří, a snaží se burcovat mocné, aby začali konat. Jsem pesimista. Dnešní děti se stáří nedožijí.

15.8.2019 v 19:13 | Karma: 25,51 | Přečteno: 2870x | Společnost

Jaroslav POLÁK

Svatodušní dopis bratrům ateistům a sestrám ateistkám

Češi nejsou ve své většině národem ateistů, ale pohanů. Nicméně i ateistů je u nás celkem dost a rád bych se s nimi, ale samozřejmě i s kýmkoli dalším, podělil o malé vyznání.

9.6.2019 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Osobní

Jaroslav POLÁK

Ucho jehly: O hodnotě člověka a víře v seberealizaci

Lidé pozdního kapitalismu umírají vyčerpáním ve frontách na Everestu. Lidé pozdního kapitalismu vůbec dělají spoustu velmi podivných věcí a trpí poměrně zvláštními představami. Například vírou v seberealizaci.

29.5.2019 v 19:09 | Karma: 21,43 | Přečteno: 802x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Co by se měl Milion chvilek pro demokracii naučit od Lenina

Musím říci, že hnutí Milion chvilek chápu. Také je mi protivné, že nám vládne trestně stíhaný oligarcha, který nepotřebuje žádný program, jen dobře zaplacené PR oddělení. A laciná hesla.

20.5.2019 v 9:00 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Politika

Jaroslav POLÁK

Žízeň

Dnes jsem měl ve snu žízeň a došlo mi, mimo jiné, jak možná vznikla mýtická představa o krutém potrestání Tantala... A jaký to má vlastně metaforický přesah.

1.5.2019 v 15:59 | Karma: 7,63 | Přečteno: 207x | Diskuse| Osobní

Jaroslav POLÁK

Východiska a důsledky náboženské etiky Lva Nikolajeviče Tolstého

Jak jsem v minulosti slíbil, budu zde sdílet seminární práce, které vznikly v rámci mého studia evangelické teologie na ETF UK. Zde je první z nich. ;-) Poznámky odkazují na zdroje, jiné důležité informace neobsahují.

14.4.2019 v 11:35 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

Důsledky zákazu různých zbraní o ohledem na různé typy vrahů

Nedávno jsem narazil na snahu EU prosazovat silnou regulační legislativu ohledně nožů, což mě přimělo k hlubšímu a obecnějšímu zamyšlení na téma regulací a různých druhů zbraní.

24.1.2019 v 13:02 | Karma: 25,79 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Jaroslav POLÁK

Objevování Marrákeše - (foto)reportáž z výletu

V září 2018 jsem prokrastinoval u vyhledávače levných letenek. A vida: Bratislava-Marrákeš, leden, zpáteční, cca 1500Kč, úterý až sobota. Nikdy jsem nebyl ta daleko. Začíná mě to zajímat...

22.1.2019 v 13:10 | Karma: 21,21 | Přečteno: 706x | Diskuse| Cestování

Jaroslav POLÁK

Když dva dělají totéž, je to totéž

Afghánec ve Vídni osahával během silvestrovské noci ženy, včetně Švýcarky, která si to ale nenechala líbit a zlomila mu nos. Celý incident vzbudil i u nás vlnu spravedlivého rozhořčení vůči agresorovi a sympatií vůči té ženě.

3.1.2019 v 21:31 | Karma: 31,96 | Přečteno: 2609x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Kdo je můj bližní?

Jak rozumět podobenství o milosrdném Samaritánovi? Co vlastně znamená v biblickém smyslu "milovat" a co "bližní"? Je cizinec našinec?

2.1.2019 v 10:00 | Karma: 15,37 | Přečteno: 834x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

O milosrdném muslimovi

V návaznosti na milou a povzbuzující Parabibli Alexandra Fleka, která odvážně zasahuje Ježíšův příběh a myšlenky do našich současných českých reálií a umožňuje tak podívat se na staré texty z nové perspektivy, přidávám...

1.1.2019 v 13:19 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

Pánbůh je tady prostě pro všechny stejně

Na Facebooku Alexandr Flek již několik let zveřejňuje parafráze, tj do moderních pojmů a reálií zasazených přetlumočení, důležitých biblických míst v rámci projektu ParaBible. Nechal jsem se inspirovat a napsal jsem...

15.10.2018 v 15:19 | Karma: 13,61 | Přečteno: 691x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články