Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předvelikonoční zamyšlení najmě pro nevěřící

Jakkoli byl schválen Velký pátek coby státní svátek, pro většinu lidí představují Velikonoce pouze pondělní příležitost si zablbnout a zachlastat si. Není to málo? Nevzdáváme se v této souvislosti něčeho důležitého?

Dnes je Květná neděle, kdy si připomínáme, kterak Ježíš vjel do Jeruzaléma na oslu završit svou revoluci. Byla to ovšem revoluce jaksi jiného druhu, než lidé od Mesiáše očekávali. Mesiáš byl totiž v té době vnímán jako politická postava, která vyžene Římany a zavede ve Svaté zemi spravedlivou a bohabojnou vládu, před níž se skloní i pohanští národové.

Ježíš ale nebyl revolucionář třeba Leninova typu, tedy někdo, kdo by chtěl komukoli cokoli, dobro nevyjímaje, nadekretovat pěkně shora. Revoluce (tedy radikální převrat) o níž mu šlo, byla revoluce v lidských srdcích, což se nadekretovat nedá. O Velikonocích si pak budeme připomínat završení jeho mise, mise, která zdánlivě selhala jeho popravou coby politického zločince, ale která působí dodnes. Takto mohou o Květné neděli například přemýšlet ti marxisté, kteří se domnívají, že revoluce, o níž Marx uvažoval, se musí zrodit zdola ve chvíli, kdy k tomu sami lidé dospějí, a nemůže být lidem vnucena profesionálními revolucionáři (hlásím se k této interpretaci i když na druhou stranu chápu, že to Lenin v dané historické situaci zkusil).

Jsem rád, že poslanci schválili Velký pátek coby státní svátek, byť k tomu připojili místy dosti problematické odůvodnění (založené na povrchním chápání zideologizovaných křesťanských hodnot). Myslím, že Velký pátek může dávat smysl i nevěřícím jako připomínka toho, že na světě jsou věci, pro které stojí za to trpět a umřít prostě proto, že jsou správné, a Ježíšova oběť je toho přímo archetypickým příkladem. Myslím, že tímto způsobem mohou rozjímat o tomto svátku i ryzí ateisté - a mohou s tím ostatně začít už na Zelený čtvrtek, kdy se při popíjení na zeleno obarveného piva mohou zamyslet nad tím, že se kdysi kdosi, ač nevinný, dobrovolně vydal soudu protože bylo správné tak učinit.

Na Bílou sobotu si pak zase stoupenci Nietzschovy filosofie mohou připomenout myšlenku slavného filosofického rebela vyjádřenou slavným výrokem „Bůh je mrtev! Bůh zůstane mrtev! A my jsme ho zabili! Čím se utěšíme, my vrazi všech vrahů? To nejsvětější a nejmocnější, co svět doposud měl, vykrvácelo pod našimi noži,- kdo z nás tuto krev smyje? Jakou vodou bychom se mohli očistit? Jaké slavnosti pokání, jaké posvátné hry budeme muset vynalézt? Není na nás velikost tohoto činu příliš velká? Nemusíme se sami stát bohy, jen abychom jej byli hodni? Ještě nikdy nebylo většího činu, - a kdokoli se zrodí po nás, patří kvůli tomuto činu do vyšších dějin, než byly celé dějiny dosavadní!” publikovanou v knize Radostná věda. Vskutku si myslím, že se tato slova velkého „neznaboha” dobře hodí k bílosobotním kontemplacím! „Víra v křesťanského boha se stala nevěrohodnou.” píše Nietzsche dále v téže knize. V jeho době to docela dobře mohla být pravda, ale posléze přišli lidé, kteří tuto výtku vzali vážně a víru opět zvěrohodnili, například (ale nejen!) protestantský teolog Dietrich Bonhoeffer ve svých úvahách napsaných v nacistickém vězení.

A co se Božího hodu velikonočního týče, ten může i nevěřící chápat v souvislosti s Velkým pátkem jako mýtické vyjádření naděje, že sebeobětování a utrpení ve jménu pravdy, lásky a dobra, není zbytečné a nebude zapomenuto, že dobro nelze trvale pohřbít, že i kdybychom zemřeli, vracíme se v jiné, „oslavené”, podobě - v podobě svého díla pro druhé. Můžeme zůstat nepoznáni, ale nejsme mrtví - to dobré z nás žije dál v našich bližních. Každý člověk může být, slovy apoštola Pavla jimiž popisuje Ježíše, v jistých chvílích způsobem bytí roven Bohu, aniž by na tom lpěl (vlastně kdyby na tom lpěl, nemohl by takový vůbec být!). Ovšemže ne pořád, jen ve chvílích „milosti”, ve chvílích, kdy zapomene sám na sebe, jde proti své biologické a sociální přirozenosti a dosahuje transcendence.

Kant, Marx i Nietzsche se problémem transcendence člověka zabývali každý ze svého úhlu pohledu. Mně je nejbližší v osobní rovině ten Kantův, v sociální pak ten Marxův, ale i Nietzschovo hledání nadčlověka spojené radikálním odmítnutí psychofyzického dualismu rozhodně má cosi do sebe a nepostrádá jistou velkolepost. Stejně tak společenské sebeosvobození člověka u Marxe. Možná lze říci, že se v těchto třech případech jedná o jednostranné a nedokonalé, nicméně velmi přínosné způsoby, jak filosoficky uchopit podstatné, ba dokonce klíčové téma lidské svobody, způsoby, které se jistým zvláštním způsobem, jsou-li správně pochopeny a neabsolutizovány, vzájemně doplňují.

Jsem tedy přesvědčen, že velikonoční svátky mají spoustu symbolických aspektů, jež by mohly být zajímavé i pro nekřesťany a konec konců i křesťané by se nad těmito svátky mohli aspoň zčásti zamyslet i z jiného hlediska, než na jaké jsou zvyklí.

Nu, a pak je tu ono „pohanské” Velikonoční pondělí. A to je v dnešní době fakt duchovní průšvih par excellence. Vlastně je to duchovní průšvih už proto, že ten svátek už není ani pohanský, je prostě prázdný. Když si Velikonoční pondělí uvědomíme v kontextu křesťanských Velikonoc, dává docela dobrý smysl jako odlehčení vážných a vůbec nejdůležitějších křesťanských svátků (ano, opravdu jsou Velikonoce důležitější svátek než Vánoce). Lidé v minulých dobách, zvláště pokud žili na venkově, disponovali určitou přirozenou, neteologickou, praktickou duchovní moudrostí spjatou s koloběhem přírody a důrazem na plodnost a přírodní cykly. Bylo by absurdní jim to jakkoli vyčítat. Vykoupení z hříchů pro ně byla bezpochyby důležitá, ba dokonce zásadní hodnota, ale úroda rozhodovala o tom, zda na tomto pozemském světě budou mít co jíst nebo naopak hladovět. V tomto smyslu byla rituální oslava příchodu jara a probuzení vegetace velmi důležitá. Konec konců i zde jde o vzkříšení a věčný život, byť trochu jiného druhu.

Problém je, když jsou Velikonoce redukovány pouze na ono pondělní veselí - bez kontextu jak s trojicí křesťanských svátků, tak i bez kontextu bezprostředního vztahu se zemědělstvím a plodností. Z pondělního svátku se tak nakonec stala jen příležitost zablbnout si a vykoledovat si něco dobrého, v případě dospělých obvykle alkoholického. Rozhodně to nechci v této souvislosti přehánět s nějakým feminismem a za každou cenu kritizovat rituální bití žen pomlázkami - v původním smyslu toho svátku to byla symbolická soulož a dávalo to v souvislosti s rituály plodnosti docela dobrý smysl, nicméně dnes už to opravdu působí poněkud hloupě a sexisticky.

Věřím, že i dnes jsou oblasti, kde velikonoční svátky, včetně toho pondělního, obsahují onoho původního ducha dvojího vzkříšení (tedy vzkříšení Ježíše a zrna) a duchovně stále ještě fungují, nicméně povětšinou tomu tak u nás už asi není, zvláště pak ve městech.
Proto píši tuto úvahu - píši ji pro přemýšlivé lidi, zvláště pak nevěřící, jako inspiraci k možnosti třeba jinak a po svém, ale přece jen hlouběji promyslet a zhodnotit velikonoční období.

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 20.3.2016 22:47 | karma článku: 23,09 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články