Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etické závazky superhrdinů… a potažmo i nás samých

Herec a popularizátor filosofie Oliver Thorn si v jednom z videí na Philosophy Tube klade sugestivní otázku Who should Superman save? Neumírá v příbězích u Supermanovi až příliš mnoho lidí zbytečně v důsledku jeho nečinnosti?

Superman je bezpochyby moderním prototypem superhrdiny. Na rozdíl od těch, kteří následovali, a jejichž schopnosti jsou různě omezené, disponuje nezpochybnitelnou, z lidského pohledu bezesporu božskou mocí. Proč tedy tráví tolik času v převleku za roztomile neohrabaného Clarka Kenta? A ano, Clarka Kenta skutečně lze označit za převlek, protože reálná Supermanova identita není lidská, ale kryptonská.

Superman zachraňuje lidi a koná mnoho dobrého, jistě, ale různých neštěstí se na světě odehrává tolik, že i kdyby pracoval 24 hodin denně, nebyl by ani on schopen vše napravit. Přesto by mohl, pokud by rezignoval na svou (předstíranou?) lidskou identitu, zabránit mnoha dalším tragédiím…

Oliver rozvíjí různé otázky spojené s etickými závazky, zejména s ohledem na příspěvek filosofa Petera Singera, a jeho příspěvek k těmto otázkám (rozumíte-li anglicky) rozhodně stojí za zhlédnutí.

Možnost, která v příspěvku zazněla, je, že Supermanova lidská identita mu dává lidskou perspektivu, bez níž by nemohl být tím, kým je. Rád bych tuto myšlenku dále rozvedl, protože nám příběh v tomto ohledu sděluje něco skutečně podstatného.

Samozřejmě, že primární důvod, proč má Superman, stejně jako ostatní hrdinové, dvě identity, je vypravěčský – příběh o Supermanovi jako o stroji na zachraňování lidí by stál za starou bačkoru. Je to právě lidská stránka hrdiny, superhrdinu nevyjímaje, která umožňuje čtenáři či divákovi ztotožnit se s protagonistou děje. To ovšem neznamená, že se jedná o pouhý kalkul, že bychom se s takovým vysvětlením měli spokojit. Konec konců – už to, že instinktivně, byť nereflektovaně, chápeme, že Superman dobrý je, i když zachrání méně lidí, než by teoreticky mohl, naznačuje, že příběh odpovídá našim etickým intuicím.

Teprve když reflektovat začneme, položíme si otázku, jíž si položil Oliver Thorn. Pak je ale zapotřebí v úvahách pokračovat. Co když je pro Supermana potřeba být alespoň po určitou dobu člověkem, prožívat vřelé city k Lois Lane, bavit se s lidmi na lidské úrovni atd. stejně nezbytná, jako potřeba jíst, pít, dýchat a spát (po způsobu, jakým to kryptoňané dělají). Co když musí dýchat a vydechovat lidství, aby vůbec mohl být Supermanem tak, jak ho známe? Kým by vlastně byl, kdyby tak nečinil?

To nás ovšem přivádí k úvaze o tom, proč se neprosadily dokétistické o Kristu. Jedná se o myšlenky, které se objevovaly v prvních křesťanských stoletích, podle nichž byl Ježíš Kristus na zemi jen zdánlivě, duchovně, a stejně zdánlivá byla i jeho smrt na kříži. Neujalo se to a je zjevné proč. Je to právě zkušenost Ježíšova zakoušení lidství až na dřeň, fakt, že v životním příběhu tesaře v Nazaretu poznáváme Boha, to, co nás na evangeliu nikdy nepřestane fascinovat bez ohledu na to, zda se pokládáme za věřící či nikoli.

Je to právě ono prolnutí nadlidského s lidským, co nás na superhrdinech niterně oslovuje, a co konec konců vedlo v průběhu dějin tolik lidí k přitakání evangeliu.

Co to však vlastně znamená pro nás? K čemu je dobré zabývat se etickými dilematy Supermana? Nemáme dost svých skutečných starostí a dilemat?

Téma je od naší životní zkušenosti odtažité jen zdánlivě. Otázka, koho všeho by mohl či měl Superman zachránit, kdyby se nevěnoval pošetilým lidským činnostem, je jen zvýrazněním našich vlastních dilemat. Jak máme nakládat se svými schopnostmi, zdroji a svou mocí? Kolik dětí bychom mohli zachránit, kdybychom žili o něco skromněji a investovali nadbytečné peníze do léčby nemocí v rozvojových zemích? Kolika lidem kolem sebe bychom mohli pomoci, kdybychom byli dokonalejší, kdybychom zatnuli zuby a věnovali se jim na úkor svých jiných potřeb, kdybychom byli… více lidští? méně lidští? Co to vlastně znamená být dokonalý? Dělat vše správně? Rozdat se pro druhé? Někteří lidé si to myslí, zkoušejí to a obvykle brzy vyhoří a ztroskotají.

Dokonalost lidství, jíž nikdy nedosáhneme, ale je úctyhodné tím směrem mířit, je dle mého soudu dvoudimenzionální: Nemá konec konců každý z nás v sobě kousek Supermana a kousek Clarka Kenta? Tedy svou silnou a svou křehkou část? Věřím, že ano, a věřím, že je třeba o obě pečovat a obě rozvíjet. Proto jsem přesvědčen, že Superman si počíná správně a že v příbězích jemu věnovaných svým etickým závazkům nic dlužen nezůstává.

Autor: Jaroslav POLÁK | pátek 21.9.2018 12:27 | karma článku: 13,24 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články