Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

Také některým z těch, kdo spoléhali na svou vlastní spravedlnost a ostatními pohrdali, vyprávěl podobenství: „Dva lidé se šli do chrámu modlit; jeden byl farizeus a druhý výběrčí daní. Farizeus se postavil a takto se sám pro sebe modlil: ‚Bože, děkuji ti, že nejsem jako ostatní lidé, vydřiduchové, nespravedliví, cizoložníci, třeba jako tenhle výběrčí daní. Postím se dvakrát do týdne, desátky dávám ze všech svých příjmů…‘ Výběrčí daní zůstal úplně vzadu. Neodvažoval se ani vzhlédnout k nebi, ale bil se do prsou: ‚Bože, smiluj se nad hříšníkem, jako jsem já!‘ Říkám vám, že tento muž, nikoli tamten, odešel domů ospravedlněn. Každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“ 

(Lukáš 18,9-14)

Cituji perikopu dle Bible 21 kvůli dobré srozumitelností pro laiky, jinak budu používat pojem "celník", ovšem je třeba vědět, že celník byl v té době a na tom místě výběrčí daní a kolaborant s okupační mocností. Zejména z toho druhého důvodu se v podobenstvím ocitl jako kontrast ke "spravedlivému" farizeovi, tj. znalci židovského zákona psaného i nepsaného (tradice) a horlivci pro jeho dodržování. Z farizeů se vyvinuli pozdější rabíni. To, že byl někdo farizeus, neznamená automaticky, že to byl pokrytec. Někteří byli, někteří ne, řečeno dnešními slovy, někteří byli skutečně zbožní, někteří byli pánbíčkáři...

Tolik ke kontextu.

Všimneme si jedné podstatné věci: Farizeus v podobenství vnímá sebe sama jako spravedlivého a povyšuje se nad celníka, aniž by tušil, jak upřímně tento kolaborant lituje svých hříchů. To všechno je problematické, protože by se měl zaobírat především svými hříchy a nesoudit bližního, do jehož srdce nevidí (protože do srdce vidí pouze Hospodin). Přes to všechno však farizeus Hospodinu DĚKUJE za to, že se nedopouští těch či oněch hříchů a dodržuje náboženská pravidla. To je na jeho modlitbě naprosto v pořádku.

Presuňme se nyní o zhruba dvě tisíciletí dopředu a kus světa jinam, konkrétně do Česka. I Češi (a jistě i příslušníci mnoha dalších soudobých národů) se rádi srovnávají s ostatními a vidí sebe jako ty lepší. Lepší než jiné národy, rozhodně lepší, než uprchlíci a Romové, a dokonce lepší než ostatní Češi (třeba než Češi, kteří jsou pro očkování - nebo naopak). 

Ale to nyní pomineme a zůstaneme v duchovní rovině, kde se setkáváme s postojem typu "Nikoho jsem nezavraždil, nikomu neubližuju, dodržuju zákony, mám rád své děti, příbuzné a přátele, takže Pán Bůh nemá důvod se na mě zlobit. A pokud by mě odmítl a vzal do nebe vraha, kterej by se pomodlil za odpuštění, tak to není fér!"

Všimněme si, že takový, uznávám, že lehce zkarikovaný, současný člověk si připadá naprosto v pořádku, zejména ve srovnání s každým, kdo v životě jakkoli uklouzl, a ani za to Hospodinu NEPODĚKUJE.

Teď by to mohlo vypadat, že dávám takto popsaného typického českého pragmatického agnostika/ateistu ještě níže než farizea z podobenství, ale není tomu tak. Farizeus, coby člověk nábožensky vzdělaný a tudíž znalý Písem, byl kvalifikován k tomu, aby popsaný, od Zlého bezpochyby pocházející, sebeklam prokoukl. To činí jeho hřích větším.

Ale není pravda ani ono otřepané "Nevědomost hříchu nečiní." Hříchy známe vědomé i nevědomé, úmyslné i neúmyslné. Člověk může sám sebe odsuzovat do pekla aniž by mu vůbec došlo, co činí, a je to snadné, protože cesta tam je široká a dlážděná někdy i dobrými úmysly.

Otázka zní, kdo je vinen absencí pokání, která je v současné společnosti tak prevalentní? Kdo je vinen tím, že slovo "hřích" je dnes používáno jako synonymum pro něco dobrého? Kdo je vinen tím, že slovo "spása" už nic neznamená? Církev, která tyto skutečnosti nedokáže efektivně komunikovat? Čistě morální interpretace hříchu v podání křesťanského západu rozhodně věci neprospěla... 

Je na vině moderní kapitalistická konzumní společnost coby veliký Babylon, který potřebuje pro udržení své existence v chodu rozhodně spíše hříšníky než spravedlivé? Je to snad zeitgeist posledních dnů? Nenápadná, ale všudypřítomná antikristovská propaganda?

Je třeba znovu a lépe komunikovat skutečnost, že hřích je nemoc, nikoli mravní selhání - to může (a nemusí) být důsledkem této nemoci. Nemoc se však stala normou, byla označena jako projev zdraví (viz pojmy typu "zdravé sobectví") a duchovní zdraví je vnímáno jako šílenství. A tak se vracíme zpět do oněch pohanských dob počátků křesťanství a znovu v plné míře platí slova apoštola Pavla:

Ano, pro ty, kdo spějí k záhubě, je poselství kříže bláznovstvím, ale pro nás, kdo docházíme spásy, je to Boží moc. Je přece psáno: „Zahubím moudrost moudrých, zavrhnu rozum rozumných.“ Kde zůstal mudrc? Kde je učenec? Kde zůstal světový myslitel? Copak Bůh neobrátil moudrost světa v bláznovství? Bůh se ve své moudrosti nedal světu poznat jejich vlastní moudrostí. Namísto toho se Bohu zalíbilo, že spasí ty, kdo uvěří tomuto bláznivému kázání. Židé požadují zázraky, Řekové hledají moudrost, ale my kážeme Krista ukřižovaného – pro Židy pohoršení, pro pohany bláznovství, ale pro povolané, ať Židy či Řeky, Krista – Boží moc a Boží moudrost. Boží bláznovství je totiž moudřejší než lidé a Boží slabost je silnější než lidé. Podívejte se, bratři, jak vás Bůh povolal: podle lidských měřítek mezi vámi není mnoho moudrých, mocných nebo urozených. Bůh ale vyvolil bláznivé tohoto světa, aby zahanbil moudré. Bůh vyvolil slabé tohoto světa, aby zahanbil silné.

(1. Korintským 1,18-27, B21)

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 13.2.2022 15:38 | karma článku: 10,20 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Buďme více lidmi

Dlouhou dobu jsem na blog nic nenapsal, protože na téma „koronavirus“ psalo leckde mnoho povolanějších, a jiná témata mi připadla aktuálně nepodstatná. Myslím však, že nastal čas přijít s troškou do mlýna...

13.5.2020 v 23:28 | Karma: 19,19 | Přečteno: 719x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články