Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mám na to svůj vlastní soukromej názor. Civilizací je ve vesmíru i v naší galaxii "hafo" (slovo vyjadřijící mnoho) :-)

Nicméně, je zapotřebí definovat slůvko "je". Pokud civilizace nedokáží překonávat prostor rychleji než světlo (fyzicky nebo přenosem informací), tak může být "přítomnost" roztažena do úseků různě dlouhých, které se navzájem míjejí. Náhoda, že by zrovna teď aktuálně někdo byl tak blízko aby se s ním dalo komunikovat je velice malá.

Pokud bychom dokázali analyzovat, řekněmě 5 - 8 miliard let on-line, tak bychom asi někoho našli. Ale co je proti věčnosti náš "dlooooouhý" život cca 80 let jedince a 100 let technologické civilizace.

0 0
možnosti

Jenže tvrzení, že vesmír je plný života, respektive civilizací, nelze podpořit vůbec žádnými důkazy. Jediné, o co se při těchto úvahách můžeme opřít, je pravděpodobnost tzv. samoorganizace hmoty do nějaké minimální funkční struktury, kterou bychom mohli nazvat životem. A tato pravděpodobnost je extrémně nízká. Je tak nízká, že je přirovnávána k naprosto nereálným událostem - například že explozí nálože na automobilovém vrakovišti vznikne moderní dopravní letadlo. Dokonce i samovolný vznik jediné bílkoviny (což ještě zdaleka není život) se nachází daleko za hranicí statisticky uskutečnitelného jevu.

Žádná civilizace také nemůže překonávat prostor rychleji, než světlo, protože v tom případě by této civilizaci plynul čas s opačným znaménkem, tedy pozpátku, což je pochopitelně logický nesmysl. Jedinou možností, jak překonávat velké vzdálenosti ve vesmíru je schopnost udělat něco se samotným prostorem, tedy ohnout prostor - doslova zkrátit vzdálenosti mezi startem a cílem cesty. To by šlo dělat pomocí velkých hmot a velkých energií - přesněji řečeno - extrémně velkých hmot a energií. Teoreticky mohou být vysoce energetické jevy, které pozorujeme ve vesmíru, například kvasary a supermasivní černé díry v jejich jádrech - projevem civilizací, které tento technologický problém cestování vyřešily. Zatímco my ještě spalujeme fosilní paliva na své trpasličí planetě, tyto vesmírné civilizace "házejí" do svých "kotlů" celé hvězdy. Pak se dá ovšem předpokládat, že o nás vědí, ale vůbec je nezajímáme, protože jejich schopnosti a záměry překonávají všechny představitelné představy. I tato představa je však extrémně nepravděpodobná - protože všechny pozorované vysoce energetické jevy ve vesmíru nevykazují žádnou nepředvídatelnost - naopak - chovají se tak, jak astronomové očekávají, případně se daří jejich "nepředvídatelnost" postupně úspěšně vysvětlovat pomocí zákonů fyziky.

O možnostech a záměrech případné supercivilizace pojednává například vynikající román Ráma od A. C. Clarka.

0 0
možnosti

Ať je to jak chce, jedno je zvláštní. Věda, podobně jako náboženství se chová divně. Na jedné straně věda tvrdí, že fyzikální zákony jsou všude ve vesmíru stejné, a že život může za vhodných podmínek vzniknout i jinde než zde. Vzhledem v velikosti vesmíru je to tedy téměř jistota. Na druhou stranu , kdokoliv přijde s tím, že měl kontakt s mimozemštěny je považován za lháře či blouznivce. Taktéž církev. Ta zase skálopevně věří že zázraky se děli ale pokud někdo přijde s nějakým zázrakem je považován za podvodníka či blouznivce. Zajímavou dvoukombinací je pan Grygar. Je to křesťan a vědec zároveň. Jeho vysvětlení je také signifikantní. Zázraky se prý skutečně děly, ale je to už dávno a dnes se nedějí. Taktéž je přesvědčen o existenci mimozemského života ale to, že se s ním setkáme vylučuje. A proč to tak je? Inu ani vědě ani církvi se to nehodí do krámu. Autorita je JEJICH a nějaké zázraty či UFOni jí do toho nezapadají. To že bychom mohli být ve vesmíru sami mne vede k doměnce, že vesmír není všude stejný. Nedávno zde nekdo psal o možnosti, že jsme poblíž středu vesmíru.... Dobrá kniha na toto téma je také Suma Technologiae od Lema.

0 0
možnosti
Foto

Stephen Webb velmi rozumně analyzuje nutné podmínky pro vznik inteligentního života a závěr, k němuž dospívá, je ten, že výskyt inteligentního života, s nímž bychom byli schopni komunikovat, je velmi vzácný. Netvrdí, že jsme nutně sami, tvrdí, že pravděpodobně široko daleko žádný inteligentní život není.

0 1
možnosti

P92a54v74e12l 94K93u41r34a31l

20. 3. 2013 23:57

Takže...

Kde všichni jsou... sladké tajemství... valná většina naší galaxie a všech ostatních (zejména galaktické jádro) je tak plné radiace že v něm se nám podobný život reálně vyvinout nemůže... rozumné singály z téhle planety vysíláme... 100 let při nejlepším... galaxie má 70000 světelných let na délku...

(asi bych si dovedl představit pár míst které budou krátkodobě vhodné k existenci i tam ale ne potřebné miliony let)

Milion + 1 věcí ve vesmíru vysílá nějaké vlny... pulzary dokonce unikátní vlnovou délku se železnou pravidelností... Máme tady mlhoviny skrz které nic neprojde, intenzity čehokoli smysluplného můžou být na úrovni šumu běžné hvězdy v sousedství...

Takže rozhodně nepočítejte s vesmírem plným civilizací jako v Hvězdných válkách a nebo Star treku...

Skutečně, to vypadá že poměrně velká část galaxie kam oko dohlédne jenom čeká na to aby sme si jí vzali a použili... A myslím že by to bylo celkem záhodno... Taky můžeme narazit na něco typu "brouků" z hvězdné pěchoty kteří individuální inteligenci nebudou mít žádnou a až mysl úlu dokáže postavit hvězdnou loď jejich hlavním cílem se bude množit a obsadit vše co bude k dispozici. (no třeba takoví Tyranidi z warhammeru 40k...)

0 0
možnosti
Foto

Autorův závěr je podobný.

0 0
možnosti

J22o70s72e90f 31P53o90t27r

20. 3. 2013 20:03

Pane Polák,

přes váš hlubokomyslný výraz, byste si měl nalézt nějakou jinou platformu, všechny vaše příspěvky na této stránce mají absolutně nejnižší karmu ze všech

1 1
možnosti
Foto

To je v pořádku, nejsem hinduista.

1 0
možnosti

Dekuji za povedenou recenzi ... Zajimave je, ze zde vystupujete jako bipolarni osobnost - na jedne strane pisete vynikajici recenze, na druhe strane zastavanim se a obhajovanim nejzrudnejsiho uceni co lidstvo poznalo (komunismus) se blizite ke dnu moralni zumpy ... 8-o

2 1
možnosti

J80a82r12a 20R73a50n49k

20. 3. 2013 22:12

Souhlas, napsala bych to same, jako SidneyR^

1 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články