Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky za typ – film jsem neviděl, ale rád bych se vyjádřil k přikázání: "Miluj Boha".

Nejlépe toto přikázání osvětlují tyto biblické verše z Prvního listu Janova (4,7-12):

Milovaní, milujme se navzájem, neboť láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná. Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. Milovaní, jestliže Bůh nás tak miloval, i my se máme navzájem milovat. Boha nikdy nikdo neviděl, ale jestliže se milujeme navzájem, Bůh v nás zůstává a jeho láska v nás dosáhla svého cíle.

– – –

Důležité jsou následující verše opět z Prvního listu Janova (4,19-20):

My milujeme, protože Bůh napřed miloval nás. Řekne-li někdo: „Já miluji Boha,“ a přitom nenávidí svého bratra, je lhář. Kdo nemiluje svého bratra, kterého vidí, nemůže milovat Boha, kterého nevidí. – – – Myslím, že tyto verše (a řada jiných) naprosto dokonale osvětlují zdánlivý "rozpor" v přikázání "miluj Boha". Bez lásky člověk nemůže žít, prostě nemůže… Z toho je zřejmé, že kdo nemiluje, vlastně ani nežije. Když tedy Bůh říká: "miluj mne", tak vlastně říká doslova "ŽIJ!". Je to podstata života.

0 0
možnosti
Foto

Jo, podívejte se na to. Vaši teologickou interpretaci nezpochybňuji, ten film prostě pracuje s tím, jak to interpretují fundamentalističtí evangelikálové.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS