Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J59a75n 81B72a21r26t29o14ň

27. 11. 2015 13:41

Pane autore,

a co když je ta "nekonečnost" filosoficky pojatá jako "stát se může cokoli"  naopak důvodem toho, že svět nemůže být z principu nekonečný, jakkoli obrovský je. Prostě by bylo podstatným přírodním zákonem to, že se "stát cokoli" skutečně nemůže.

0 0
možnosti
Foto

J62i38ř30í 51T25u74r48n48e37r

19. 11. 2015 14:32

Přečetl jsem si zajímavou úvahu a neméně zajímavou diskusi. I mne jeden čas  to téma hodně "bralo" a četl jsem knihy a navštěvoval přednášky...Fascinující je ve spojitosti fyziky, astronomie, filosofie a třeba i teologie. 

Toto je hezké filosofické cvičení a vyjadřovat  různá "pro" a "proti" (myslím tím filosofie v. fyzika) se nedaří ani autorům všemožných teorií.  Vše ztroskotává na představě nekonečna nebo "ne času" před velkým třeskem. Fascinující je i to, že si správnost jakékoli teorie nebudeme asi nikdy schopni ověřit, přestože se to nějakým zcela konkrétním způsobem stát muselo. 

Princip nekonečna může vytvářet nekonečně absurdních úvah, Pro mě je pojem "nekonečno" náhražkou za "nepoznatelné konečno". Jako nemá smysl přemýšlet o to, co bylo, než vznikl čas, tak nemá smysl přemýšlet o "konečnu", které se nám vzdaluje rychleji, než je nejvyšší nám známá rychlost. Ale přiklonil bych se( zcela pocitově) k názoru, že počet objektů je ve vesmíru teoreticky konečný, takže i množství interakcí je konečné a jestli je nekonečný nebo konečný prostor, to se mně osobně jaksi spojuje v jediné. nepoznatelné.

2 0
možnosti
Foto

Díky za komentář, jasně, je to jen takové cvičení, myšlenkový experiment, ale fascinuje mě věta: "Fascinující je i to, že si správnost jakékoli teorie nebudeme asi nikdy schopni ověřit, přestože se to nějakým zcela konkrétním způsobem stát muselo."

Fakt si nemyslím, zvláště vzhledem k tomu, jak se znásobilo naše poznání o vesmíru za posledních 100 let, že je takový defétismus namístě. To, že dnes nevíme, jak některé hypotézy testovat, opravdu nemusí znamenat, že to není možné.

0 0
možnosti
DT

Karma, hezká úvaha. R^

Já myslím (v souladu s mnohokrát detailně prověřenou aktuálně nejuznávanější teorií), že je vaše dilema založeno na jedné nesprávné premise: Ta nekonečnost vesmíru je způsobena jeho rozpínáním. Existuje v něm ale konečné množství galaxií, má konečnou velikost i hmotnost. Velikost vesmíru se neustále zvětšuje - a to stejnoměrně ve všech jeho bodech. To zase způsobuje, že vzdálené body od nás prchají daleko vyšší rychlostí, než rychlost světla a tedy než je rychlost, jakou si je můžeme prohlížet (rychlost světla je maximum rychlosti, jakou se může pohybovat informace), proto vesmír musíme fakticky považovat za nekonečný. Hmotnost oproti tomu se nezvětšuje - vesmír rozpínáním řídne. Vzniká v něm totiž pouze nový prostor, ne hmota. Zmenšuje se tím počet jiných světů, které pro nás fakticky existují - jsou dosažitelné maximální rychlostí - rychlostí světla. To samozřejmě nemusí vylučovat stejné procesy na jiných světech - dělá je ale už daleko nepravděpodobnějšími. 

To s těmi paralelně existujícími bublinami je ještě daleko zajímavější, když si uvědomíte, že čas není vlastností multiverza, ale jen konkrétního vesmíru. V multiverzu neexistuje pojem "paralelně" - ten je jen následkem našeho pojmu času v jedné lokální bublině. Je to ale těžké, oprostit se od času a představit si prostor, který funguje mimo něj. Následkem je naprostý chaos, na který naše myšlení není uzpůsobeno. 

I vzdálenost mezi bublinami nehraje roli, je totiž zase jen vlastností našeho časoprostoru, který je ve formě bubliny zabudován do něčeho, co se (opět) chaoticky vymyká našemu pojetí "existence". Kdyby byly od sebe bubliny jakkoliv vzdálené, znamenalo by to, že v nich existuje stejný prostor jako v našem univerzu a patřily by proto do něj - z toho odvozuji, že vně vesmíru není ani prostor (tak jako tam neexistuje čas).

2 0
možnosti
Foto

Vidím, že je víc lidí, kteří s tím mají problém: vesmír opravdu může být aktuálně nekonečný (tedy nikoli že se jen rozpíná do nekonečna). Chápu, že je to kontraintuitivní, ale je to tak. Ano, je to obtížně představitelné, ale důvěřuji v tomto špičkovým vědcům, kteří tvrdí, že to je možné.

0 0
možnosti
Foto

Prosím všechny kdo se chtějí vyjadřovat na téma konečnosti/nekonečnosti vesmíru, jeho objemu, konečného nebo nekonečného množství hmoty atd., aby si nejprve prostudovali alespoň příslušné heslo vynikajícím způsobem zpracované na anlické  Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Universe

Děkuji.

0 0
možnosti
LV

L81i95b20o81r 93V94a90n33ě33k

18. 11. 2015 21:43

Je-li vesmír nekonečný a v něm nekonečné množství hvězd, pak by v každém bodě naší oblohy musela být zářící hvězda.

Byla-li by v každém bodě oblohy jedna hvězda, dopadalo by na zemi nekonečné množství energie.

Dopadalo-li by na zemi nekonečné množství energie, tak by nebylo nač před Vámi poulit bulvy.

1 0
možnosti
LV

L29i63b71o61r 84V83a33n98ě16k

18. 11. 2015 21:55

Také teorie nekonečného množství hmoty ve vesmíru, pokud vím, odporuje pozorování a z něho odvozené teorie Velkého třesku.

Alias Big Bang Therory, která právě na Prima Cool skončila.

Čest Vašim úvahám filosofa nepolíbeného fyzikou.

Jinak Barrow je sice zajímavý, ale již dávno za zenitem.

1 0
možnosti
JS

Pěkná vtipná úvaha.

Představte si, že existuje nekonečný počet Jiřích Svobodů. To byste nevydržel ;-D

Já se přkláním k tomu, že vzniku vesmíru předchází Bůh, a to nikoli v čase, ale v logice - jako příčina všech věcí a základ kauzálního řetězce. Pak se nemusíme bát, že by vesmír neměl smysl. Bůh by totiž neměl žádný důvod vytvářet vedle antropického principu i nekonečný počet neantropických principů, ve kterých by neměl koho milovat. Čímž ovšem nevylučuji, že Bůh si může dělat co chce :-)

0 0
možnosti
JB

Nemusí to být nutně Bůh, jako logika. V Pratchetově románu o Zeměploše je celý náš vesmir na stole mágů z Univerzity. Ani něco podobného se nedá vyloučit. Tedy dnes, kdy o důvodech vzniku nic nevíme.

0 0
možnosti
VM

S váma bude stejná sranda jako s Herzánem

0 0
možnosti

V86á14c37l39a22v 98Š11o81b67r

18. 11. 2015 18:36

A proč by se i v nekonečném vesmíru míra pravděpodobnosti něčeho nemohla být popsána delta funkcí?

tedy i v nekonečném prostoru a čase by se daná věc vyskytla právě jednou?

2 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý podnět. Svým způsobem by se, myslím, dalo říci, že i v nekonečném vesmíru bude každá věc v prostoru a čase jedinečná, protože nikdy nemá stejné okolí (i kdyby se to okolí lišilo až za hranicemi pozorovatelného vesmíru). Bylo by tedy principiálně možné například jednotlivé "dvojníky" odlišit (byť v mnoha případech jedině z "boží perspektivy"). Nicméně na existenci těchto "dvojníků" samotných, máme-li k dispozici nekonečné množství rekombinací, to nic nemění.

Jaká "věc" by se ale nutně musela vyskytnout jen jednou, pokud by to nebylo ve smyslu jedinečnosti okolí té věci, to fakt netuším.

0 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články