Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Muslimové oslavili velikonoce dnes v Bruselu.

Ještě pár výbuchů a bude ze mě xenofob, řekl Právu na útok v Bruselu europoslanec za ČSSD Jan Keller.

NO COMMENT !

0 1
možnosti
Foto

A jak to prosím souvisí s mým předvelikonočním zamyšlením?

2 0
možnosti
JS

Podle Vás Nietzschovo hledání nadčlověka "nepostrádá jistou velkolepost". Možná by bylo dobré si ho přečíst doslovně:

"Křesťanství, z židovského kořenu a pochopitelné jen jako rostlina této země, představuje hnutí proti každé morálce kultivace,rasy, privilegia - je to antiárijské náboženství par excellence: křesťanství, přehodnocení všech árijských hodnot... evangelium chudých, nižších vrstev, celková vzpoura všech utlačených, nuzných, méněcenných, těch, kteří se provinili proti čisté rase."

O nadčlověku pak řekl: "Vyznačuje se silou, láskou k válce, bojechtivostí a vůlí k moci. Nadčlověk miluje násilí a je fyzicky a duševně silný." Pro něj je nadčlověk symbolem "aristokracie vznešených lidí, kteří mají oběti slabých a otroků klidně akceptovat".

Nic velkolepého ani transcendentního v tom nenalézám. Pokud ovšem za velkolepost nepovažujeme dějiny lidstva utopené v krvi válek.

Domnívám se, že nemá smysl sklánět se před Duchem Krista a zároveň před duchem Nietzscheho. Pokud vidíte velkolepost v Nietzscheho filozofii, pak vidíte velkolepost v tom, co lidem bere víru v Krista. Král Šalomoun také blahořečil Hospodinu a zároveň kladl obětiny modlám. Dost se mu to nevyplatilo.

1 0
možnosti
Foto

Podívejte, váš problém spočívá v neskutečné umanutosti co se jistých témat týče (islám, Nietzsche...) a ve vytváření slaměných panáků. Proti tomu nelze racionálně diskutovat. Zkoušel jsem to mnohokrát a marně. Pokud z tvrzení, jež oceňuje určitý aspekt Nietzscheho myšlení, vyvodíte že se skláním před duchem Nietzscheho, není vám pomoci a nemáme se o čem bavit. Důsledkem pak je, že se s vámi preventivně nebavím o ničem (i kdyby to třeba v některém konkrétním případě mělo smysl). Tímto vám jen připomínám, proč vás obvykle ignoruji a proč tak budu v rámci psychohygieny činit i v budoucnu. Mějte se krásně.

2 0
možnosti

Milý chlapče!

Když jsem byl mladý, chtěl jsem studovat matematiku, abych touto logickou vědou dokázal, že Bůh je součástí tohoto života. Ano, byl to nesmysl, protože hmotné a duchovní věcí se logicky neprolínají.

Pak jsem začal vnímat, že každý jednotící prvek ve filosofii vede ke zcestí. To máš jako ve fysice. Klasickou fysiku nabourala kvantová teorie. Proto všichni filosofové usilující o jednotu svého myšlení vždy narazili na svoje limity.

Podobně v náboženství. Bůh promlouvající skrze člověka je také limitován. A nerespektování této limitace vede člověka do slepé uličky. Každé náboženské poznání je limitováno a bohužel člověkem dokreslováno. Tak jsem uvažoval o synkrasii. Odložit balast v jednotlivých náboženstvích a vytáhnout z nich Boží sucus. Kupodivu mému ani to není cesta. Cestou asi bude doporučení Dalajlámy, každý jděte do hloubky ve svém náboženství.

A jako lékař a člověk hledající Boha Ti to trochu zkomplikuji. Dualismus je málo. Již od vynikajícího lékaře devatenáctého století moraváka Sigmunda Freuda vnímáme v člověku tři komponenty, které mohou být v souladu nebo v antagonistickém vztahu: Ego, Superego a Id. Abys pochopil, o čem mluvím, zapomeň na dualismus, nebo toto myšlení nepochopíš. Tělo (Id) to tělesné v nás včetně nehmotného zázemí, soubor morálních zásad v nás označovaný Freudem jako Superego a Ego, to jsem já sám, který se snaží ty dva bujné oře (dle Freuda) ukočírovat v jednom směru, což je důležité pro moje zdraví. To si srovnej s východoasijským myšlením, ale i se svatým Pavlem, který ve skutečnosti také rozlišuje tři komponenty člověka: duši člověka (Ego), tělo člověka (Id) a ducha člověka (Superego), který může být naplněn duchem Božím.

Rád přemýšlíš. To Ti píši k Tvému zamyšlení a věřím, že to zamyšlení bude pro Tebe přínosem.

:-)

0 0
možnosti
Foto

Milý dědku! ;-)

V jednom článku samozřejmě nemohu shrnout celý svůj pohled na svět ani prezentovat všechny své dosud nabyté znalosti filosofie (nijak dechberoucí, nicméně si troufám říci, že celkem obstojné).

Osobně jsem monista - jak v souladu s poznatky moderní vědy, tak v souladu se zejména starozákonní teologií. Dělení duše na tři části je mnohem staršího data, nalezneme je už u Platóna a Aristotela a myslím, že sahá ještě hlouběji do minulosti a jistě souvisí s tradičním mýtickým dělením světa na podsvětí, zemi a nebe. U Freuda je to pak dělení nikoli duše, ale duševna - jako materialista a ateista neměl Freud žádný dobrý důvod nebýt monista. Jeho dělení duševna je dle mého soudu i dnes přínosné, přinejmenším z praktického hlediska, bez ohledu na to, že jeho teorie byly podrobeny kritice a moderní věda je spíše odmítá (nicméně vzhledem k tomu, že chodím k psychoanalyticky zaměřenému psychoterapeutovi, zjevně mi to nevadí - z praktického hlediska je to stále funkční model).

K dalším pohledům mé provenience na nábožensko-filosofickou problematiku nabízím tyto dva články:

http://jaroslavpolak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=493313

http://jaroslavpolak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=497472

Rád přemýšlíš, tak věřím, že tato moje zamyšlení pro tebe budou také přínosem :-)

0 0
možnosti
Foto

I ode mne karma (křesťan, českobratrský evangelík).

..

Malý doplněk: „... Květná neděle, kdy si připomínáme, kterak Ježíš vjel do Jeruzaléma na oslu dělat revoluci jaksi jiného druhu, než lidé od Mesiáše očekávali.“

To nebyla revoluce, nýbrž happening, viz podobně (při velikosti jeruzalémského chrtámu) vypráskání kupčíků.

0 0
možnosti
Foto

Díky. Asi jsem to nenapsal dost srozumitelně - tou revolucí jsem nemyslel ten happening, ale celý smysl jesho působení. Jo, a už brzy budu taky řádný člen ČCE. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články