Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stop halal! aneb O pokrytectví

Možná jste už na ně narazili, na „bojovníky proti utrpení zvířat“ bojující proti halal porážkám a demonstrativně si pomlaskávajícím při konzumaci vepřo-knedlo-zela. Je to tak strašně pokrytecké, že skoro nemám slov!

 

Nejprve si vyjasněme situaci: Muslimové a židé mají určitá potravní tabu, mezi něž patří i to, že zvíře, které mohou jíst (a které už samo musí odpovídat pravidlům), je třeba rituálně porazit, což konkrétně znamená podříznout mu krk bez předchozího omráčení.

Hned zpočátku si položme otázku, jak to v takovém případě s utrpením zvířete je. Zastánci košer a halal porážek tvrdí, že zvíře hned po podříznutí ztrácí vědomí. Osobně si ale dovoluji podotknout, že už samo zavěšení zvířete za zadní nohy jistě není z hlediska zvířecího utrpení zrovna, ehm, „košer“. Každá porážka přináší zvířeti utrpení a lze předpokládat, že košer či halal porážka asi přeci jen o něco větší než běžná.

V zásadě tedy úsilí o lepší zacházení se zvířaty může zahrnovat i poukazování na problematiku muslimských a židovských rituálních porážek. Budiž. Ale jen v případě, že si dotyčný kritik napřed zamete před vlastním prahem!

Předně je na těch „Stop halal!“ aktivitách nápadné už to, že košer porážky jsou přecházeny mlčením, i když z hlediska poráženého zvířete jsou zcela identické (rozdíly mezi halal a košer porážkou jsou pouze teologické). Už z toho lze soudit, že „stop halal“ aktivistům jde patrně o něco jiného než o soucit se zvířaty. [Edit: Dodatečně jsem si všiml, že tam mají úplně malými písmeny uvedeno "+košer", nicméně jsem si vevšiml, že by třeba upozorňovali na košer obchody, kde by lidé neměli nakupovat atp. Nicméně to tam mají.]

Další, a tou nejzásadnější, ukázkou jejich pokrytectví je pak ona nadšená masožravost, především ve formě vepřožravosti, těchto „zvířata milujících dobráků“.

Prase (následující text vychází z článku na blogu Záchrana zvířat, jedná se o informace, které není těžké doložit i jinými zdroji) je inteligentní (více než pes nebo tříleté dítě) sociální tvor s dobrými hygienickými návyky - v přirozeném prostředí vylučují diskrétně stranou od ostatních, nikdy nevylučují na místech určených ke spánku, ani v blízkosti prostoru, kde jedí. Prase je hravé a miluje pohyb.

Prasata mají velmi dobré schopnosti pro poznávání identity a sociální organizaci a rozpoznání ostatních jedinců. Stejně jako lidé, se spoléhají na vizuální podněty při rozlišování mezi přáteli a cizinci.
V přirozeném prostředí prasata žijí v matriálchální, velmi sociálních společenstvích s jasnou hierarchií, která mohou mít 6 až 30 členů (v Evropě byla dokonce evidována společenství, která měla až 100 členů). Většinu dne prasata stráví sháněním potravy, přičemž za noc mohou nachodit až 15 km a obejít plochu 10 000 hektarů za půl roku. Sociální vazba mezi prasnicí a jejími dětmi je velmi silná.

Velkochovy odsuzují prasata k nehybnosti, špíně, smradu, bolesti a utrpení. V těchto místech jde o to, v co nejkratší době vyprodukovat co nejvíce masa, a to co nejlevněji, aby byl co největší zisk. Majitelé farem se toho snaží dosáhnout tím, že chov prasat zintenzivňují drastickými prostředky. Prasata jsou vězněna v co nejmenších prostorech v co největším počtu, což je příčinou mnoha poruch chování, zvýšené agresivity, vzájemného okusování, vytrhávání štětin, pojídání trusu nebo hryzání mříží.

Prasata na farmách nemají možnost vylučovat jinam než sobě pod nohy a do míst, kde spí, protože jim nejsou poskytovány odpočinkové, výkalové, ani aktivní prostory. Nemají možnost očisty těla, stavění hnízd nebo rytí a dalších přirozeností. Přežívají v bezstelivových systémech ustájena s celoroštovou nebo částečně zaroštovanou podlahou. V jednom výkrmu bývá 400 až 1000 prasat, přičemž na jedno prase připadá prostor 0,3 až 1 m2. Výživové tekuté krmivo neuspokojuje kousací návyky prasat, zůstává po něm pocit hladu, přestože potřeba živin je uspokojena.

Po měsících strávených v prostředí absolutně chudém na podněty, kdy se prasata mohla sotva pohybovat, jsou odvezena na porážku v přeplněných nákladních vozidlech. Pokud se prase zdráhá nastoupit do transportu smrti (například když se bojí stoupat po rampě), dostane ránu elektrickým bodcem. Transport je pro ně obrovskou zátěží, která se ještě často vystupňuje neodborným převozem a velmi necitlivým přístupem. Často se dokonce používají profylakticky uklidňující prostředky, aby prasata během transportu nezešílela.

Na jatkách je usmrceno každých třicet sekund jedno prase. Prasata se ohromují velmi bolestivým elektrickým výbojem pomocí speciálních kleští. Tyto kleště se pokládají na krk. Když elektrický výboj projde jeho tělem, prase zůstane ve strnulém stavu. Takto prase zůstává zhruba 30 sekund. Během tohoto času musí být zabito. Je pověšeno za nohu hlavou dolů. Další pracovník na jatkách mu rozřízne krk. Prase umírá tak, že vykrvácí. Ostatní prasata všechnu hrůzu vidí nebo přinejmenším slyší. Podle studie britské organizace VIVA! před smrtí nabývá vědomí nejméně 11% prasat (takže v průměru každá desátá šunka, kterou si dáte, pochází ze zvířete, jež bylo de facto poraženo halal způůsobem!). Jen se pěkně podívejte, moji milí!

Pokud člověk podporuje svými nákupy tento „masný průmysl“, tak dle mého soudu nemá ani to nejmenší právo vůbec otázku utrpení zvířat otevírat. Ano, halal a košer porážky lze kritizovat, nicméně ve srovnání s dlouhodobým utrpením zvířat ve velkochovných koncentrácích je posledních pár minut života zvířete přeci jen třešničkou na dortu.

Co proti tomu dělám? Nekupuji žádné maso původem z koncentráku, čas od času, mám-li chuť na maso, si koupím zvěřinu nebo hovězí z ekofarmy. Vajíčka kupuji pouze z biofarem (slepice s venkovním výběhem), mléčné výrobky také z biofarem, pakliže je to aspoň trochu možné (nejsem tak skalní, že bych si nekoupil zmrzlinu či pizzu, byť vím, že použité mléčné produkty z biofarem nejsou). Většina mé potravy je rostlinného původu. Výjimkou jsou situace, kdy jsem hostem. V takovém případě sním jakékoli jídlo, jež je mi nabídnuto, pokládám to za projev úcty k hostiteli.

Z hlediska striktního vegana tedy „hřeším“ poměrně dost, nicméně jsem přesvědčen, že etický horizont člověka musí zahrnovat více ohledů, nikoli se soustředit na jednu oblast a zpronevěřit se v jiných. S tím je spojeno i to, že svůj postoj nikomu agresivně nevnucuji, pouze jej vlastním příkladem nabízím jako možnost.

Jsem si jist, že svým nákupním chováním dělám ve věci utrpení zvířat víc, než užvanění jurodiví vepřožrouti trapně maskující svou islamofobii zájmem o blaho jatečných zvířat.

Shrnuto: Milí islamofobové, pardon, bojovníci za blaho našich čtyřnohých bratrů, nejdřív přestaňte financovat utrpení prasat a dalších zvířat, a pak teprve kritizujte halal porážky. V této chvíli je vaše chování jen odporným pokrytectvím!

 

 ---

Prý jsem zbabělec, když nepovoluji diskuse. Nepovoluji je proto, že je shledávám z 95% beznadějně nepřínosnými, ale dobrá, tak ji tentokrát povolím a jsem zvědav, jaké „perly“ se tam objeví :-P

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 1.6.2014 15:59 | karma článku: 18,89 | přečteno: 1635x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 418x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Buďme více lidmi

Dlouhou dobu jsem na blog nic nenapsal, protože na téma „koronavirus“ psalo leckde mnoho povolanějších, a jiná témata mi připadla aktuálně nepodstatná. Myslím však, že nastal čas přijít s troškou do mlýna...

13.5.2020 v 23:28 | Karma: 19,19 | Přečteno: 719x | Společnost

Jaroslav POLÁK

Vytěžování smrti

Zemře někdo slavný, spadne letadlo, padnou vojáci v Afghánistánu... a začne to, čemu říkám mediální vytěžování smrti. A ptám se, je to opravdu nutné?

2.10.2019 v 17:10 | Karma: 19,21 | Přečteno: 756x | Média

Jaroslav POLÁK

Proč po nás Bůh chce, abychom byli cudní, a co to vlastně znamená?

Včera zveřejnila Eman Ghalebová úvahu o tom, co pro ni znamená tradiční šátek a podělila se i o zkušenosti muslimských žen, které byly z pragmatických důvodů donuceny se jej vzdát. Má to širší souvislosti...

2.10.2019 v 7:00 | Karma: 17,24 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Všichni tady chcípneme

Část mladých lidí si bolestně uvědomuje, že se patrně nedožije stáří, a snaží se burcovat mocné, aby začali konat. Jsem pesimista. Dnešní děti se stáří nedožijí.

15.8.2019 v 19:13 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2870x | Společnost

Jaroslav POLÁK

Svatodušní dopis bratrům ateistům a sestrám ateistkám

Češi nejsou ve své většině národem ateistů, ale pohanů. Nicméně i ateistů je u nás celkem dost a rád bych se s nimi, ale samozřejmě i s kýmkoli dalším, podělil o malé vyznání.

9.6.2019 v 9:00 | Karma: 20,01 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Osobní

Jaroslav POLÁK

Ucho jehly: O hodnotě člověka a víře v seberealizaci

Lidé pozdního kapitalismu umírají vyčerpáním ve frontách na Everestu. Lidé pozdního kapitalismu vůbec dělají spoustu velmi podivných věcí a trpí poměrně zvláštními představami. Například vírou v seberealizaci.

29.5.2019 v 19:09 | Karma: 21,67 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Co by se měl Milion chvilek pro demokracii naučit od Lenina

Musím říci, že hnutí Milion chvilek chápu. Také je mi protivné, že nám vládne trestně stíhaný oligarcha, který nepotřebuje žádný program, jen dobře zaplacené PR oddělení. A laciná hesla.

20.5.2019 v 9:00 | Karma: 21,87 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Politika

Jaroslav POLÁK

Žízeň

Dnes jsem měl ve snu žízeň a došlo mi, mimo jiné, jak možná vznikla mýtická představa o krutém potrestání Tantala... A jaký to má vlastně metaforický přesah.

1.5.2019 v 15:59 | Karma: 8,19 | Přečteno: 207x | Diskuse| Osobní

Jaroslav POLÁK

Východiska a důsledky náboženské etiky Lva Nikolajeviče Tolstého

Jak jsem v minulosti slíbil, budu zde sdílet seminární práce, které vznikly v rámci mého studia evangelické teologie na ETF UK. Zde je první z nich. ;-) Poznámky odkazují na zdroje, jiné důležité informace neobsahují.

14.4.2019 v 11:35 | Karma: 9,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

Důsledky zákazu různých zbraní o ohledem na různé typy vrahů

Nedávno jsem narazil na snahu EU prosazovat silnou regulační legislativu ohledně nožů, což mě přimělo k hlubšímu a obecnějšímu zamyšlení na téma regulací a různých druhů zbraní.

24.1.2019 v 13:02 | Karma: 25,92 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Jaroslav POLÁK

Objevování Marrákeše - (foto)reportáž z výletu

V září 2018 jsem prokrastinoval u vyhledávače levných letenek. A vida: Bratislava-Marrákeš, leden, zpáteční, cca 1500Kč, úterý až sobota. Nikdy jsem nebyl ta daleko. Začíná mě to zajímat...

22.1.2019 v 13:10 | Karma: 21,43 | Přečteno: 706x | Diskuse| Cestování

Jaroslav POLÁK

Když dva dělají totéž, je to totéž

Afghánec ve Vídni osahával během silvestrovské noci ženy, včetně Švýcarky, která si to ale nenechala líbit a zlomila mu nos. Celý incident vzbudil i u nás vlnu spravedlivého rozhořčení vůči agresorovi a sympatií vůči té ženě.

3.1.2019 v 21:31 | Karma: 32,03 | Přečteno: 2609x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Kdo je můj bližní?

Jak rozumět podobenství o milosrdném Samaritánovi? Co vlastně znamená v biblickém smyslu "milovat" a co "bližní"? Je cizinec našinec?

2.1.2019 v 10:00 | Karma: 15,63 | Přečteno: 835x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

O milosrdném muslimovi

V návaznosti na milou a povzbuzující Parabibli Alexandra Fleka, která odvážně zasahuje Ježíšův příběh a myšlenky do našich současných českých reálií a umožňuje tak podívat se na staré texty z nové perspektivy, přidávám...

1.1.2019 v 13:19 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

Pánbůh je tady prostě pro všechny stejně

Na Facebooku Alexandr Flek již několik let zveřejňuje parafráze, tj do moderních pojmů a reálií zasazených přetlumočení, důležitých biblických míst v rámci projektu ParaBible. Nechal jsem se inspirovat a napsal jsem...

15.10.2018 v 15:19 | Karma: 13,94 | Přečteno: 692x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články