Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J98a17n 87R79ý45z56n17a56r

25. 12. 2012 9:50

Otázkou je, jaký zlom se stal Ježíšovou smrtí či narozením a jaký zlom se stal císařským dekretem o 350 let později. ...

Židovská spiritualita je něco, co se žije. Křesťanská spiritualita je něco, o čem se mluví. Rozdíl mezi těmito spiritualitami je diametrální.

.....

Kam by dnes směřovalo Ježíšovo: "Běda vám zákoníci a farizeové!

......

Jinak díky za zajímavý článek. R^

0 0
možnosti
Foto

Ten zlom císařským dekretem vnímám spíše negativně. Duchovní revoluce byla uchopena establishmentem, v lecčems přeznačena a učiněna "matrixem", ovládacím mechanismem. Podobně tomu ostatně bylo ve dvacátém století s tím marxismem.

0 0
možnosti

J64o72s94e13f 48P10o50t35r

23. 12. 2012 23:31

Pane Polák,

ve Wikipadii je popsána obrácená situce a to, že prvotní křesťané zazlívali stoupencům Mithry ukradení datumu narození Ježíše pro Mithru.

Jinak bych se moc neoháněl citacemi K. Marxe. Při instalaci filozofického systému , jehož byl polovičním otcem, zahynulo v Rusku ve 20.letech na 20 milionů lidí. Při jeho demontáži v 80. letech se z celé 1/6 světa nenašel ani jeniný vyznavač, který by za to položil život. To dokonale dokazuje, že všechny jejich myšlenky i skutky byly falešné a nekompatibilní s lidským vědomím.

Celá tato ideologie odváta na smetiště dějin, a jen člověk minulosti ji tahá zpět.

2 4
možnosti
Foto

Pane Potre, ano, zazlívali si to navzájem a pokud jste můj článek četl pozorně, jistě jste pochopil, že je o něčem jiném. Ohledně zbytku vašeho komentáře: Dejte si pozor na slovní obraty typu "dokonale dokazuje" - ty lze použít jen v matematice a logice. Jinak si samozřejmě mějte názory na Marxe, jaké uznáte za vhodné.

4 3
možnosti

Napsal jste, že je notoricky známé, že se Ježíš nenarodil 25. prosince. Já bych to upřesnil: Je to notoricky opakované, ale nedoložené. Zevrubně se datu narození Ježíše věnoval profesor Shemarjahu Talomon z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě (Shemarjahu Talomon: The Calendar Reckogning of the Sect from Judaean Desert, Scripta Hierosolyminana. 1958 s. 162 a 169). Vyšel z údajů uvedených v bibli, kde je zmíněn císař Augustus, místodržící v Sýrii Kvirinius, kněz Abijášovy třídy jménem Zachariáš a další osoby známé z jiných pramenů. Opřel se o historické prameny a údaje uvedených ve svitcích nalezených v Kumránu u Mrtvého moře, přičemž jako profesor historie věděl, které prameny jsou spolehlivé a které ne. Došel k závěru, že se Ježíš narodil koncem prosince r. 1 před naším letopočtem. Zatím žádný historik tyto závěry židovského (nikoliv křesťanského) učence nezpochybnil.

6 1
možnosti
Foto

No, pak by samozřejmě nemohli být venku ti pastýři, že jo. Upřímně řečeno: Pro mě to není zase tak důležité, abych se tím nějak hluboce zabýval, nicméně jsem trochu prohledal internet a moc důvěryhodné mi to nepřipadá. Studoval jsem religionistiku a kdyby to bylo tak neotřesitelné, patrně bych se o tom dozvěděl už na škole. nenarazil jsem na to ani u Pokorného, ani u Flussera (a ten je opravdu důkladný co se zdrojů týče), ani v dalších publikacích. Já už jsem z oboru dost dlouho pryč, ale proberu to se svými religionistickými přáteli.

2 5
možnosti

Nebudu se vyjadřovat k článku. Nemělo by to smysl. Ale i Vám krásné Vánoční svátky, zdraví a Boží požehnání

6 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články