Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím, že jde o velmi zajímavý článek.

Rád bych jen doplnil, že i takzvaní mudrcové z východu, kteří jsou zmiňováni v Novém zákoně, jsou považováni právě za stoupence zoroastrismu. V katolické tradici jsou poněkud mylně označováni jako tři králové.

Podle Bible se východní mudrci (mágové) přišli poklonit právě narozenému králi Židů (Ježíšovi) do Betléma. Tyto mudrce přijal dokonce král Herodes, takže muselo jít o osobnosti mající značnou autoritu.

- - -

Co se týče Íránu, o kterém píšete, že v něm jsou zoroastristé, židé a křesťané "uznáni a tolerováni jako lid knihy" – tak to je hodně vznosně řečeno. Pomineme-li středověké masakry, při kterých muslimové zlikvidovali místní tisícileté židovské a křesťanské komunity, a které nejsou dobře zdokumentovány, lze odkázat alespoň na obrovský masakr Židů v Tabrízu v roce 1830, masakr v roce 1839 v Mašhadu nebo masakr v Šírázu roku 1910 a další…

Po roce 1948 během několika let došlo k masovému exodu Židů z Íránu, kdy uprchlo více než 140 000 Židů před státním terorem srovnatelným jen s tím nacistickým, přičemž zde zanechali většinu svého majetku. Nyní zbývá z íránské (perské) židovské populace několik tisíc osob. Neví se přesně kolik, protože Židé, kteří v Íránu zůstali, se před úřady ke svému židovství raději nepřiznávají. - - - Naprosto mne "dostává" Straussova fanfára "Tak pravil Zarathuštra" – zde v úvodní ukázce z geniálního filmu "2001: Vesmírná Odysea" od Kubricka. http://www.youtube.com/watch?v=e-QFj59PON4

2 0
možnosti
Foto

Díky za komentář. Ano, legendu o třech mudrcích samozřejmě znám, ale nechtěl jsem v článku otevírat toto téma, protože je to téma velmi zajímavé, ale i složité, a mé aktuální vědomosti o výzkumu případného historického jádra legendy jsou veškeré žádné.

Ohledně pronásledování: V článku mi šlo především o věrouku zoroastrismu, pronásledování jsem zmínil, to, že dnes jsou tolerováni, i když to po íránské revoluci neměli snadné, je fakt. Pokud jde o náboženskou diskriminaci v Íránu, je aktuálním tématem třeba bahá'í (které má tu smůlu, že jejich prorok přišel až po Muhammadovi). Ale nad tím se zamyslím zase někdy jindy.

0 0
možnosti
Foto

8. Prohlašuji, že neuctívám ani Mazdu, ani Hondu, neb jezdím Passatem

0 0
možnosti

J35a58n 54K87o17m96á94r19e22k

15. 3. 2013 11:24

přestože jste komunista, je ten článek poučný

5 0
možnosti

Přesně, asi to bude ten druh bolševika, který to po bolševickém převzetí moci odnese jako první. Nicméně, karma pro autora.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS