Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Řekl bych, že nejkrásnější myšlenkou Vaší úvahy je věta, že "strádající bližní je Pánbůh v nesnázích". Vždyť i samotná Bible říká, že víra bez činů je mrtvá. Dokonce říká, že ten, kdo má tak velikou víru, že je schopen přenést hory, ale nemá lásku, tak ve skutečnosti není ničím. Víra popsaná v evangeliích je vlastně velice praktická.

0 0
možnosti
Foto

J78a80n 33Č34e23r33m24á33k

5. 3. 2016 21:34

děkuji za velmi podnětné zamyšlení... Jsem sice křesťan, jsem katolický křesťan, ale v mnoha věcech svým protestantským bratřím rozumím... A to i v oné vstupence do věčnosti po které ostatně toužíme stejně... Jen bych podotkl, že onou vstupenkou by neměly být ani skutky ani pouhá víra nýbrž vztah... Toužíme po vztahu jak s Kristem tak i spolu navzájem a všichni dohromady tvoříme boží lid (včetně Krista, neboť i on a jen on je člověk i Bůh)... Ostatně i ta pomoc bližnímu je akt lásky a akt vztahu... Vztah k živému člověku a vztah k živému Bohu... Či správněji vztah s živým člověkem a s živým Bohem...Alespoň tak svou víru a svou cestu chápu já...

0 0
možnosti

http://usti.idnes.cz/strach-v-clausnitz-z-migrantu-dk4-/usti-zpravy.aspx?c=A160302_2229480_usti-zpravy_vac2

Sem to povede podle vašich rad, soused bude práskat souseda, asi proto že chce dát bližnímu (no ne zas až tak bližnímu , rozhodně minimálně zeměpisně a kulturně) poslední košili.

0 0
možnosti
Foto

Ano, naprosto chápu a respektuji, že Nový zákon není ten správný posvátný spis pro vás. Potřebujete něco realističtějšího. Když o tom tak přemýšlím, Korán by vám patrně mohl vyhovovat o něco lépe. Já se s dovolením podržím těch evangelijních hodnot, ale opravdu je vám ani nikomu jinému nevnucuji. To ani nejde. Evangelium není filosofie společnosti a to, co žádá, je nadstandard. Každý má právo to přijmout nebo odmítnout - a jak plyne z článku, žádné nadpřirozené sankce mu, alespoň v mých očích, nehrozí. Tak proč to vlastně tak řešíte?

0 0
možnosti

Máte pravdu za předpokladu, že bližní mně miluje jako sebe sama. Pokud je to nevděčný parchant, který vezme vaše milosrdenství jako slabost a poděkuje vám za něj nožem, pak je vaše pravda čistou hloupostí. Naivita to už není, protože ta by vyžadovala předpoklad že vaše milosrdenství bude opětováno, byť třeba i bez důkazu, prostě založené na vaší víře v dobro. Hloupost to začne být pokud "bližní" dopředu deklaruje to že vás hodlá zabít, znásilnit, donutit přijmout jeho víru. Kdyby se alespoň snažil přetvařovat. On Vám to řekne dopředu. Pak jste JEN hlupák. Pokud se snažíte aktivně BÝT HLUPÁKEM, pak máte pravdu.

0 0
možnosti
Foto

„Ale vám, kteří slyšíte, pravím: Milujte své nepřátele. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám činí příkoří. Tomu, kdo tě bije do tváře, nastav i druhou a tomu, kdo ti bere plášť, neodepři ani košili. Každému, kdo tě žádá, dávej, a od toho, kdo ti bere, co je tvoje, nežádej nic nazpět. Jak chcete, aby lidé činili vám, i vy stejně čiňte jim. A jestliže milujete ty, kteří milují vás, jakou máte zásluhu? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují. A jestliže činíte dobře těm, kteří činí dobře vám, jakou máte zásluhu? I hříšníci dělají totéž. A půjčíte-li těm, od kterých máte naději dostat to zpět, jakou máte zásluhu? I hříšníci půjčují hříšníkům, aby to zase dostali nazpátek. Ale milujte své nepřátele a čiňte dobře, půjčujte a neočekávejte něco na oplátku. A vaše odměna bude hojná a budete syny Nejvyššího, protože on je dobrotivý k nevděčným i zlým." (Lukáš 6, 27-35)

---

Ano, máte naprostou pravdu, snažím se aktivně BÝT HLUPÁKEM, stejně jako Ježíš.

0 0
možnosti
JC

Vy jste heretik nejen pro evangelíky, ale dokonce i pro církev obecnou, do níž se vejde jinak skoro vše.

Byť drobná zrnka poznání jsou ve Vašem textu patrná, jsou zasazena do zcela špatného rámce.

0 0
možnosti
Foto

Jak moc to vadí? Půjdu kvůli tomu do pekla?

0 0
možnosti
JL

Tihle zuřiví evangelizátoři pocházejí hlavně ze severní Ameriky - a podívejme se na USA, jak to tam po jejich usilovné práci vypadá: sodoma gomora, lidi se pořád z nenávisti a šílenství vzájemně střílí, agresivní války, agresivní kapitalismus. Děkujeme, odejděte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články