Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Taky by zde bylo možné aplikovat citát: Hřích je třeba nenávidět, hříšníka je třeba milovat." S rozlišováním či praktikováním této zásady mají i mnozí věřící lidé často potíže.

Pak bych upozornil na jednu skutečnost. Začnu přirovnáním se školou. Jeden žák ubližuje druhému. Učitelka si toho všimne a řekne postiženému: "Ty mu odpusť a já ho potrestám." Učitelka musí udělat vše pro to, aby zabránila šikaně. Pokud si toho učitelka nebude všímat, budou potyčky mezi žáky narůstat. Pokud zjedná pořádek, vztahy mezi žáky se uklidní. Většina lidí má u nás pocit, že politici (odpovídají té učitelce) právě žádná opatření proti komunizmu neudělali a že musí tedy oni nějak je suplovat.

Jinak mám, podobně jako vy, občas pocit, že někteří věřící, kteří byli v rámci třídní nenávisti šikanování, přijali tézi o třídní nenávisti a uplatňují teď vůči komunistům, což je chyba.

Nakonec bych podotkl, že většina lidí u nás odpouštění nechápe. Viz například reakce na omluvu Daniela Hermana při projevu k potomkům Sudetských Němců. Připomínám, že Herman je židovského původu, jeho rodina zřejmě trpěla více než ostatní. Mnoho lidí jeho slova podráždila.

1 0
možnosti
JS

Je důležité si také uvědomit, že "odpuštění" se nerovná "ustoupení zlu". Ježíš nikdy zlu neustupoval, právě naopak. Problém je v tom, že mnozí křesťané vnímají hranici mezi "ustoupením zlu" a "odpuštěním" velmi nejasně.

Láska nemůže existovat osamoceně. Vždycky je to vztah. A to samé platí i u odpuštění.

Modlitbu Páně je třeba chápat v širokém kontextu. Prvotně v ní křesťan prosí o odpuštění pro sebe. Prvotně by měl křesťan řešit vlastní viny a teprve poté viny druhých.

Kristus přímo říká: "Musíme konat skutky toho, který mě poslal, dokud je den." Jinými slovy – nestarejme se o viny druhých, starejme se o své vlastní viny a o možnosti, co my můžeme ve svém životě a v životě druhých vylepšit právě teď, dokud je čas, dokud "je den".

Nikdo z lidí ve skutečnosti nemá dost času na to, aby hledal, komu by mohl odpustit, máme příliš málo času na to, abychom našli alespoň ty, vůči nimž jsme se provinili právě my.

Právě proto je tu Bůh: "Pojďte, projednejme to spolu, praví Hospodin. I kdyby vaše hříchy byly jako šarlat, zbělejí jako sníh, i kdyby byly rudé jako purpur, budou bílé jako vlna."

1 0
možnosti
Foto

V článku nikde nepíši o "ustoupení zlu", tudíž nechápu, proč to píšete.

Zbytek pokládám za čirý alibismus a snahu vykecat se z evangelijní etiky.

0 0
možnosti
MR

Odpuštění není možné bez pokání, bez sebereflexe. Možná by stačilo svoje chyby přiznat, omluvit se. Místo toho poslouchám nějaké výmluvy typu - taková byla doba, proto jim odpouštím velice nesnadno.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, z jakého hlediska to píšete. pokud z osobního, tak OK, s tím se nedá polemizovat. Proč to, co píšete, neplatí pro evangelijní hledisko, je uvedeno v článku.

0 0
možnosti
MD

Vec neni zas tak jednoducha, jak ji kratkost clanku predklada. Bylo dost 'prostych' komunistu, kterym neni v podstate co odpoustet. Maji svym zivotem k 'Bohu' daleko blize jako spousta krestanu. Na druhou stranu bylo a je hodne nekomunistu, kterym zapomenout jejich ciny nelze.

3 0
možnosti
Foto

V tom máte samozřejmě pravdu a článek tyto věci nijak nepopírá.

2 0
možnosti

Samozřejmě, odpustit všem našim viníkům, jinak by člověk ani nemohl žít. Jenže proč se zaměřit jen na politiku? Více než politici, minulí i současní, se mě dotýkají lidé, které jsem znala osobně. Myslím, že tohle si musí přiznat velká většina lidí, vždyť skutečně pronásledovaných a k tomu nevinných byl jen malý zlomek - a právě ti paradoxně nenadávají a možná už dávno odpustili, když pozorují, kolik válek a nenávisti na světě je tak jako tak. Co třeba mají říkat rodiče na nedávné vraždy svých dětí nacionalisty na Ukrajině? My, co jsme nic takového nezažili, můžeme s úsměvem na různé ústrky zapomenout a žít jen tím pěkným, bylo toho dost. Velký příklad mám ve své tetě, která to neměla v životě lehké, ale vzpomíná na to hezké a rozdává ze sebe to hezké.

1 0
možnosti
Foto

Článek jaksi mlčky předpokládá, že existuje obrovské množství dalších příležitostí k odpuštění. Na toto konkrétní téma se soustředí proto, že autor je pokládá za důležité pro vypíchnutí.

0 0
možnosti
MP

https://cs.wikipedia.org/wiki/Corrie_ten_Boom

Po válce založila útulek pro lidi zničené jejími následky. Včetně bývalých kolaborantů. Na jedné přednášce jí podal ruku (aniž o tom věděl ) i její bývalý věznitel. Corrie se ovšem nikdy nevyjadřovala k soudním procesům a legislatvním aktům. Její odpuštění bylo zcela soukromé. Tak to má podle mne být.

1 0
možnosti
Foto

Naprosto souhlasím - soudních procesů a legislativních aktů se článek netýká.

0 0
možnosti
JL

Mam na Vas otazku autore: Zrusil by jste t.zv. Benesevy Dekrety? Jsou pry nedilnou soucasti zakonu statu, ale ktereho statu? Kolik uz bylo republik od roku 1945? Od CSR, CSSR, federaci od r. 1968 po CR a SR Benesovy Dekrety porad plati uz pro cvrtou nebo patou generaci "vinniku". Na trvani nezrusitelnosti jejich platnosti dokonce vyhral M. Zeman prezidentske volby.

0 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno v této chvíli opravdu nevím.

0 0
možnosti
Foto

Proč odpouštět komunistům?

1 0
možnosti
Foto

Jaké odpuštění? Tady se řeší církevní restituce, majetky a peníze, odpuštění přece nikoho nezajímá.

2 2
možnosti
Foto

Myslím, že navzdory zmíněným a bezesporu důležitým tématům i toto téma některé lidi zajímá.

0 0
možnosti
VF

Bože, odpusť jim, neboť nevěděli , co činí.

Odpustí Bůh i těm, kteří věděli, co zlého činí, nebo je odsoudí na věky do pekla?

0 0
možnosti
Foto

Nemyslím, že jsem kompetentní na tuto otázku odpovědět, nejsem totiž Bůh.

1 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články