Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK
Foto

Jste si jistý, že to nebyl třeba pastafarián?

1 0
možnosti
Foto

Já to rozvinu, abyste pochopil, proč se tak ptám. Když Vás někdo zachraňuje, zcela jistě Vám nebude sdělovat, jakého je vyznání, a to tím spíše, zachraňuje-li v pražské Stromovce. Je málo pravděpodobné, že byste se někdy dozvěděl, že šlo o muslima (tedy vyjma situace, kdy by média tuto situaci zneužila k multikulti propagandě).

Jestliže Vás hypoteticky zachránil muslim, který se učením Ježíše patrně neřídí (poněvadž má svého vlastního proroka Mohameda a místo Bilbe Korán s celým rozsáhlým příslušenstvím), pak je zřejmé, že k tomu, abyste se zachoval humánně, vůbec učení Ježíše nepotřebujete.

Zní to možná hrozně, ale je tomu tak, zvláště když u domorodců, kteří v příběhu selhali, lze předpokládat alespoň jakés-takés základy výchovy vycházející právě z křesťanství.

Ony tyhle přímočaré příběhy mívají svá četná úskalí....;-)

0 0
možnosti
ZH

Jasně, v jednotlivém případu se něco takového stát může. Ale co tím chtěl básník říct? Že i mezi muslimy jsou slušní lidé, nebo něco o islámu jako takovém?

0 0
možnosti
Foto

Ježíš odpovídá na otázku "Kdo je bližní?" (v originále), tj. kdo je blízký/našinec/hoden lásky. A říká, že odpověď nezávisí na tom, jestli je to významný člověk vlastního národa nebo opovrhovaný příslušník konkurenční víry ze Samařska, záleží na tom, jak se zachová. Samařani byli pro tehdejší Židy něco jaku muslimové pro nás. Lidi, kterým se nedůvěřovalo, kteří uctívají Boha špatně a slušní Židé se s nimi nezahazují. Dnes se slovo "samaritán" používá díky tomuto podobenství jako označení těch, kdo nezištně pomáhají. Ale to je dezinterpretace. Kdyby se příběh odehrával v dnešním Izraeli, bylo by to podobenství o milosrdném Palestinci. Pokud jsem chtěl to podobenství přenést do Čech, pak "milosrdný muslim" je nasnadě. Taky by to mohl být "milosrdný Cikán", ale to už někdo přede mnou použil ve své verzi.

0 0
možnosti
HM

Ten zraněný měl štěstí, že se mu to nestalo třeba v Ambergu nebo v Manchesteru...

5 0
možnosti
JU

Vymyšlený příběh je vždy takový, jaký si ho vymyslíme. Realita ale nezohledňuje to, jakou o ní máme představu.

4 0
možnosti
DS

Děkuji za příkladné podobenství, pane Poláku. Vítejte po odmlce a přeji požehnaný Nový rokR^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji :-) Já mám teď toho psaní na krku hrozně moc. V práci píšu o aplikovaném výzkumu a vývoji, doma píšu úkoly do školy (začal jsem studovat evangelickou teologii na ETF UK) a už skoro nemám sílu psát něco navíc. Ale přijdou seminární práce a určitě se zde objeví :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články