Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jozef Karika: Ve stínu mafie II – Čas dravců (recenze)

Když jsem poprvé otevíral pokračování skvělé románové Jozefa Kariky, trochu jsem se obával, že nebude tak dobré, jako kniha první, nicméně mé obavy se ukázaly jako liché. Autor udržel vysoko nastavenou laťku a dává čtenáři možnost setkat se tváří v tvář s dalšími dimenzemi zla.

Jak jsem již napsal  v recenzi první knihy, pokládám Karikovo uchopení mafiánského tématu za (mimo jiné!) svého druhu pokračování jeho knih  Zóny stínu  a  Brány Meonu, v nichž se problematikou zla zabýval z okultního hlediska. Tak, jako v díle prvním, i zde se setkáváme s panoptikem děsivých démonů, kteří však nemají podobu entit z okultních spisů či hororových a fantasy knih, nýbrž podobu lidskou – což je činí mnohem děsivějšími. A není přitom zvlášť podstatné, zda „doopravdy“ existují nějaké okultní či jinak nadpřirozené entity, protože, jak zaznívá ve skvělé hře Jiřího Suchého Dr. Johann Faust„[Ďábel] neexistuje, já vím, ale vtip je v tom, že existujou jeho skutky, a ty jsou daleko horší, než on sám. Ďábel sám je nula. Princip zla a nic víc. Ale ty jeho skutky, Johanne, ty žijou. A je jich plnej svět a jde z nich strach.“

I tentokrát se tedy setkáváme s Karikovým alteregem – Michalem Harvanem, který na konci prvního dílu odhodil své lidství a stal se přízračným vládcem Ružomberku. Netuší však, že jeho mentor Peter Štarch nevychoval coby svého nástupce jen jeho. Ve stínech se skrývá vyrovnaný soupeř, chystající se Harvana pokořit a zničit. A jako nástroj neváhá využít zamindrákovaného sadistického sériového vraha, jehož instinkty a specifický talent jej předurčují k úspěšnému vykonání těch nejbrutálnějších poprav.

To, s čím se na stránkách Času dravců setkáváme, je současně šachová partie a mocenský boj démonů v pekle; vskutku to na mě působí jako příběhy o ďáblech bojujících o Luciferův trůn! Zlo se střetává se zlem, úchylka s úchylkou, nikdo už není normální. Figurky na šachovnici jedna po druhé padají, často v krutých bolestech a zmasakrované k nepoznání. Bolest je leitmotivem knihy – a to jak ta fyzická, tak i duševní. Je v této situaci ještě množné mluvit o normálních lidských emocích? O přirozených citech? Překvapivě ano. Setkáváme se s nimi především v rekapitulacích vracejících se k rozhovorům Harvana se Štarchem. Ten si, na rozdíl od svých dvou „studentů“, dokáže udržet od moci odstup. Vnímá ji jako hru, ale nenechává ji, aby jej ovládla. Proto dokáže být i lidský. Naučí se tomu i Harvan? Dokáže najít cestu ke svému lidství po tom všem, co udělal? Možná ano – a nástrojem se stane, dosti symbolicky, prostitutka (gnostická padlá Sofie?).

Když jsem bral Čas dravců do ruky, obával jsem se především toho, že zde už není dostatek prostoru pro další vývoj hlavního hrdiny. Jozef Karika mě však velmi příjemně překvapil. I na „druhé straně“, v mrazivém pekle, jež čiší Harvanovi z očí, je prostor pro hrdinovo hledání sebe sama. Je v tom trocha naděje, řekl bych, ale nebojte se, Čas dravců rozhodně není knihou o napravení hříšníka. Spíše na bravurně vylíčené psychologii zatracenců ukazuje různé podoby zla, lidskosti a nelidskosti ve vzájemných kombinacích. Přesto však čtenář hlavnímu hrdinovi paradoxně fandí – a to ne proto, že by bylo jakkoli relativizováno zlo, ale proto, že Harvan je v této knize v právu. Čtenář tak má možnost vychutnat si svým způsobem vnitřně rozpornou emoci, kdy fandí mnohonásobnému vrahovi a cynickému uchvatiteli moci proti jinému mnohonásobnému vrahovi, jenž o cynické uchvácení moci usiluje!

Nebudu prozrazovat nic z děje, jen poznamenám, že pokud přirovnáme souboj o moc v Ružomberku k šachové partii, pak se v závěru knihy dočkáme koncovky hodné velmistra! S tak brilantním vyústěním jsem už dlouho nikde nesetkal. Smekám!

Jozef Karika je výborný a strhující vypravěč – při četbě knihy častokrát zbystřil i můj profesionální zájem a v duchu jsem si poznamenával, jaké techniky autor používá a co bych se od něj mohl naučit. Je toho dost.

Opět se v souvislosti s touto knihou objevuje otázka realističnosti, tedy nakolik kniha odráží skutečné poměry. Myslím, že oproti prvnímu dílu se toto pokračování již odpoutává od „skutečné“ reality ve prospěch světa příběhu, který nicméně nikde ani na okamžik nezaskřípe. Nicméně hlavní otázky, jež tato kniha řeší, jsou spíše psychologického než sociálního charakteru, i když ty se zde samozřejmě objevují také, zejména v reminiscencích rozhovorů Harvana s jeho mentorem Štarchem, které lze mimo jiné chápat i jako pojednání o mužnosti.

Přemýšlím, nakolik autorovi jeho knihy slouží jako forma autoterapie, jako práce s osobními démony. Což čtenáře, či přinejmenším čtenáře, jako jsem já, inspiruje k rozjímání o vlastních osobních démonech a o tom, jak s nimi naložit – literárně či jinak.

Čas dravců je velmi inspirativní kniha s velkým iniciačním potenciálem pro každého, kdo se odváží pohlédnout zlu do očí i když tuší, že tam může zahlédnout sám sebe. Takový pohled bývá děsivý, ale je také cestou, jak se stát lepším člověkem, protože,  jak řekl autor v jednom rozhovorudobro je třeba konat a o zlu je třeba přemýšlet.

 

KARIKA, Jozef.  V tieni mafie II – Čas dravcov. Bratislava : Ikar, 2011. 231 stran.

Pozn.: Tato kniha zatím nevyšla v češtině a zda se tak stane závisí na tom, jak se bude prodávat první díl. Nicméně pokud čtete slovensky (pro čtenáře mé generace a staršího to jistě nebude problém, pro mladší možná ano), kupte si oba díly v originále ;-)
Recenze třetího pokračování se zde brzy objeví, ale předem upozorňuji, že – na rozdíl od prvních dvou – jsem z něj měl poněkud rozpačitý pocit.

***

Své připomínky, polemiku, podněty a náměty adresujte prosím na autorův e-mail kojot333@gmail.com

Autor: Jaroslav POLÁK | úterý 14.8.2012 14:01 | karma článku: 11,87 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články