Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jozef Karika: Magie peněz: manuál finanční magie (recenze)

Kniha, která se jmenuje „Magie peněz“ by mě svým titulem patrně nezaujala, kdyby jejím autorem nebyl Jozef Karika. Nejsem přítelem motivačních příruček, ale věděl jsem, že toto prvoplánová stokrát recyklovaná sbírka motivačních „mouder“ nebude.

Kniha mne nezklamala. Sám autor svou knihu do kategorie filosofické nebo motivační literatury o penězích řadí, a je pravda, že publikace patří do společnosti knih, jejichž cílem je předestřít čtenáři nové myšlenky a přístupy k penězům a také jej motivovat. Současně ale Karika zdůrazňuje, že nové myšlenky a přístupy samy o sobě nestačí, stejně jako ani ta nejlépe prováděná magie peněz nepřinese sama o sobě žádný velký zisk, protože čas, investovaný do studia finanční literatury, je vhodné rozčlenit na tři části: studium odborné literatury obsahující akademické a teoretické poznatky, filosofických nebo motivačních knih o penězích a konečně knih napsaných skutečnými finančními či podnikatelskými velikány.

Poté, co jsem knihu zařadil do určitého kontextu či základního rámce, přistoupím k jejímu vlastnímu obsahu. Publikace je rozdělena do sedmi „kruhů“ – částí, v nichž jsou postupně zpracovávána jednotlivá témata. První kruh se zabývá problematikou sebeobrazu a jeho změny. Z metod nabízí především dobře rozpracované introspektivní techniky, techniky určené k odstraňování nežádoucích částí sebeobrazu, jakož i metody k vštípení sebeobrazu nového. Autor také varuje čtenáře, aby se před tím, než se na tuto cestu vydá, zamyslel, zda to opravdu chce a zda na to má nervy, protože „trestem za strhnutí masky je ztráta falešného vnitřního klidu. Pak existují jen dvě možnosti: dosáhnutí úspěchu, nebo život v neúspěchu, který už není možné ničím maskovat.“

Druhý kruh se zabývá problematikou vnímání peněz, zvláště pak zažehnáváním negativních podvědomých programů spojených s tzv. „mýty o penězích“, jimiž jsou tvrzení typu: „Peníze kazí charakter. Peníze jsou špinavé. Peníze nejsou důležité.“ atd. Čtenář je veden k tomu, aby stopoval a postupně odstraňoval tyto negativní podvědomé programy, k čemuž text opět nabízí různé užitečné techniky. Kromě toho se čtenář zamyslí nad tím, co peníze mohou do jeho života vnést a s čím vším se bude muset vypořádat. Zvláště pak s faktem, že s narůstajícím bohatstvím se hlásí k životu stále mocnější osobní démoni, kteří by jinak neměli mnoho příležitostí k seberealizaci (důležitý postřeh!).

Třetí kruh, nazvaný „Základní cvičení“, se zabývá vlastnostmi „ducha peněz“ a rozvíjením vztahu s touto mocnou entitou s důrazem na důležitost plynulosti toku peněz. Dá se říci, že poté, co se adept vnitřně přenastaví, se nyní konečně pouští do vlastní finanční magie.

Kromě silné psychologické a intelektuální stimulace přináší i tato část knihy konkrétní magické techniky, jak měnit své vnitřní nastavení a přilákat žádoucí pozornost „ducha peněz“. Autor také klade důraz například na změnu vnitřní reality podle kréda: „Předstírej, dokud to nedosáhneš.“ („Fake it till you make it.“), které razí jeden ze zakladatelů chaosmagie Peter J. Carroll, ale i na to, aby všechny popsané úsilí bylo v souladu s pravou vůlí, se „sgulla“ (poklad, vnitřní síla, neoddělitelná součást duše). „Nadprůměrné výsledky je možné dosáhnout jen v oblasti, která vás baví, a činnostmi, jejichž vykonávání vás naplňuje vnitřní radostí. Nejintenzivnější vnitřní radost i nejvíc šťastných náhod – synchronicit – vzniká tehdy, když využíváte váš sgulla (poklad, dar, talent) – tedy když konáte v souladu se svou pravou vůlí."

V kruhu čtvrtém se již dostáváme ke „Kmenovým magickým technikám a jejich využití ve finanční magii“. Čtenář se seznámí se základními principy magie, (sebe)iluminací, invokací, evokací a divinací, které jsou popsány v kontextu magie peněz. Jedná se přístupy chaosmagického charakteru a domnívám se, že jsou (v rámci přirozených omezení daných jejich využitím ve finanční sféře) velice účinné. Nechybí zde tedy množství zajímavých technik, nápadů a námětů k další práci a dozvídáme se o možnostech finančních 

„servitorů“ (evokovaných duchů-služebníků). Nutno podotknout, že praktikování technik čtvrtého kruhu již vyžaduje určitou magickou praxi, zkušenosti a sebedisciplínu, jichž lze nabýt například cvičením podle „Kurzu praktické magie“.

Pátý kruh se zabývá spojenci finančního mága, zvláště pak povahou „ducha trhu“. Zajímavým postřehem je, že přestože je užitečný personifikovaný, vztahový přístup k trhu (zvláště pro vycítění vhodné příležitosti), je třeba jej opustit, jakmile adept začne obchodovat – pak musí nastoupit mechaničnost a disciplína. Autor dále zdůrazňuje, že „divokost spojence, jehož síly hodláte využít, musí být vyrovnána přiměřenou stabilitou ve vašem životě. Jinak vás tato síla smete.“ Tím autor plynule přechází do kruhu šestého. Zatímco se předchozí kapitoly zaměřovaly především na práci s vyváženou kombinací merkuriálních, jupiterských a slunečních sil, šestý kruh je nazván „Saturn – paradox finanční magie“. Síly, jež byly uvedeny do pohybu, je nezbytné zkrotit přísnou kázní. Rovněž obchody je třeba uzavírat nikoli s Merkurovou lehkovážností, ale se saturnskou vážností. Autor se v této části knihy zabývá i problematikou finančních „nocí duše“, zkouškami, které přijdou a než se není možné připravit. Zkouškami, které adepta buď zlomí nebo posílí a mnohému naučí. Dále je zde kladen důraz na nutnost „vědět“, nejen „chtít“ a „odvážit se“. Je třeba získat množství odborných vědomostí, jejichž získání je obvykle mnohem méně záživné, než kupříkladu četba Kiyosakiho knih.

Sedmý kruh je nazván „Nebezpečí a nástrahy na cestě za zbohatnutím“. Nutno podotknout, že už kruh šestý je místy dosti deprimující a kruh sedmý dokáže zkazit náladu a nahlodat čtenářovu sebejistotu zcela zaručeně. Což je ovšem jedině dobře, protože „Magie peněz“ není koncpiována coby motivační příručka, jejímž cílem je vypustit do divokého světa peněz další neřízenou střelu v podobě finančního nadšence. Autor zde upozorňuje na rizika spojená s touto cestou, jimiž jsou pád do nesmyslnosti, finanční chyby, vliv peněz na psychiku či přílišná akcentace frommovského „mít“ oproti „být“. Autor upozorňuje, že adepta zákonitě čeká „divoký tanec“, který jej otestuje až na hranici jeho psychické odolnosti. V závěru kapitoly kniha pojednává o hrozbě nejvyšší – „připoutanosti k sebeobrazu“, tedy rizika spojeného s fixací na vlastní úspěch. Zde se již dostáváme za hranice finanční magie k problematice magické cesty jako takové. Petrifikace vlastního sebeobrazu je de facto magickou smrtí praktika. Po ní následuje už jen „postupné umrtvování, stagnace, opakování známých vzorců. Katastrofa se završuje, když subjekt uvěří v transcendentální nebo nadpřirozenou opodstatněnost těchto získaných obrazů, životních forem a kódů chování.“

Zde autor rozvíjí myšlenky Petera J. Carrolla a navrhuje cestu, jak se z vězení vlastního petrifikovaného obrazu vymanit. Nutno dodat, že to je, klímovsky řečeno, vpravdě „boj o vše“.

Kniha je zakončena dodatky, v nichž nás autor seznámí se zažehnávacími rituály, technikami sigilické magie a s problematikou magických rovnic, které adeptovi mohou vnést do jeho praxe přiměřenou míru soudnosti a realismu. Magie je totiž (nejen) v oblasti finančnictví třešinkou na dortu, může vychýlit rovnováhu o nějaké to procento ve váš prospěch (což může znamenat mnoho!), ale sama o sobě vám úspěch nepřinese – je třeba vyvinout velké „světské“ úsilí, abyste vytvořili situaci, kdy můžete skutečně využít magii peněz ve váš prospěch.

Mám-li zhodnotit knihu jako celek, domnívám se, že je užitečná nejen pro ty, kdo se chtějí zabývat přímo magií peněz, ale i pro každého, kdo se chce na své magické cestě inspirovat k hledání nových cest a možností. Koneckonců zde nejde o to, jak velké bohatství získáte, ale o to, jak budete spokojení. Kniha je inspirující i co se literárního stylu týče, neboť, jak jsem si již u Kariky zvykl, autor v rámci jednotlivých kapitol plynule přechází od popisu konkrétních metod a postupů k obecnějším magickým, filosofickým či historickým úvahám a pak zase vrací zpět ke konkrétním metodám a postupům, což čtenáře obohacuje a inspiruje k tomu, aby k napsanému přistupoval kreativně a nikoli jako ke „kuchařce“.

Já osobně jsem kdysi uvažoval o možnosti, že bych v intencích této knihy pracoval, trochu jsem do této oblasti prakticky nahlédl, ale rychle jsem poznal, že to opravdu není moje „sgulla“, můj životní úděl. Nicméně přesto jsem knihu sledal užitečnou a obohacující i v čistě filosofické rovině co se týče úvah o podstatě peněz a kapitálu, lidského osudu, paradoxnosti magické cesty a lecčems dalším.

Současně nepochybuji, že čtenář, který hledá poctivou příručku, jež jej uvede do světa velkých peněz a poskytne mu praktické rady jak se stát jeho součástí, v případě Karikovy „Magie peněz“ nesáhne vedle. Hledáte-li však návod „jak se stát boháčem snadno a rychle“, hledejte jinde.

 

KARIKA, Jozef. Magie peněz: manuál finanční magie : jak získat svůj první milion pomocí magie (a udržet si ho!). 1. vyd. Praha: Vodnář, 2008, 325 s. 

 

***

Své připomínky, polemiku, podněty a náměty adresujte prosím na autorův e-mail kojot333@gmail.com

Autor: Jaroslav POLÁK | úterý 16.10.2012 10:22 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1782x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články