Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maja Lidia Kossakowska: Rozsévač větru (recenze)

"Dříve než vznikl vesmír a čas, stvořil Pán anděly, aby mu pomáhali v Jeho díle. Jednoho dne však opustil své Království. Archandělé utajili Jeho zmizení, aby obhájili smysl své existence…" To nezní špatně, že?

V posledních letech si fantasy literaturu kupuji jen výjimečně. Je tolik odborných knih, které bych si rád pořídil, a tolik klasických beletristických děl, jež jsem dosud nečetl, že je mi líto investovat do beletrie. Jenže uznejte – fantasy z poněkud gnosticky a trochu manichejsky laděného světa andělů, archontů, démonů! Lze něčemu takovému odolat?

Prostě jsem zatoužil si právě tuto knihu přečíst. Zvláště když "přichází Rozsévač větru, opak Stvořitele, nejvyšší zlo. Přichází, aby zničil svět. Není již vyvolených ani zavržených, Nebes ani Hlubiny. Je pouze dílo stvoření a na druhé straně nicota." Vida! Karikovsky pojatý meon, to by mohlo mít i nějaký přesah!

Maja Lidia Kossakowska (1972) je polská spisovatelka fantasy a také absolventka středomořské archeologie Varšavské univerzity. A fantazie ani vzdělání jí opravdu nescházejí. Svůj, téměř pětisetstránkový, román pojala vpravdě velkoryse – je epický, bohatý na postavy i vedlejší příběhy, které se však nakonec opět splétají dohromady, každá z postav je plasticky vykreslená, má své touhy, ambice, strachy a posedlosti.

Stručně řečeno – autorčini andělé jsou velice živí. Což mi připomíná: Jsou tak živí, že jsou tělesní (což mimochodem připomíná mormonskou mytologii a je to v protikladu s gnostickým a heretickým spiritualistickým mysticismem a podobnými naukami, jimiž se kniha jinak inspiruje). Nestárnou, ale krvácejí, mohou zemřít – a také umírají. Což je opravdu hodně zajímavý pohled na věc. Zapomeňte také na bytosti plné dobra a lásky (případně zla a nenávisti u andělů padlých). Mezi obyvateli Nebes a Hlubiny nepanuje významný rozdíl. Parchanti jsou to, jeden jako druhý. Ústřední postavou je Daimon Frey, jehož titul zní Abaddon, Hubitel světů, bytost, která je jako jediná schopna postavit se Stínu. Drsňák, jak se patří. Ale i on se dokáže hluboce a naprosto oddat lásce…

Trochu k ději – ale jen abych navnadil a nic neprozradil: Kdesi mimo tento svět se opět probouzí prastaré zlo, Antikreator, vše, co Bůh od sebe na počátku odvrhl jako zlé, aby mohl být naprosto dobrým. Stín Boha, jenž se mu vyrovná silou, ale jehož síla spočívá v nebytí a v napodobování, neboť nedokáže skutečně tvořit. Oproti tomuto zlu jsou i ti nejzákeřnější a nejtemnější padlí andělé čistí jako lilie. Už proto, že skutečně žijí. Rozsévač větru je, magickou terminologií, esencí meonu či třeba Pratchettových Věcí z podzemních rozměrů. Není to špatnost, je to metafyzické zlo, antiživot, popření samotné podstaty bytí.

Nu, a tato... věc... má nakročeno do světa, získává si spojence, a chvíle, kdy se otevře brána, se blíží. Andělé se musí spojit, zapomenout na staré animozity a udělat vše proto, aby se ubránili. Jenže malá skupinka zasvěcených, kteří jsou, s Gabrielem v čele, u vesla, ví, že Pán opustil trůn v sedmém nebi a zmizel neznámo kam, což je v dané situaci opravdu velký problém.

Pak je tady spousta pletichářů všeho druhu, kteří, sledujíce vlastní zájmy, všechno neskutečně komplikují. V Hlubině to není o nic lepší a Lucifer se právem obává o svůj trůn. Podaří se Gabrielovi sjednotit Nebešťany i Hlubiňany v boji proti společnému nepříteli? A za jakou cenu? A kolik životů si vyžádá sama bitva? Bitva… prozradím jen, že k ní dojde a že je to vpravdě monumentální masakr na více než čtyřiceti stranách textu!

Čím kniha bezesporu vyniká, jsou skvělé nápady (například jednota apokalyptického Beránka a Šelmy, výborné vykreslení stvůr plozených Rozsévačem větru, různé druhy andělských i démonických bytostí, včetně využití některých z nich coby válečných strojů…), spousta postav, které nesplývají jedna s druhou (machiavellistický Gabriel, útlocitný Rafael, bojovný Michael, nejistý Lucifer, záludný, ale věrný Asmodeus a pochopitelně popudlivý a cynický Abaddon…), a také humor. Kniha přímo srší vtipem a různými narážkami. Nezapomenutelná je kupříkladu scéna, kdy se dvojice hrdinů transportuje na Zemi skrze pentagram právě praktikujícího adepta magie, který nestačí žasnout. Další vtip si dovolím ocitovat – osudová bitva se blíží a přípravy jsou v plném proudu:

Na Zemi lidé udiveně zírali na nebe. Dávno neviděli tolik padajících hvězd. "Rychle!" volali na sebe. "Přej si něco, než uhasne!" Okřídlení jezdci s pochodněmi neúnavně křižovali vesmír.

Má kniha nějaké nedostatky? Trochu mi tam schází Kristus. Myslím, že by s ním mohla být v těchto intencích legrace, ale autorka jej prostě nepoužila. Jinak mě nic nenapadá. Příběh se čte jedním dechem a nenudí, překlad je v pořádku, cena je přijatelná. Samozřejmě je k tomuto dílu třeba přistupovat jako k beletrii; soudím, že pro některé útlocitnější náboženské povahy, které pokládají Harryho Pottera za dílo ďáblovo atp., by tato kniha byla příliš silné kafe, ale myslím, že pokud někdo takový tuto recenzi četl, je mu to beztak jasné.

Pro ostatní: Odolali byste knize, v níž archandělé oslovují Lucifera "Lampo"?


 

KOSSAKOWSKÁ, M., L. Rozsévač větru. Triton: Praha, 2008. 477 stran.

Autor: Jaroslav POLÁK | pátek 2.11.2012 9:01 | karma článku: 10,93 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články