Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etické otázky ohledně viníka sestřelení malajsijkého letadla

Pokud jde o sestřelení letadla nad válečnou zónou, je možné klást si různé otázky ohledně viníků této tragédie, a je dobré udělat si v těchto věcech jasno.

Nejprve si ujasněme jednu věc: Letadlo s pravděpodobností hraničící s jistotou sestřelili povstalci, případně ruští žoldáci na straně povstalců. Ukrajinská armáda to udělat nemohla, protože povstalci letadly nedisponují, nemá tedy důvod po letadlech střílet, řádná ruská armáda to skoro jistě taky neudělala, protože je myslím dostatečně kompetentní k tomu, aby dokázala identifikovat civilní cíl. Povstalci si navíc ujíždějí na tom, jak se jim daří sestřelovat letadla a vrtulníky ukrajinské armády a rádi se tím chlubí. Tvrzení, že omylem zaútočili na civilní stroj, je velmi věrohodné. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že na malajsijské letadlo nezaútočili záměrně, myslím, že takoví kreténi asi fakt nejsou, a nejedná se tedy o záměrný teroristický čin, jak tvrdí ukrajinská strana. Jakékoli jiné vysvětlení mi zavání konspiračním teoretizováním.

Otázka, která se v této souvislosti ovšem také nabízí a zaznívá, je, co tam to letadlo vlastně dělalo, tedy zda by letecké společnosti neměly brát v potaz, že na trase letu jejich strojů probíhá občanská válka a povstalci tam s oblibou sestřelují letadla? Kdo je tedy vinen touto katastrofou?

Řekněme, že bych odcestoval do nějakého zločinností proslulého latinskoamerického města, rozhodl se, že by bylo zajímavé vydat se na večerní procházku místními slumy a někdo by mě tam zabil a okradl. Kdo by byl viníkem této vraždy? Jednoznačně ten, kdo by mě zabil. Vražda je vražda bez ohledu na to, zda je spáchána v třeba v Hondurasu nebo na Islandu. Místo, kde se nacházím, nic nemění na mém právu nebýt zavražděn. Nicméně i přesto by byla zcela namístě otázka „Proč tam ten blbec vůbec lezl?“ Co tato otázka dělá s mírou viny na takové vraždě?

Soudím, že nijak neumenšuje vinu toho, kdo vraždu spáchal. Bylo by tomu snad jen v případě, že by v dané zemi byla vražda legální, v takovém případě by vina skutečně ležela na tom, kdo takovou zemi navštívil, protože by takové riziko byl povinen akceptovat. Nicméně ani ve zločinností proslulých slumech vražda legální není, stejně jako není na východě Ukrajiny legální střílet na civilní letadla.

Jak tedy eticky zhodnotit jednání člověka, který záměrně vstoupí na nebezpečné, například zločinem proslulé, místo? Takové chování lze označit jako nezodpovědné. Dotyčný nese díl viny na tom, co se mu stalo, stejně jako člověk, který udělá jakoukoli jinou pitomost hodnou Darwinovy ceny. Podstatné ale je, že se tím neumenšuje vina toho, kdo vraždil. Nedochází k nějakému „přerozdělení“ viny mezi vraha a jeho oběť. V žádném případě nelze použít o oběti tvrzení typu „Může si za to sám.“ Ne, nemůže si za to sám (řekněme s výjimkou bilanční sebevraždy).

Dosud jsme se pohybovali v rovině individua na potenciálně nebezpečném místě. V případě civilního letadla je to ale ještě složitější. Řekněme, že bych na výše uvedenou procházku večerními slumy vzal nějakou další osobu s tím, že je to bezpečné, a byli bychom oba zavražděni. Jak by to pak bylo s vinou? Jak již bylo řečeno výše, plnou vinu by na tom měl i v tomto případě vrah. Ale já bych měl tentokrát velký kus viny za smrt té další osoby, protože jsem ji bez jejího vědomí vystavil nebezpečí, jehož bych si byl nebo měl být vědom. Nebyl bych v takovém případě jen blbec, byl bych svému okolí nebezpečný blbec, který by měl reálný podíl na smrti té druhé osoby. Podobné by to bylo v případě, že bych někomu poradil cestu, která by vedla skrze ty slumy, a ta osoba by tam byla zavražděna. Kdybych tak navíc učinil se záměrem vystavit tu osobu smrtelnému nebezpečí, jako to učinil biblický David Urijášovi, byl bych již přímo spolupachatelem vraždy, ale z něčeho takového malajsijské aerolinky opravdu nepodezírám.

Tudíž: Stoprocentní podíl na sestřelení malajsijského letadla má ten, kdo je sestřelil, o tom nelze diskutovat. Ale část viny nese i letecká společnost, která nechala stroj letět nad válečnou oblastí. To nijak neumenšuje vinu toho, kdo střílel, ale být příbuzným někoho, kdo při tragédii zahynul, budu se s těmi aerolinkami soudit, protože kus viny nesou i ony.

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 20.7.2014 15:33 | karma článku: 21,59 | přečteno: 1677x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články