Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Před třiceti lety vyšla knížka od Jiřího Mikuly "Dvacetkrát starší než Altamira". Její téma je poněkud kontroverzní, ale jinak je nesmírně zajímavá. Autor se v této knize snaží postihnout absolutní počátky umění. Základem jeho bádání se stala úvaha, že pokud desítky tisíc let staré jeskynní malby obsahují dokonalý realismus, symbolismus i abstrakci, pak je zřejmé, že počátky umění je nutné posunout velmi daleko do minulosti. Ve svých úvahách se Jiří Mikula přiblížil až k hranici jednoho milionu let. Kolem prokazatelných sídlišť pravěkých lidí především v severních Čechách zkoumal kameny a jejich úlomky a zjistil, že mnohé z nich sem předvěký člověk přinesl záměrně a jde o tzv. zoomorfy nebo antropomorfy - tedy přírodou tvarované kameny (vypadající jako zvířata nebo lidi), které byly několika vhodnými záměrnými údery dotvořeny.

Osobně jsem viděl pěstní klín, který je vystaven ve Vlastivědném muzeu v Litoměřicích. Je to první nález tohoto typu na našem území a byl učiněn v nedaleké obci Křešice. Jeho stáří je odhadováno na tři sta tisíc let (300 000) a je zřejmé, že většina lidí by i dnes měla problém něco takového udělat. Z tohoto hlediska je velmi pozoruhodný nález tzv. antropomorfu z Prahy-Letné, který je i na obálce zmíněné knihy, a který nejenže byl nalezen v obydlí předvěkého člověka, ale zároveň naprosto zřejmým způsobem vypadá jako hlava mladé dívky s čelenkou a bohatým účesem. Stáří taktéž asi tři sta tisíc roků. V této souvislosti se jako taktéž velmi zajímavá, ale ještě více kontroverzní, jeví fundamentální kreační teorie, která právě tyto nálezy považuje za důkaz, že člověk byl vždycky člověkem, tedy plnohodnotným tvůrčím tvorem, který byl stvořen jako "homo sapiens" od samotného počátku a neprodělal žádný vývoj. Objem mozkovny neandrtálce je koneckonců o třetinu větší, než u lebky člověka dnešního typu. Veškeré nálezové datování je pak údajně zkresleno bouřlivým kontinentálním driftem a vulkanickou superaktivitou v průběhu tzv. Potopy světa. Zajímavé, že?

0 1
možnosti
Foto

Ne, není to zajímavé. Máte v tom docela hokej. Neandrtálec měl větší mozkovnu, ale ne o třetinu. Nebyl naším předchůdcem, byl velmi vyspělou vedlejší větví. Mozkovna byla větší mimo jiné i proto, že celé jeho tělo bylo robustnější, než naše.

Ohledně počátků umění: Tu knihu neznám. I šimpanzi si hrají s panenkami, takže je možné, že si je naši předkové nechávali. Na druhou stranu se zdá, že umění se objevilo spíše emergentně v posledních sto tisíci letech.

Kreacionismus nebudu komentovat vůbec.

1 2
možnosti

A neví pan Dunbar, kam to lidstvo směřuje? Mě se totiž zdá že to s ním jde s kopce...

0 1
možnosti
Foto

To neví. Od toho jsou zase jiní vědci.

1 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články