Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Napsal jste pěkný a řekl bych přívětivý článek. Problém je v tom, že berete svůj vlastní názor příliš vážně. Snažíte se jakoby konkurovat Bibli - určitým způsobem ji opravit a udělat její teze pravdivějšími prostřednictvím svých vlastních úvah. To už dělala ohromná spousta lidí před Vámi. A výsledek? Odpovědní se dál snaží o maximálně identické znění Bible ve všech jazycích. Zato na všechny její "opraváře" se pomalu zapomíná.

Píšete toto: "Nejsme dokonalí - a nikdo, ani Bůh, to od nás nežádá."

Pravdu máte jen v první části věty, tedy, že nejsme dokonalí. V Bibli se však píše přesně toto (Matouš, 5,48): "Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec." A najdeme další podobné verše.

Bůh nabízí něco dokonalého, nepředpokládá sice, že se dokonalými staneme, protože nás dobře zná, ale chce, abychom o dokonalost usilovali - vždy a ve všem. Když král David křepčil v průvodu oslavujícím Boha, mnoha lidem se zdál směšným, ba přímo trapným - a to i své ženě. V očích Boha byl v tomto dokonalým. Radoval se z Boha a dával to najevo. Mít úctu jen ke svým přátelům - to není žádná zásluha - to umí každý. Ale milovat i své nepřátele - to není nic jednoduchého - ale právě to nás dokáže přesáhnout způsobem, který si ani nedovedeme představit. V tom je dokonalost.

Píšete také, že "strach i váhání jsou zcela přirozené, ba dokonce nutné".

Jenže Kristovi nekanul krvavý proto proto, že "strach je přirozený a nutný", ale protože strach je špatný. Kristus, ač bez viny, na nás vzal své hříchy a strach mezi ně patří. Adam, když pojedl ovoce ze stromu poznání, tak první, co udělal, bylo, že se před Bohem ukryl. Strach ve smyslu instinktů je v pořádku - chrání náš život. Ale strach o svůj život, který plyne z okolností, je špatný. Kristus viděl své utrpení předem. My máme tu výhodu, že to vidět nemůžeme. Proto také Kristus říká: "Kdo by usiloval svůj život zachovat, ztratí jej, a kdo jej ztratí, zachová jej." Jak vidíte - snažit se nahrazovat myšlenky Bible není tak jednoduché.

0 0
možnosti
Foto

Rozdíl mezi námi dvěma je, že pro mě je Bible inspirace, nikoli text, který bych považoval za závazný. Myslím, že by ovšem nebylo problémem biblicky doložit skutečnost, že smrtelný člověk je slabý a chybující a že dostává znovu a znovu šanci. David byl konec konců také dokonalý ve své radosti, nikoli však stále, například co se té záležitosti s Bat-šebou týče. Nicméně jsem možná měl upřesnit, že mám na mysli trvalou dokonalost.

Strach není špatný a je přirozený. Hrdinství spočívá v překonání strachu, nikoli v jeho absenci.

0 0
možnosti
Foto

J12a43n 97R43ý63z40n20a40r

31. 3. 2013 21:05

Zaujal mě konec vašeho článku - v transcendentno se nemusí věřit, ono se dá zažít. Mám za to, že právě proti rozšíření všeobecné zkušenosti s transcendentnem velice intenzivně bojuje posledních nejméně 200 let křesťanství.

...

Takže podle mého jsou křesťanské velikonoce naprostou deformací zkušenosti transcendentna.

Říkají křesťanům Přijďte do kostela a pak se klidně vraťte domů Ježíš a my, jeho zástupci už jsme za vás vše vyřešili.

...

Židé se v předcházejícím svátku oblékli jako na cestu, ve stoje pojedli a vyrazili přez Rudé moře na 40 let na poušť. ... Proto nejsem ochoten akceptovat Ježíše jako autoritu. Jeho učení je v současnosti tak deformované, že postrádá hlavu a patu.

0 0
možnosti
Foto

Já nesdílím váš paušální odsudek vůči křesťanství, nicméně v lecčems máte pravdu. Jen to vidím diferencovaněji. Jak dávám najevo, explicitně se ke křesťanství nehlásím a zabývám se z jeho odkazu tím, co mi připadá nosné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články