Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je všechno pravda, přesto však budu na řečeném trvat. Nietzsche bojoval a nakonec prohrál přemožen soucitem. Jeho tragédie a jeho život patří k tomu nejryzejšímu v dějinách myšlení. Názory či konkrétní slova nejsou zase tak podstatná.

0 0
možnosti

Například autoři knihy Muži za Hitlerem (Volker Kubillus a Thomas Röder) nemají pro Nietzscheho filozofii pochopení a názorně Nietzscheho odhalují jako jednu z osob, které svými zcestnými teoriemi iniciovaly hnutí, které vedlo k holocaustu.

Například píší: "Je nesporné, že Nietzsche patří k výrazově nejsilnějším a nejpůsobivějším filozofům dějin. Přesto nám musíte prominout, že se před jeho duchem neskláníme. Nietzsche totiž vytvořil – při přesnějším pohledu – několik nejabsurdnějších a člověkem pohrdajících tezí a tvrzení, které si jen můžeme představit."

Jestliže slova nejsou podstatná, co je tedy podstatné? Bible říká, že na počátku všeho bylo Slovo.

Slovo je dokonce přirovnáváno k léku, který dokáže uzdravovat, i ke zbrani, která těžce zraňuje – jistě s tím budete souhlasit. Záleží na tom, co je řečeno. Ryzost a upřímnost nemůže být měřítkem kvality. Mnoho zločinců jistě své činy konalo ryze a upřímně.

Pokud má Nietzscheho ryzí boj ilustrovat fakt, že byl nesčetněkrát sám se sebou v rozporu, možná měl včas přijmout Kristovu radu, že království toho, kdo je  sám se sebou  v rozporu, neobstojí. Ono to totiž platí i kdyby to neřekl Kristus.

0 0
možnosti

Hypotézu existence kterého z bohů mají na mysli?

0 0
možnosti
Foto

V perexu jsem napsal "konkrétní aplikace si nechám na jindy". To znamená, že si konkrétní aplikace nechám na jindy. :-P

0 0
možnosti

Cesta a cíl marxismu, nebo spíš reálného šokialismu, byly vystiženy už dávno:

.

Kam směřujeme?

Ke komunismu!

A proč tam nikdy nedojdeme?

Protože jsme vedeni stranou! . Situace je složitější také v tom, že každý proud má mnoho dílčích aspektů, z nichž některé mohou směřovat k cíli a některé od něho. Záleží na celkové rovnováze. Extrémní příklad: když dělám míchaná vajíčka a dám do nich jeden záprtek, je marná obhajoba, že je tam šest dobrých vajec. Jako celek to není k jídlu.

0 0
možnosti

To podobenství s těmi vejci je velice přesné. Také v Hitlerově knize Mein Kampf lze najít řadu pozitivních a dokonce pravdivých myšlenek, ale celková koncepce je prostě zrůdná. Dobré myšlenky v celkově špatné filozofii tu filozofii prostě nemohou posvětit.

0 0
možnosti

Pokládáte otázku, zda na podstatné filozofické otázky mohou odpovídat různé myšlenkové směry. Já bych řekl, že na ně mohou odpovídat všechny. Všechna náboženství i myšlenkové směry mohou poskytnout odpovědi na podstatné filozofické otázky a dokonce ty odpovědi obsáhle zdůvodnit.

Nabízí se tedy přesnější otázka: Které náboženství nebo filozofie poskytuje PRAVDIVÉ (správné) odpovědi?

Je zřejmé, že když někdo tvrdí, že Bůh existuje a někdo jiný tvrdí, že Bůh neexistuje, nemohou mít pravdu oba. Pokud je nějaká filozofie založena na myšlence, že Bůh neexistuje, pak bez ohledu na propracovanost a rozsah této filozofie, může být celá založena na zcela chybném základě. To samé pochopitelně platí o filozofii (spíše náboženství), které tvrdí, že Bůh existuje.

Kristus například říká: "Poznáte je podle ovoce". Pouze podle ovoce činů (kvality) věřících, lze rozpoznat pravdivé učení. Dokonce lze tuto metodu rozpoznávání pravdy označit za exaktní. Termodynamické zákony však také považujeme za maximálně spolehlivé a exaktně ověřené, přestože mají pravděpodobnostní charakter.

To Vaše grafické znázornění je velmi zajímavé. Přesto v něm jedna verze chybí. Ve Vašem podání je cíl (Bůh) vždy zobrazen jako bod, a co když je cíl všude kolem nás (velký kruh)? Trochu to koresponduje i s Vaší recenzí na knihu "nakonec bude spasen i ďábel". Například podle Bible v Bohu zůstávají i děti a "chudí duchem", kteří správný směr nejsou schopni najít. Jen nevím, jak by se to graficky znázornilo :)

0 0
možnosti
Foto

Když někdo tvrdí, že Bůh existuje a někdo jiný tvrdí, že Bůh neexistuje, mýlí se oba ;-) Boha bych mohl znázornit jako kružnici s nekonečným poloměrem (v praxi zobrazenou samozřejmě jako kružnici s konečným poloměrem) a výsledky by byly také zajímavé. Nicméně zde vnímám jako "cíl" nejen Boha, ale jakékoli jádro problému vůbec. 

Pokud jde o "chudé duchem", mám za to, že tím nejsou míněni lidé s nízkým IQ, ale lidé, kteří si z ducha zvolili chudobu, jak ostatně uvádějí současní biblisté (zvláště vzhledem k tomu, že v Lukášově verzi je jen "chudí").

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články