Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsem prekvapen,

ze se zrejme konecne podarilo v Augsburgu udelat konecne tu tlustou caru. 

Ale to SE zrejme ten vecne vcerejsim nebude moc libit.

1 0
možnosti
Foto

Výstižně napsáno, dal jsem karmu. R^

0 0
možnosti
Foto

Omluvit se politovat a jednou pro vždy to ukončit

2 0
možnosti

Vidím to trochu jinak: Poznat svoji chybu, uznat svoji chybu, upřímně litovat své chyby a odpustit chyby druhého. Pak teprve můžeme nakreslit tlustou čáru a směle se obrátit do budoucnosti.

2 0
možnosti

Bylo by vhodné připomenout, že Sudetští Němci Prvou republiku nechtěli. Tedy v té podobě, ve které vznikla. Žádali podíl na vládě či autonomii. Jejich počet byl srovnatelný s počtem Slováků (podle některých údajů jich bylo více jak Slováků), zastoupení v orgánech však tomu zdaleka neodpovídalo. Naopak, němečtí úředníci byli propouštěni, Slováci byli přijímáni do úřadů, ačkoliv měli ve svých řadách málo osob se vzděláním. (Kto nevie písať, bude razítkovať - říkalo se.) Tehdejší představitelé vycházeli z toho, že naši lidé byli za Rak.-Uh. národnostně utlačování, že je to třeba vyrovnat. Krom toho jsme si byli jisti podporou světových mocností. To byl ten omyl. Přízeň mocných se může obrátit ze dne na den. Když pak došlo na lámání chleba, nebylo divu, že sudetští Němci chtěli odtržení. Jistě jich část později litovala, ale to už je jiná kapitola.

3 1
možnosti
Foto

Pro někoho nepřijemné, ale je to historický fakt, že náš stát vznikl na základě lži. Při snaze o uznání našeho státu po první světové válce se trvdilo a to zejména v  USA, že u nás je historicky daná  československá národnost. Popřelo, že u nás žije 3, 5 milionů Němců, a že  je zde i Polská menšina, že  Slovensko, kterých bylo 2 miliony nemají hranice, že zde žije početná Maďarská menšina. Popřelo se, že máme stále sporné hranice s Polskem.  Masaryk po příjezdu do republiky nazval Němce kolonisty. Na německých úředních i v místě, kde žili jenom Němci byla vynucovaná znalost českého jazyka a za drobné vady v českém jazyce byli úředníci propuštěni a nahrazeny úředníkem z Čech. To se dělo i v místech, kde to zákon zakazoval. Němci byli připuštěni do vlády po 10 letech a to i přesto, že všekerý stěžejní průmysl u nás byl v jejich rukách. V době krize, která zasáhla nejvíce sudety, neudělala naše vláda nic  pro zlepšení poměrů v této části  a ještě vydala zákon, že státní zakázku dostane ta firma, kde je zaměstnána většina Čechů. V sudetech se stavěli jenom české školy, které byly zaplněny jenom z poloviny a německé školy  byly plné až po půdu. V době, kdy Hitler řval v Německu a sliboval Němcům v sudetech lepší život, neudělala naše vláda nic. Žádnou protipropagandu. Hrála mrtvého brouka. Tak by  se dalo pokračovat.

7 1
možnosti
Foto

měl jsem vás za módního žvanila ale dnes beru zpět tento názor.

Ode mne karma a R^

2 0
možnosti

Neměli bychom si plést odsun s vyhnáním. Němci byli po válce z ČSR nejen vyhnáni, ale také okradeni.

5 0
možnosti

Vsak take do sudet jeste zacatkem padesatych let vyrazela treba z Prahy cela rabovaci komanda.

1 0
možnosti

Mnoho odpůrců nechápe slovo smíření. Škoda, že u nás neproběhla po roce 89 debolševizace... Německo si tím prošlo (denacizací), ne že by všechno probíhalo hladce a v Německu neexistovaly stále příznivci nacismu, ale jsou tvrdě mimo zákon. Používání svastiky, knih, propagace názorů a myšlenek nacismu je trestné. Když u nás čtu občas nějakou oslavu komunismu (mladý pan Herman zde šíří občas marx-leninskou teorii v celé své nahotě), při srazech se používají obrazy Stalina i Lenina, prapory se srpem a kladivem, zpívají komunistické písně. Dovedete si tohle představit v Německu? Možná v nějaké putice, při "uzavřené" akci neonacistů. U nás veřejné prezentování zločinné filozofie každý den.

4 0
možnosti
Foto

Až dokladujete, že Československo si připojilo v době komunismu píď území jiného státu násilím (tedy třeba zákonem), tak lze diskutovat o zákazu oslavy komunismu.

Nechápu, proč by třeba jednotlivci, kteří si mysleli, že se měli za komunismu lépe, si nemohli zavzpomínat na komunismus v dobrém.

Nelze násilím vynucovat opak. To by bylo proti ústavě s její svobodou projevu i po projevu.

Ti pomýlení na to musejí přijít sami.

1 2
možnosti

Dejte už s tím pokoj!

Zastupitelé Brna si neuvědomili, že si je lidé zvolili, aby spravovali město a ne, aby řešili historii. K takové otázce se mohou vyjádřit jen Brňané a Češi, sami.

Představte si,

že by jsme okupovali šest let Slovensko a vraždili jejich občany. Slováci by nás vyhnali hlava, nehlava i s těmi Čechy, kteří tam žili již dříve a bez ohledu na lidské ztráty. Zlo plodí zlo a odnesou to i nevinní. Těžko bychom to mohli Slovákům vyčítat a nevidím důvod, proč by se nám pak měli Slováci omlouvat.

Vzhledem k tomu, 

že vybraní Češi měli být poněmčeni a ostatní odsunuti na východ bez ohledu na ztráty, tak ta neuvážená omluva Havla úplně stačí.

Jinak nevím, jak se chcete podívat do očí lidem, kterým Němci mučili, či povraždili, jejich rodinné příslušníky!

2 4
možnosti
Foto

Tak ti Slováci vyhnali Čechy, kteří odešli pomáhat dobrovolně Slovensku v době první republiky. Nevím, že by se za to někdy Slováci omluvili. Ale nejlepší je zapomenout.

V podstatě to, co provedli tehdy Slováci Čechům po Mnichovu, bylo ještě v principu horší z hlediska obecné morálky než to vyhnání německých občanů z našeho státního území.

0 1
možnosti
Foto

Nebyli snad ti Němci německými občany a nebrali německé potravinové lístky?

Měl snad československý stát nějaký závazek živit německé občany? A nechat je pobývat na našem státním území. Jídla bylo málo i pro ty československé občany.

O žádné kolektivní vině zde nemůže být ani řeči.

3 2
možnosti

Němečtí sedláci se podíleli na výživě Československa před válkou a byli ochotni se podílet na této výživě dále, pokud bychom nenechali jejich hospodářství zpustnou a spadnout.

0 0
možnosti
Foto

Nemohu s autorem článku souhlasit. Vyhnání Němců bylo bezprávím i tehdy, kdy se dělo na základě Benešových dekretů... Jen bylo "civilizovaněji" provedeno, než bezpráví tzv. divokého odsunu...

2 1
možnosti
Foto

Skutečně když dnes odsuneme všechny cizince z území českého státu, se dopouští tento stát zločinu?

0 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články