Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MO

Pane Poláku, dnes se vracím ke včerejší diskusi.

V prvé řadě se omlouvám za případné invektivy - je pravdou že to diskusi neprospívá a dnes se jich tedy vyvaruji.

Pravděpodobně se s Vámi ztotožním v tom, že spousta lidí co mluví o křesťanských hodnotách tak příliš neví o čem mluví.

Na druhé straně nemohu souhlasit s Vaší interpretací. Pokud zacházíte tak daleko, že pokud Ježíš zemřel na kříži tak křes ́tané jsou tedy povinni pouštět do své země uprchlíky (tedy včetně těch co se valí do Evropy a kteří přináší obrovské bezpečnostní riziko) je to z Vaší strany naprosté neporozumění evangeliu.

Ježíš totiž obětoval sám sebe - svůj VLASTNÍ ŽIVOT.

Vy chcete, abychom se obětovali tak nějak kolektivně. Ale také včetně těch na kterých nám záleží, našich dětí, žen, blízkých. A také abychom obětovali i ty kteří s tím naprosto nesouhlasí. To je možná leninská cesta, ale ne křesťanská. Kristus mi dává svobodu abych se rozhodl - sám za sebe.

Jistě, já mohu obětovat svůj život abych někoho zachránil. Nebyl bych první ani poslední. Ale nemohu obětovat pro nějaké ,,dobro" jiné lidi, zvláště ne ty kteří s tím třeba vůbec nesouhlasí.

Bude v pořádku, pokud verše s Písma které citujete použijete v případě odmítnutí pomoci konkrétnímu člověku či lidem. Ale v případě této uprchlické krize je to opravdu mimo mísu - z mnoha důvodů.

3 1
možnosti
Foto

Dezinterpretujete mne. Věta "Vy chcete, abychom se obětovali tak nějak kolektivně." (a následující) nejsou pravdivé. Nic takového nechci. Jen poukazuji na to, jak radikální ty křesťanské hodnoty jsou a jak je hloupé, když se jimi zaklíná někdo, kdo vůbec neví, co skutečně Ježíš po svých následovnících požadoval. Nikdo není povinen se tím řídit. Ale v žádném případě by si pak Ježíšovu radikální výzvu neměl brát do huby a dokonce volat po tom, že je třeba ji bránit (a to zcela neježíšovskými metodami). Křesťanské hodnoty se vyznávají nikoli brání. A už vůbec je absurdní bránit je jejich popíráním.

0 0
možnosti
JS

Pane Poláku, pokud by se porovnalo "ovoce" pana Pirka s Vším "ovocem", myslíte si, že byste z toho porovnání vyšel lépe? To je totiž naprosto zásadní otázka. 

Vy kritizujete člověka, jehož životním posláním se stalo zachraňování životů – a Pirk je v tom zachraňování opravdu dobrý. Jiným slovy, jste jako ten farizej, který místo toho, aby Ježíšovi děkoval za to, že uzdravuje chromé, slepé a malomocné, tak ho kritizoval, že s pomocí démonů vyhání démony.

Co se týče podobenství o milosrdném Samařanovi. Členové jedné ze syrských rodin, jimž byl u nás udělen azyl, k nám byli dopraveni letadlem a byla jim zajištěna léčba závažných chorob jejich dětí, utekli od nás do Německa. Způsobem útěku dokonce ohrozili život svého těžce nemocného dítěte. U nás dostali byt, v Německu nyní žijí ve stanu. Opravdu si myslíte, že tito uprchlíci jsou srovnatelní s bezbrannou obětí lupičů, která zůstala ležet bezvládně na cestě?

Přepadený člověk si svého samaritána nevybíral, byl rád, že se ho vůbec někdo ujal. Většina uprchlíků však nechce pomoc od kdekoho, vybírají si (ba přímo vyžadují) Německo nebo Švédsko.

Z Biblického příběhu je zřejmé, že lidé, kteří opravdu potřebují pomoc, se ničeho nedožadují a nekřičí, protože na to nemají sílu. Uprchlíci naopak křičí tak, abychom je nepřeslechli. Ježíš říká: blaze tichým, nikoli blaze hlučným. Skutečná oběť bezpráví se také nesnaží oklamat toho, kdo jí chce pomoci.

Jde o to, abychom v hluku lidí, kteří jdou bezohledně za svým cílem (a jsou doslova posedlí myšlenkou někam se dostat – dokonce bez ohledu na život svůj i život druhých), nepřehlédli ty, kteří pomoc opravdu potřebují. A že jich je opravdu hodně...

S tím souvisí jiná důležitá biblická slova (1. Timoteovi 5,8): "Kdo se nestará o své blízké a zvláště o členy rodiny, zapřel víru a je horší než nevěřící."

4 0
možnosti
Foto

Potom, ale kritizujte ty co utekli, co s tím mají společného ty ostatní rodiny, či jiní uprchlíci?

0 1
možnosti
JR

J77a38r28a 23R80a66n44k

14. 12. 2015 2:40

Podle ruznych statistik je v CR pouhych 21% hlasicich se ke krestanstvi.....

a za komunistu kostely prilis mnoho kostelu renovovanych nebylo....spis naopak.

http://www.salon.com/2012/08/29/eight_of_the_best_countries_to_be_an_atheist/

0 0
možnosti
ČP

V duchu tohoto bloku si máme pokorně nechat řezat hlavy, abychom dokázali své křesťanství. Zase jeden perspektivní poturčenec.

6 0
možnosti
Foto

Pokud někdo skutečně vyznává Ježíšovo učení, pak by tak učinit měl. Křesťané ostatně pro svoji víru v minulosti dobrovolně umírali a i dnes občas umírají. Ale nikoho nenutím to vyznávat, pak ale ať se tím nezaklíná.

0 0
možnosti
PT

P74e15t83r 57T24o64m84e61k

13. 12. 2015 18:15

Polický, tady máš zase pár mínusů do zásoby.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Stačí ?

5 1
možnosti
Foto

K45a71r67e13l 62M67á21d24l73e

13. 12. 2015 18:28

Ony mu moc dlouho nevydržej, já už jich od něj mám jen za podvečer určitě přes deset.

2 1
možnosti
Foto

A příště zkuste něco na téma O modle zvané Lenin (případně marx-leninismus).

2 0
možnosti
Foto

Do marx-leninismu jsem se už v minulosti párkrát pustil, to byla utlačovatelská ideologie a je třeba ji zavrhnout. Pokud jde o Lenina, tak jeho zbožštění je samozřejmě zvrácené, ale nutno dodat, že něco takového si určitě nepřál.

0 1
možnosti
PP

P85e85t71r 86P98á35n20e86k

13. 12. 2015 17:41

Víte co to jsou ty křesťanské hodnoty? Desatero .A tam stojí ,nezabiješ(takže když někdo přijde na fotbal, neměl by střílet lidi)nepokradeš,(takže krást se nemá kdo krade s tím nekamarádim)nepožádáš  manželky bližního svého(rodina nechť respektována).Na a co to je evropská civilizace? To je řecká demokracie a římský senát(odtud to vzešlo), a římské právo,ne sultanát a despotismus, no a judajismus?To je monoteismus-v jednoho boha věřiti budeš-ono asi přece jen existuje nějaká vyšší autorita než zlaté tele. Je to už jasné?

8 0
možnosti
Foto

Pokud jde o to Desatero, tak pokud k tomu nepřidáte požadavek víry v jednoho Boha, zákaz modloslužby, zákaz zneužití jména Hospodinova a svěcení dne odpočinku, máte jen obecná pravidla slušného chování běžná všude na světě. Takže sorry, ale zákaz vraždy opravdu není specificky křesťanská hodnota, je to obecný etický postulát.

Samozřejmě tomu můžete říkat "křesťanské hodnoty", když chcete, ale úplně stejně tomu můžete říkat "buddhisitické hodnoty" nebo "islámské hodnoty" či "sekulární etické hodnoty" atd.

3 3
možnosti
PS

Autore , liberální křesťan a radikální levičák - komunistický fanatik, tak takové schizofrenní postavy jsou opravdu ti poslední, kteří by měli cokoliv kázat ohledně křesťanských hodnot a víry. To už jsme tu jednou měli za bolševika a ne - děkujeme. Je vidět, jak velký guláš vám soudruzi v dané tématice navařili a jak jste v tom dokonale ztracený.

7 1
možnosti
Foto

Cože jsme to tu jakože měli mít? Bolševiky kážící Ježíšovo evangelium? Fakt? Kdy?

Jste už druhý člověk, který nejspíš žije v paralelním vesmíru.

PS: Jak jste prosím přišel na toho "komunistického fanatika"? Já jsem zapřisáhlý revizionista!

1 0
možnosti
Foto

Ale prdlačky, šašku. Zlaté tele (býček) byla modla kultu Ba'ala. Mojžíš nebyl křesťan, ale žid. Křesťanství je sic založeno na judaismu, nicméně dlí na pravidle ,, kterýž jsi bez viny, první hoď kamenem". Jenže k tomu třeba dodat, že v kontextu není nikdo, kdo by směl někoho trestat za jeho hříchy s vědomím, že nemá žádný. Tedy ,,není spravedlivého, není ani jeden" (Izajáš). Kristus také řekl; Nejdříve vyndej trám ze svého oka, než třísku v oku bratra hledati budeš".

7 1
možnosti
Foto

Vidím, že jste bez viny. Cool. Ale s tím zlatým teletem se fakt mýlíte, v té době ještě Izraelci nebyli v kontaktu s Kanaánci a když už, tak ten býček mohl být egyptským bohem Hapi (Apis), ale rozhodně ne Ba'alem. Když děláte chytrýho, tak si aspoň prostudujte Wikipedii.

1 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články