Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavá úvaha. Karma. Jen jsem zvědav kolik čtenářů ji pochopí.:-)

1 4
možnosti
JS

Jestli jsem to správně pochopil, tak Vy jste tu úvahu pochopil.:-)

3 0
možnosti
Foto

J64a28n 19R92ý85z97n65a51r

19. 2. 2013 12:12

Já to vidím jako spojené nádoby alegorie jin-jang.  Naše civilizace /pod vlivem křesťanství/ přeceňuje racio a ohrnuje nos nad emocemi a nerozumí jejich funkci.

Pohrdáne instinktem a jen nemnoho jedinců či skupin je schopno instinkt čistit a rozvíjet.

Co se týče Boha, tak mluvíme o racionální víře.

....

Pro muslima - stejně jako pro žida je Bůh zážitkem. Emoce a neočišťovaný instinkt v muslimském světě vládne. Muslim spiritualitu žije, křesťan o ní mluví.

.... Východisko je jediné. Pracovat musíme MY a sami NA SOBĚ. Až naše civilizace pochopí smysl a hodnotu emocí a očišťujícího se instinktu, až přibude jedinců a skupin -kteří prošli skutečnou transformací /např. průchod psychospirituální krizí/ a zakotvili v reálné osobní síle .... pak i muslimská společnost pochopí a přijme význam racionální složky osobnosti. .... To jsou v podstatě zákony. Co je neprojevené a nepřijaté u nás - žijí a zobrazují muslimové jako protipól naší civilizace. A naopak.

4 1
možnosti
Foto

Dobře řečeno, díky za komentář!

1 3
možnosti
JS

Řekl bych, že jste úvahu pojal příliš složitě a možná proto Vám unikla podstata věci. Jde totiž o to, že muslimové utíkají do Evropy a nikoli naopak. Jestliže tedy muslimové tvrdí, že naše civilizace je zkažená, pak jednají v naprostém rozporu s tím, co říkají. Utečenec opouští svůj nefunkční domov a vstupuje do domu hostitele, kterého začne paradoxně kritizovat a předělávat jeho domov podle svých představ. To není nějaké "zrcadlení" nebo "projekce stínu" – to je typické chování parazita. Nejde o hledání symbiózy a soužití, jde o snahu ovládnout a předělat hostitele.

A co říká historie? Muslimský (arabský) imperialismus začíná zrozením islámu a skončil úplným zničením všech civilizací severní Afriky a Blízkého východu vojenskými akcemi. Islám byl úspěšný do té doby, dokud kořistil z dobyvačných válek a těžil z doznívajích kultur a tributů porobených národů. Postupující islamizace uvrhla muslimský svět do bídy. Čím více byla společnost prostoupena islámem, tím méně byla výkonná a tím více potřebuje vnější zdroje (vnějšího nepřítele nebo vydíraného spojence), aby byla schopna financovat svou existenci.

- - -

Zkusme si vzít jako příklad Egypt. Ekonomika této velké země je založena na pěti pilířích: poplatky za průjezd Suezským průplavem, těžba ropy, Asuánská přehrada (výroba energie a pitné vody), práce gastarbeitrů (lidí, kteří pracují v zahraničí a peníze posílají domů do Egypta) a turismus. To je vpodstatě společenská katastrofa. Už fakt, že podstatná část ekonomiky je založena na práci lidí nepracujících doma, je děsivá – schopní lidé nechtějí pracovat doma. A co teprve skutečnost, že drtivá většina všech příjmů Egypta se nerodí v Egyptě, ale mimo něj.

Naše vlastní "zkaženost" spočívá v tom, že nedokážeme pevně stát na prokazatelně pozitivních hodnotách naší civilizace. Nedokážeme tyto hodnoty dodržovat, bránit je a rozvíjet – především hodnoty rodinné – na základech důsledné partnerské věrnosti a lásky, vzájemné úcty partnerů i úcty a lásky dětí k rodičům atd.

3 0
možnosti
Foto

Ááááno, 4 nohy dobré, 2 nohy špatné, křesťanské hodnoty dobré, islámské hodnoty špatné... Nemám sílu se s vámi přít, respektuji, že to vidíte jinak, patrně ani jinak nemůžete.

3 6
možnosti
VV

Nevím proč mě to štve, ale musím dát karmu. Ach jo. Není náhodou bezbřehá tolerance také škodlivá ? :-/

3 0
možnosti
Foto

Bezbřehá tolerance škodlivá nepochybně je - a nemyslím, že bych ji v článku nějak doporučoval. Nelze něco tolerovat na úkor jiných bližních. Spíše než v intencích tolerance přemýšlím v intencích snahy o vzájemné porozumění a velkorysosti. Nejde o to ustupovat v podstatných věcech, tím kulturní sebevědomí nezískáme stejně, jako je nezískáme opačným extrémem.

2 3
možnosti
Foto

Každá civilisace v určité fázi vývoje čelí nájezdům barbarů. Buď to ustojí, nebo ne. Většinou ne.

2 0
možnosti
Foto

Otázka zní, kdo je tu barbar. A kdo dělá nájezdy (kolonialismus, Izrael, Mali).

4 5
možnosti
Foto

Jejich taky !!! Mít mnoho žen najednou je přepych.

1 3
možnosti
Foto

Přepych? Peklo. Představte si ty náklady na holiče.

2 0
možnosti
BM

Vývoj je spirála, kdy se vždy vracíme zpět avšak v jiné formě.... Současný trend je rovněž přechodný neboť poznáme, že nás nenaplňuje a je ve své podstatě prázdný.

Co se týče revolucí, skácely dosavadní řad, nastolily jiné principy avšak s tím špatným zničily i tradiční vazby.... o zbytečně zmařených životech ani nemluvím....

Islám ve své podstatě vychází z judaismu a křesťanství (v koránu jsou totožné postavy jako v bibli) a dokonce je tolerantnější nežli rané křesťanství. Avšak v současné době se z islámu stal "islamismus"- ideologie k ovládnutí světa.... O tom svědčí radikalizace potomků přistěhovalců do evropských států. Po generace zde žili a především pracovali v klidu a míru. A nyní se mezi nimi šíří fundamentalismus.

3 2
možnosti
Foto

Máte pravdu.Kde je však hranice mezi vírou a fanatismem?

1 3
možnosti
IH

Mohou mít muslimové pravdu, že je naše kultura a civilizace zkažená, co by nemohli. Ale co mi nejde do hlavy, proč se k nám do té naší civilizace tak cpou, když je tak zkažená a hrozná... ať si sedí doma, ve svých nezkažených muslimských rájích a tyto diskuze pozbudou smyslu. Mě osobně je fuk, že se muslimům nelíbí náš životní styl, zvyky, tradice. Je mi to ukradené. Ale co mi vadí, je, že sem přijdou jako hosté a prosebníci za lepším životem a začnou kázat, co jak máme dělat. Když jsou tak chytří a ví jak se co má dělat, proč prchají ze svých zemí před chudobou k nám do Evropy?

12 4
možnosti
Foto

Ti, co se radikalizují v té druhé generace, nelze už považovat za přistěhovalce.

5 5
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články