Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Islám rozvod a děti

http://www.e-islam.cz/node/513

Rozvod s dětmi je svobodou na druhou.

1 0
možnosti
Foto

Diskuze, která je velice plodná, přešla k obecné otázce svobody. Proto mi dovolte tuto otázku:"Chtěl bych se zeptat, jak to chodí na rozlučce se svobodou, kdo ji platí? Každý sám nebo nevěsta či ženich? A dávají se na rozlučce nějaké dary?" :-)

0 0
možnosti
MS

Snad jste do toho na stará kolena nepraštil? 8-o ;-D

0 0
možnosti
JK

Samotný fakt, že podřízené postavení ženy v islámu je zhusta institucionalizováno, tedy garantováno státem, je znakem týrání. Upírat komukoliv osobní svobodu je z principu špatné.

6 0
možnosti
Foto

Takže je z principu špatné upírat svobodu nezletilému dítěti? Opravdu? 

- Pokud řeknete, že ano, docela mě udivíte.

- Pokud řeknete, že ne, pak ale nemůžete dále tvrdit, že "Upírat komukoliv osobní svobodu je z PRINCIPU špatné."

Ach, logika dnes dostává na frak vpravdě ze všech stran!

3 6
možnosti
MS

Dávám Vám za pravdu v tom, že týrání, se objevuje velice často i v rodinách ateistů, rozdíl je to, že moje postavení ženy ve vztahu stojí na svobodném rozhodnutí zůstat a mohu kdykoliv odejít (ano, někdy je to těžké), ve valné větčině případů se týraná žena dočká pomoci (at již nějaký azilový dům, přátelé, rodina) v islámu si žena vždy to, že je bita zaslouží, možnost svobodně odejít nemá, je stíhána, často se k ní rodina otočí zády ... a vy mi chcete říct, že nevidíte rozdíl?

Co mi řeknete k tomuto?

Poctivé ženy jsou oddaně poslušné, a střeží v manželově nepřítomnosti to, co jim Alláh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti a špatného chování se obáváte, napomeňte, nesdílejte s nimi postel a bijte je!   Korán(4:34)

5 0
možnosti
Foto

Co bych vám k tomu řekl? Snad jen, že váš komentář je po všech stránkách mimo mísu. Pominu faktické záležitosti o tom, jaká má v islámu žena práva (má třeba právo na rozvod a leccos dalšího, ale nerovnost tam je, to nepopírám) a podotknu, že můj článek je jen a pouze o tom, že je rozdíl mezi nerovností a týráním. Prosím, přečtěte si jej ještě jednou, možná zjistíte, že opravdu plácáte nesmysly.

3 7
možnosti
MS

S tím vztahem otrokáře a otroka jste to poněkud přepískl. Otrokář, ať je jak chce laskavý, upírá otrokovi  s v o b o d u, což je samo o sobě týrání. :-P

3 1
možnosti
Foto

Protipříklad: Svobodu upírá i rodič dítěti, zaměstnavatel zaměstnanci a majitel psa psu. Omezení svobody je u otroka větší než u zaměstnance, to je jasné, ale je to kvantitativní záležitost.

1 6
možnosti
FS

Pane Poláčku, soudě dle vašich diskusních příspěvků... např. "Moje logika je bezchybná".. etc. Není vám špatně? Neměl byste si zavolat lékaře? Máte u sebe nějaké léky?

7 1
možnosti
Foto

Nemusí se vám to líbit, může vás to popouzet, ale moje logika je bezchybná a váš komentář je bezcenný.

2 7
možnosti
Foto

Tomu říkám argument! Vskutku brilantní, jen co je pravda. Dnes zde zřejmě někdo vyhlásil soutěž v bezcenných komentářích.

1 6
možnosti
MS

Samotné nerovné postavení samozřejmě není ekvivalentní týrání, ale je jedním z faktorů, který týrání podporuje. Významný je diskutovaný verš koránu o bití žen a jeho většinový výklad, který jen omezuje míru bití, aby nedošlo k viditelným či trvalým následkům bití. Tento většinový výklad je přímým schvalováním týrání žen.

Správný marxista uzná, že je nutno vidět věci ne izolovaně, ale ve vztazích a souvislostech; že, soudruzi.

2 0
možnosti
Foto

Ano, ale dokonce ani přímé schvalování něčeho není tím něčím. Zda je to faktor podporující týrání - řekl bych, že asi ano, ale jak píši v článku, chtělo by to empirickou studii.

1 6
možnosti
VS

Nemůžete vyvrátit fakt, že v Islámu jsou zabudované mechanismy umožňující mužům týrat své ženy beztrestně. Explicitně je dovoleno fyzické násilí vůči ženám.

Vaše logika je špatná. Odkazujete se na nerovnost, to však není ten hlavní problém. Problémem je explicitní povolení užít násilí na ženě. Islám to povoluje a to nemůžete omluvit tím, že jsou muži, kteří se těmito příkazy neřídí. Existence týrání mimo Islám je pro tento problém irelevantní.

10 1
možnosti
Foto

Moje logika je bezchybná. S tím, jaké mechanismy jsou nebo nejsou zabudovány v islámu, to nesouvisí. Nerovné postavení není týrání. Jo - a nevšiml jsem si, že bych v článku cokoli omlouval, jak jste na to proboha přišel?

2 8
možnosti
Foto

Doporučujipřečíst  https://dspace.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/18534/kol%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_2012_dp.pdf?sequence=1

Sociální násilí

Projevuje se izolováním ženy od ostatních lidí, jak přátel, tak rodiny čikolegů v zaměstnání, kontrolování nebo zablokování telefonu, zákaz vycházení zbytu, kontrola času a dalších sociálních kontaktů. Velmi často užívaným násilímve vztahu muže a ženy, je chování se k ženě jako ke služce nebo děláníveškerých rozhodnutí za ženu.

Mimochodem dík za diplomky na internetu - jedná se o kvalitní zdrojinformací, který často používám. Sebrané spisy Marxe a Lenina používám vokamžiku, kdy žasnu, co zase vymyslela EU, ČSSD, multikulti apod. Všechno novéje dobře zapomenuté staré.

7 0
možnosti
Foto

Vše, co jste napsal o sociálním násilí, je pravda. Ale s mou argumentací to nesouvisí. Pokud myslíte, že ano, napište jak.

2 7
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články