Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KC

Jenže Marx je už dnes vyvrácen vývojem, jeho dělnická třída jako avantgarda a nositelka sociální změny dnes už téměř neexistuje a svět má jiné starosti, než měl Marx v době formanů. Marx byl bezesporu velký sociální myslitel, ale těžce podcenil psychologii člověka, proto jeho nauka nemohla být základem, na níž bylo možné stavět. Jeho koncept třídního boje postavil na nohy jednu z nejhorších diktatur, která se na zemi kdy objevila. Plést křesťanství s marxizmem je fantasmagorie odsouzená do říše bludu.

5 2
možnosti
Foto

Nu, cílem článku bylo ukázat, že je to možná kombinace. Samozřejmě si můžete myslet, že je to špatná kombinace.

Ohledně toho "vyvrácení vývojem": Vyvrátit vývojem lze nějakou ideologii, proto byl dozajista vyvrácen vývojem marxleninismus. O metodě nemůžete dost dobře říct, že byla vyvrácena vývojem, můžete nanejvýš říct, že vývoj přinesl adekvátnější metody k interpretaci reality.

Ohledně toho proletariátu: Ano a ne: Jasně, aktuálně u nás nejsou přítomny nějaké dělnické masy, ale jsou přítomny jinde, třeba v Asii. Kdo myslíte, že vyrábí všechny ty věci, co kupujeme? Ale proletariát lze beztak obecně chápat jako lidi, kteří se živí prodejem své práce a vytvářejí nějakou nadhodnotu, kterou si někdo přivlastňuje. Takže to opravdu nejsou jen dělníci. V Marxově době to byli hlavně dělníci, dnes jsou to lidi ve službách atd., ale princip zůstává.

0 2
možnosti
JH

Přemýšlivé psaní!!R^

2 2
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články