Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M84i51l40a11n 38R69a55d94e67k

10. 5. 2013 16:51

marxistickeho na Santa Muerte neni nic, je to mix aztecke kultury a krestantvi. Aztecka bohyne chranila matky pri porodu, a mela za pasem lebky, kazda matka davala jak zivot tak smrt, rodi se totiz smrtelnici, vsechny mimina - kdyz maji stesti - vyrostou, zestarnou a zemrou. Cela katolicka cirkev stoji na tomto mixu pohanskych bohu smrncnutych krestanstvim

0 0
možnosti
Foto

ROFL ;-D Pište jen o tom, o čem aspoň trochu něco víte, jako je třeba ta druhá část vašeho komentáře.

0 0
možnosti

Vy demonstrujete uctívání Svaté Smrti jako něco, co je v rozporu s Katechismem. Jenže právě Katechismus je ve skutečnosti ideálním podhoubím pro vznik podobných kultů. Katechismus byl vytvořen, aby koexistoval vedle Bible – umožňuje totiž uctívání velkého zástupu svatých, Panny Marie a nespočtu různých takzvaných přímluvců. Proto také v Katechismu chybí biblické přikázání týkající se zobrazování Boha. Jinak bychom nemohli v katolických kostelích najít takovou spoustu vyobrazení Boha a soch různých světců. Také v naší zemi je při velkých katolických svátcích vynášena lebka svatého Václava a pražský arcibiskup ji líbá na čelo v rámci církevního obřadu. Nemusím snad připomínat, kolik různých svatých ostatků, tedy různých předmětů a kostí zemřelých lidí, je uloženo v katolických kostelech.

Jak známo – katolictví v Mexiku naprosto dominuje. Obávám se, že katolická církev zde pouze sklízí to, co zasela. Kult Svaté Smrti se tedy v tomto ohledu nejeví jako regenerace náboženství, ale jako prohlubování stávající praxe, které ovšem začíná nabývat extrémnějších forem, které už pochopitelně katolické církvi nevyhovují.

Vy možná uctívání "Svaté Smrti" chápete jako "regeneraci" náboženství s odkazem na lidovost tohoto kultu. Jenže popularita neznamená pravdivost. Například v předkolumbovských civilizacích byl kult smrti značně rozšířen. Prakticky každá náboženská stavba je ozdobena stylizovanými lebkami a symboly smrti. Konkrétně na tomto území Aztékové ročně obětovali pět set až sedm set lidí. Ještě roku 1487 bylo při zasvěsení chrámového objektu v Tenochtitlanu během čtyř dnů a nocí obětováno dvacet tisíc lidí. Vyžádali si to věřící, kteří byli přesvědčeni, že stávající počet obětí nebyl dostačující. Takový kult by dnes označil za pravdivý leda blázen – bez ohledu na "lidovost". Pravdivost víry se tedy dá zhodnotit a není relativní.

Pokud je tohle skutečně "regenerace" víry, pak to může v kontextu výše uvedeného vzbuzovat nejen nadšení (jako u Vás), ale také obavy.

0 0
možnosti
Foto

Po pravdě řečeno jsem se vašeho komentáře nemohl dočkat ;-) 

Ohledně Aztéků: Problém je, že nelze tyto věci hodnotit anachronicky. Je to úplně to samé, jako z dnešního pohledu hodnotit knihu Jozue (ano, má oblíbená ;-)). 

Otázka zní, zda je či není kult Santa Muerte dalším domýšlením katolického kultu světců. Myslím, že ne, jde o synkrezi podobně, jako v případě vúdú, santríy či candomblé. Nelze ovšem vyloučit, že by v průběhu dalšího vývoje došlo k vtělení Santa Muerte do církevního kultu tak, jako tomu bylo v jiných případech, kdy se z původně uctívaných božstev stávali svatí. 

Ale pro mne je podstatné to, že je to živá záležitost, že je to autentické. Neméně autentický může být také samozřejmě protestantský návrat k Bibli atd. 

Prostě v mém vidění světa, hovořím-li o pravdivosti nějaké víry, mám na mysli její opravdovost, nikoli korespondenci s nějakým jasně definovaným pravzorem. 

Vím a chápu, že to vidíte jinak.

1 0
možnosti
Foto

J55a11n 94R86ý69z60n43a81r

10. 5. 2013 11:16

Pod pojem lidová víra se dá ukrýt ledaco. Je faktem, že oficiální ř-k nauka pohrdající emocemi a bojící se mystické zkušenosti  se tady nechytá.

Pokud označíme za lidovou zbožnost jakkoli pokroucenou cestu srdce, tak se před ní musíme sklonit. Cestu srdce západní křesťanství potlačuje - dříve i na hranicích, což je v důsledku jeho podstatným handicapem.

Navrhoval bych používat spíše spojení lidová zbožnost než lidová víra.

0 0
možnosti
Foto

Pro mě slovo "zbožnost" souvisí spíše s mírou angažovanosti pokud jde o Posvátno, nikoli s tím, jak je Posvátno chápáno. Slovo "víra" se lépe vztahuje k tomu, čemu je věřeno. Proto jsem zvolil spojení "lidová víra".

0 0
možnosti

Znáte novelu Macario of B Travena, pane Poláku? Na YouTube je ke shlédnutí její kompletní filmová verze.

http://www.youtube.com/watch?v=f-0QWddgPMc

1 0
možnosti
Foto

Neznám a díky za tip!

0 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem měla štěstí na oslavu Viva la Muerte  v Mexiku a věřím, že i přes veškerou kritiku si z toho Mexičani nic nedělají a dál si budou v klidu uctívat kult mrtvých. Ostatně takový Juarez je tuším hlavním centrem a má tam nesmírnou tradici.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že si s tím opravdu hlavu lámat nebudou - vědí své. ;-) Doufám, že se mi také jednou poštěstí se tam podívat.

2 0
možnosti

Zajímavé zamyšlení. Oni indiáni mají ještě ten starý přístup ke smrti a k sebeoběti - který západní/křesťanská civilizace už dávno ztratila. Lépe řečeno vytěsnila do nevědomí. Uctívání Smrti je u nich zřejmě projevem respektu k destruktivní části existence vesmíru. je to vlastně realismus, který se traduje i v Indii, kde například součástí manter je slovo "hare", což znamená ničit - Šiva ničitel...ten, který tvoří a poté i ničí svět, aby ho znovu stvořil. Judaismus/křesťanství tohle vytěsnily a uvěřily v jeden konec světa...ke kterému vše směřuje. Ale hádám, že židovská kabala to má jinak...ta se blíží svou kosmologií více východním filosofiím. :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky. Ano, váš postřeh se mi líbí. Co se kabaly týče: To máte tak s jakoukoli mystickou cestou, která není povrchní - jdete-li po té cestě poctivě, nakonec se s ostatními cestami, jakkoli jiná či dokonce protichůdná byla jejich východiska, sejdete.

1 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články